Badanie ginekologiczne w ciąży

Mnie nic nie było, a okazało się że miałam grzybicę i przez to że nie byłam badana to mi późno wykryli i nie mogę się pozbyć.

Wręcz na jednej z wizyt gdy powiedziałam że mnie strasznie piecze, swędzi to jak już niektóre z was wiedzą, proszac ginekolog aby mnie tam zbadała to mi badania na fotelu odmówiła.

Ja też jestem w 28tc i usg mialam na pocczatku 2 razy co miesiac prywatnie, potem przepisałam się na nfz i wraz z prenatalnym usg naliczyłam 4 usg, jeśli nie masz chorób w rodzinie to ogólnie na nfz przypadaja ok 3-4 usg na całą ciążę. Pozdrawiam Aleksandra.

To mój lekarz był jakiś dziwny wygląda na to…on oceniał wszystko przez usg a na dodatek chodziłam do niego prywatnie ;/

No ja też tylko dwa razy byłam póki co badana. Raz na początku i później raz gdy zaczęło mnie swędziec a już 30tc

Moja Pani doktor badała mnie ginekologicznie na każdej wizycie w celu właśnie sprawdzenia np. stanu szyjki czy się nie skraca oraz np rozwarcia. Oprócz tego na każdej wizycie miałam robione USG.

Ja podobnie jak Kasia, badana jestem co wizytę, właśnie czy sie nie skraca szyjka a do tego jest jeszcze usg. Zaczęło się to badanie od dnia, kiedy wspomniala że często pobolewa mnie brzuch. Pani dr kazała mi wejść na fotel żeby mogła sprawdzić czy szyjka się nie skraca i od tego czasu mam takie badanie co wizytę. Przy pierwszej ciąży nie przypominam aobie czegoś takiego, chyba że pobierali mi wymaz do badania…

Ja mam wizyte co miesiac i co miesiac jestem badana i mam robione usg. Czy nie skraca mi sie szyjka macicy i czy nie mam rozwarcia.

Powiem szczerze, że dla mnie wizyta u ginekologa to właśnie badanie ginekologiczne, no chyba że idę po samą receptę. Natomiast zwłaszcza będąc w ciąży, lekarz powinien nas badać. To tak, jak chodzić do okulisty a badanie oczu byłoby tylko czasami.

Margos masz rację. Idę do lekarza żeby mnie zbadał i nie wpisał receptę a w sumie u mnie do tej pory tak było że szłam di ginekologa teraz będąc w ciąży i na początku zostałam zbadana raz a później co Wizytę tylko skierowanie na badania z moczu i z krwi. Żenada…

Kiedy nie jestem w ciąży to badanie ginekologiczne oczywiście jest bo wtedy idę nie jak będąc w ciąży co miesiąc tylko raz na pół roku :slight_smile:
Nie będąc w ciąży teraz kiedy idę to oczywiście badanie ginekologiczne to podstawa :slight_smile:

We wpisach chodziło mi o to, że w ciąży byłam badana dwa razy tylko ginekologicznie.

Macie racje dziewczyny. Bedac w ciazy to co wizyta powinno byc badanie robione. A nie tylko recepty czy jak ktos potrzebuje l4. Moj lekarz na szczescie co wizyte mnie bada. I co druga mam skierowanie na mocz i krew. A mialyscie robione juz badania na cukrzyce ciazowa? To badanie z glukoza 75g.?

Tak. Do 28tc trzeba zrobić to z glukoza ale nic się nie martw.

Tak jak Monika napisala test ten robi sie od 24 do 28 tygodnia ciazy:) niby straszne opinie dotyczace tego badania kraza ale jest nie najgorzej:)
Moj teraz co mies kaze mi mocz i krew robic

Ja tez mialam tylko na pierwszej wizycie, poki nie zmienilam lekarza po raz drugi. Po zmianie badanie ginekologiczne mialam co jakis czas

Ja tez juz mialam to badanie i nie bylo tragedii. Ale raz mi sie coflo. Na szczescie przezylam te 2h. A jak wygladalo u was z ta cytryna? Bo slyszalam ze mozna sobie wcisnac ja do tej glukozy… Mi facet nie pozwolil bo powiedzial ze kobiety od cytryny mdleja. Smiac mi sie chcialo bo z kim nie rozmawialam to kazda mogla dodac ta cytryne. Do tego mialam 2min do wypicia tego i bylo w dodatku cieple… Ochyda.

Ja miałam wszystko dobrze, wypiłam ta glukoze nawet bez problemu i z cytryna. A ogólnie wątek na ten temat już istnieje więc może Marto tam się przeniesmy.

Ja juz juz jutro mam wizyte kontrolna u swojego gonekologa i jiz sie doczekac nie moge;) mam nadzieje ze uslysze dobre wiesci i ze troche befe mogla sie ruszyc z kanapy:))

Ja tez nie moglam z cytryna. W sumie badanie nie bylo takie strasznie dwa razy walczylam z odruchem wymiotnym ale ostatecznie zawartosc żołądka zostala na miejscu:)

Pamela koniecznie napisz co i jak powiedział Ci lekarz :slight_smile:

Też jestem zdania, ze ginekolog prowadzący powinien wiedzieć i robić tak jak sie należy czyli badanie co wizyta ;///