Badanie ginekologiczne w ciąży

Napisze napisze… Dzisiaj skompletowalam juz przez internet cala wyprawke i mam z glowy…

Ja badanie wewnętrzne miałam może 2-3 razy w ciągu całej ciąży. Generalnie na każdej wizycie usg, wyniki moczu i morfologia.

A usg to dopochwowe czy brzuszne macie?

USG dopochwowe miałam dwa razy na samym początku ciąży. Pierwsze w 5 tygodniu, a drugie w 9 tygodniu ciąży. Potem już do końca tylko brzuszne.

Usg dopochwowe miałam dwa razy, na początku ciąży i potem w 10 tygodniu bo już w 13 miałam przez powłoki brzuszne…od 13 tygodnia miałam co wizytę usg i oczywiście morfologia i mocz :slight_smile:

Ja miałam badanie ginekologiczne na każdej wizycie. Przeciel lekarz musi sprawdzić czy przypadkiem nie robi się przedwczesne rozwarcie i tak dalej. Radziła bym zmienić lekarza.

Karolina ja już urodziłam w grudniu…mój lekarz sprawdzał długość szyjki macicy przez badanie usg brzucha…

Dokladnie. Co wizyta to badanie kontrolne. Zmien lekarza. Ja usg dopochwowe mialam tez na poczatku ciazy ale dokladnie nie pamietam od ktorego tyg mialam juz normalne usg.

A długości szyjki nie sprawdzają później przez dopochwowe?

Mnie bada jakims plastikiem i palcami. I sprawdza czy mam miekkie podbrzusze to znaczy ze jest ok.

to ja czuje że mam twarde podbrzusze… ale jeszcze dwa dni i mnie zbada ginekolog (mam nadzieje że zbada)

W ciąży byłam pod opieka lekarza w Berlinie, prawie na każdej wizycie miałam robione USG i byłam badana na fotelu.

Nie zmienię lekarza bo już ciąża rozwiązana dziewczyny :slight_smile: tylko pisałam jak było u mnie…
Monika twarde podbrzusze może być też od tego że brzuch jest duży i woda w brzuchu powoduje takie złudne uczucie twardości.

Marta miekkie podbrzusze wcale nie swiadczy o tym ze wszystko jest ok. Bo ja tez na kazdej wizycie macica miekka a jednak stalo sie co sie stalo… Mnie badal za kazdym raziem dopochwowo aby ocenic szyjke i brzusznie.
Nie wiem czy brzuszne usg daje obraz dlugosci szyjki. Ginekologicznie i wziernikiem sprawdza czy nie ma rozwarcia itd.

To mnie chyba jeszcze jakies badania czekają dopiero teraz na sam koniec bo do tej pory to nic jeszcze takiego nie miałam robione.

Monia to jak bedziesz teraz na wizycie i jak lekarz Cie nie zbada ginekologicznie i nie sprawdzi dlugosci szyjki usg dopochwowo to sie upomnij.

Monika dopytaj lekarza o wszystkie kwestie na które tutaj dyskutujemy na pewno pomoże rozwiać wątpliwości a i Ty będziesz spokojniejsza.

Wiadomo ze jak ja np chodze prywatnie to lekarz ma inne podejscie do mnie ale jak np ide do lekarza w szpitalu na nfz to tez wszystko mi bada…

Napewno się dopytam wszystko

Monia masz prawo się upomniec i poprosić o zbadanie ginekologiczne.
USG dopochwowe miałam robione dwa razy na początku ciąży później tylko USG przez powłoki brzuszne.