Dobrze wiedzieć. Mi nigdy się nie zdążyło plamienie po badaniu, ale nie wiadomo jak będzie w przyszłości.
A powiedzcie mi dziewczyny, kiedy po porodzie można zrobić cytologię? Musi wrócić okres i dopiero czy można np. po pół roku zgłosić się na badanie?
Z tego co wiem nie musi być okresu. Ale musi się tam wszystko ładnie wygoić i wrócić do siebie, także pół roku po porodzie to moim zdaniem jest ok. Za wcześnie nie ma co bo wynik może być nie miarodajny.
Mi ginekolog mówiła na wizycie pierwszej po cc, że za pół roku, teraz jak pójdę w październiku to zrobię.
Też nie zdawałam sobie sprawy, że plamienie może tak często występować i nawet po usg. Mi się (odpukać) jeszcze przy żadnym badaniu ani pobraniu cytologii nie zdarzyło, dlatego nie byłam tego nawet świadoma.
Cytologię po porodzie zaleca się właśnie zrobić około pół roku po. Chyba że są jakieś wskazania, aby badanie przeprowadzić szybciej np. nie miało się go w ciąży albo wynik był niepokojący. Mnie jeszcze ginekolog uprzedzała, że na pierwszej wizycie kontrolnej po porodzie na pewno będzie usg piersi robiła i zaraz po skończeniu kp tak samo.
Po pół roku się robi ale ginekolog mówił że lepiej po roku wtedy wynik jest bardziej miarodajny ale ze u nich każą po pół roku to tak każą. Więc muszę się zebrać i pójść ![]()
A ja dziś ide na Cytologie matko az się boję na kogo trafię ale zmobilizowałam się żeby w końcu pójść
Prowadziłam ciążę prywatnie i również lekarz pod koniec ciąży 35 tydzień wysłał mnie na badanie GBS. Bo jak dobrze pamiętam one jest ważne chyba tylko miesiąc. Też uważam że trzeba je robić chociaż u nas w szpitalu jeśli tego badania nie masz to zapobiegawczo dostajesz ten antybiotyk oraz później dziecko. No i jeśli miałaś chęci na poród w wodzie to trzeba się liczyć z tym że już napewno nie będzie można ![]()
To też musze się wybrać na cytologię. Koleżanka wprowadziła mnie w błąd, bo ponoc gdy ona poszła do ginekologa zrobić cytologię ten ją ochrzanił i kazał wrócić dopiero po 3-ciej miesiączce jak już jej wróci po ciąży. U mnie nadal się nie pojawiła, więc głupia czekałam
czas najwyższy zapisać się na wizytę ![]()
Byłam dziś pobrać GBS. Wynik za 8 - 10 dni. Ciekawe czy dotrzymam do wyniku ![]()
też jestem wyznania, że najlepiej mieć jednego lekarza w każdej dziedzinie. Ewa koniecznie daj znać jaki będzie wynik, dotrzymasz
no chyba, że chcesz szybciej urodzić
ja ściskam nogi i kolejny dzień za nami w dwupaku.
Po ostatniej wizycie też plamiłam jakieś 3/4 dni, ale lekarka mnie uprzedziła o tym fakcie. Ciekawe jak po czwartku, czy też będzie tak.
Ja dziś zaczęłam 39tc. Do tego mam łożysko 3 stopień i nie do końca zadowalajace przepływy w pępowinie już. Więc wartałoby już rodzić. A jak na złość moje skurcze zmalały, tzn nadal są ale delikatniejsze, już nie aż tak bolesne i rzadsze. Młodemu odechciało się chyba wychodzić. Tak to całą ciąże strach że urodzę za wcześnie bo szyjka skraca a jak już wartałoby urodzić to małpa trzyma jak nigdy dotąd. Także pewnie dotrzymam do wyniku
Choć jakby mi wody odeszły w tym momencie to bym się cieszyła…
Łooo to długo plamiłaś. U mnie to po badaniu po prostu w ten sam dzień poplamiona wkładka i tyle. Po paru godzinach już był spokój.
Aisa i jak tam po badaniu??? ja miałam dzisiaj pobrany wymaz z pochwy i z odbytu na wyniki mam czekać do 5 dni
EwaK oby się zdecydował maluszek ![]()
A byłam trafiłam na panią
nie było tak źle choć nie powiem żeby to było przyjemne nawet ciut mnie zabolało ale przeprosiła mnie pani dr i powiedziała że jesli zaboli żebym powiedziała mówiła wszystko co robi i uprzedzala że może być nieprzyjemne. Tragedii nie było ale nie przepadam za tym badaniem wyniki za około 2 tygodnie i do ginekologa mam iść z nimi .
Aisa bety nie robiłaś? ![]()
EwaK włącz program 3xS i na porodówkę;)
Chciałam to samo powiedzieć z tym 3 s ![]()
MAM nie bo cytologie u mnie się robi osobno to nie jest wizyta tylko przychodzi się pobiera i wychodzi ze skierowaniem .
No wiem wiem, ale gdzieś była mowa, że może zamiast testu zrób bete. My tu wszystkie ciekawe, chyba bardziej niecierpliwe niż Ty, bo dalej okresu brak, skoro cytologia była
Włączyłam i póki co nic
A po jednym z S to zamiast mi się objawy nasilić to się wszystko uspokaja
Wychodzi na to że nic mnie tak nie relaksuje jak mąż ![]()
Aisa a to nie miałaś dziś mieć wizyty u lekarza? Wydawało mi się że gdzieś pisałaś że to właśnie wizytę miałaś mieć.
na miesiączkę też długo plamię, taka moja uroda, może po ciąży się zmieni. Już prawie mamy wtorek, za dwa dni znowu zobaczę Mikołaja i poznam jego aktualną wagę
Pani doktor też wszystko pewnie sprawdzi co do tych skurczy. Może to faktycznie takie mocne przepowiadające. Jutro już wychodzę do ludzi, bo zwariuje od leżenia na kanapie. Mąż wspiera, ale ja mam dość tego siedzenia w domu.
Ja dalej cierpliwie czekam wiem też jestem ciekawa choć może aż tak niecierpliwa nie jestem ![]()
Pierwsza cytologię powinno się zrobić około pół roku po porodzie.
Aisa faktycznie jesteś cierpliwa.