Proszę o pomoc… zrobiłam badanie GBS i teraz odczytalam wynik… tyle że nie rozumiem mam napisane ze WZROST : liczne ( co to znaczy to jest dobrze czy źle ), Penicylina W , Erytronycyna W , Klindamycyna W . Pomoże Cię mi odczytać bardzo proszę 34 tydz.
Przy obu ciążach lekarz zlecił badanie GBS. W pierwszej ciąży wynik był dodatni, ale decyzja o cc zapadła na tyle szybko że nie zdążyłam przyjąć całej dawki antybiotyku dlatego Ignaś miał podwyższone crp i musieliśmy zostać dłużej w szpitalu bo synek dostawał antybiotyk. W drugiej ciąży na szczęście GBS był ujemny co nie zmieniło faktu że i tym razem pobyt w szpitalu się nam przedłużył
Ja mialam tez to badanie wynik dodatni wszystko po urodzeniu bylo ok .
Z tego co wiem to jest to obowiazkowe. U mnie wynik był ujemny ale tego wyniku balam się najbardziej .
GBS jest badaniem obiwiazkowym wiec chyba nie ma lekarza, ktory by go nie zalecal.
Jest fajny artykul a w nim sporo na temat tego badania, a pod nim dyskusja na forum.
http://lovi.pl/pl/ciaza-i-porod/438/1
W tej chwili zlecaja, bo przy przyjęciu w szpitalu jest to wymagane. 5 lat temu równiez, z tym że wtedy tylko wymaz z pochwy, tym razem miałam z pochwy i odbytu. Ale potwierdzam, to co pisała Angel, bo moja bratowa 7 lat temu też nie miała pobieranego.
W pierwszej ciąży nie miałam wykonywanego tego badania nie było ono konieczne. W drugiej już miałam, wynik wyszedł ujemny.
To badanie jest bardzo ważne tak jak piszesz. Jeśli się nie ma wyniku tego badania to szpital w dniu porodu wykonuje je na prędko. W drugiej ciąży mój wynik się gdzieś zapodział nagle i musieli mi go wykonać ponownie, na słowo honoru i wpis w książeczce nie wierzyli musieli mieć czarno na białym.
Ja miałam zlecone badanie na GBS przez mojego lekarza prowadzącego przed porodem. Okazało się że wyszedł dodatni ale lekarz zadecydował o leczeniu antybiotykiem jeszcze w ciąży. Faktycznie po zastosowaniu (już nie pamiętam czy to był tydzień czy dwa) ponowiłam badania i GBS wyszedł ujemny. Na izbie przyjęć dawałam oba wyniki i ponieważ miała wywoływany poród lekarz zadecydował że mimo że teoretycznie wynik jest już ujemny i tak zastosował śródporodowy antybiotyk - najważniejsze faktycznie zrobić sobie badanie przed porodem żeby wiedzieć (nawet jak szpital tego nie wymaga) i nie popadać w panikę bo dobra profilaktyka okołoporodowa jest w stanie zabezpieczyć nasze maluchy przed ewentualnym zarażeniem
Tak to badanie jest bardzo wazne ze względu na zdrowie maluszja rodzonego takze pod koniec ciazty warto zrobic jezeli nawet lekarz tego nie zleci. Ja mialam w obu ciazach i wynik ujemny
To badanie jest szalenie ważne dla naszych pociech. Cieszę się że można zabezpieczyć dziecko przed groźnymi powikłaniami, poprzez podanie antybiotyku tuz przed porodem.
Niestety martwi mnie jedno dlaczego , mimo tego że to takie ważne nie jest on refundowany?? Nie kosztuje on majątku, ale przecież nie każda kobieta go zrobi słysząc że jest on płatny… sama niestety byłam świadkiem gdy dziewczyna powiedziała że nie zrobi tego badania bo ma mnóstwo zrobionych na NFZ i to starczy nie będzie dopłacać, teraz zbiera na wyprawkę… ehhh
U mnie był wynik ujemny w obu ciążach.
Jola faktycznie te badanie mogło by być refundowane skoro sama dałaś przykład ze niektórym szkoda pieniędzy na to bardzo ważne badanie i też się dziwię że niektórzy lekarze nie informują o tym badaniu, że trzeba je zrobić. Ja chodzę prywatnie do lekarza ginekologa i za wszystkie badania płacę w lutym kosztowało mnie to z 800 zł ponieważ wykonywałem cały pakiet tych pierwszych badań + wizyty u ginekologa +usg prenatalne ale wiem że te pieniądze nie poszły w błoto.
Ja GBS zrobilam tydzień przed porodem, wyszedł ujemny. Nie zdazylam omówić go z moim lekarzem ani nie mialam wpisane w karte ciąży bo urodziłam przed terminem porodu i przed planowana wizytą. Wynik jednak mialam ze soba wraz z innymi dokumentami w szpitalu.
Mi niestety nie zdążono zrobić tego badania. Urodziłam w 38 tygodniu w poniedziałek a w środę miałam umówioną wizytę, na której mialam mieć robione to badanie. Od odejścia wód płodowych do narodzin dziecka minęło 16 godzin i w tym czasie otrzymalam 3 zastrzyki z antybiotykiem (na wszelki wypadek jakbym byla zarazona). Dziecko zbadano po narodzinach i było wszystko ok.
Jest to obowiązkowe badanie i powinno być wykonane pomiędzy 35 a 37 tygodniem ciąży.Czasami wizyty się tak układają,że kobiety mają na początku 38 robione. Co ciekawe te same metody co w przypadku dodatniego wyniku są gdy odejdą wody Podczas porodu kobieta dostaje antybiotyk a dziecko ma monitorowane crp. Na listach z wyprawka jest wpisany ten wynik. Moja lekarka wpisywala mi wszystkie wyniki do książeczki ciążowej a grupę krwi miałam dopięty oryginał. w szpitalu byli zdziwieni,że nie mam kartek z wynikami tylko daje sama książeczkę.
U mnie minelo 14godzin odkąd wody odeszly a urodzilam i tez dostawalysmy antybiotyk, ja i córka. Dwa razy miala robione crp przez co musialysmy zostać w szpitalu dzień dluzej.
No cóż przy 2 ciąży nie zdążyłam zrobić tego badania bo mój syn spieszył się żeby przyjść na świat urodził się w 36 tygodniu i musieli mu podać antybiotyk na wszelki wypadek na szczęście poza wagą 2,260 wszystko było ok
Jak już wcześniej wspomniałam to mi to badanie się gdzieś zapodziało ale w szpitalu pielęgniarka była trochę zła na mnie bo to mega ważne ja miałam planowaną cesarkę więc mieli czas by mi w szpitalu to badanie wykonać ponownie.
ja miałam wykonywany GBS w 37 TYG. I tak uważam ze to jest za późno bo lekarz w razie czego nie może zareagować np przez podanie globulek z antybiotykiem. potem trzeba właśnie podać te kroplowke z antybiotykiem
Mi GBS pobierali pod koniec 34tc, w szpitalu.