Oj tak lepiej zrobić badania GBS.tak jak wcześniej wspomniano dadzą ci antybiotyk 4 godz przed porodem, bo jeśli dziecko urodzi się naturalnie prawdopodobnie zarazi się paciorkowcem od ciebie a to wiąże się z dużymi konsekwencjami u malucha. No i w szpitalu tego wymagają a to dla dobra dziecka tam samo jak wymagają grupy krwi
W.trepczyk to badanie jest obowiązkowe.
ja mam się umówić na to badanie bo ono jest mega ważne robi się go najwcześniej w 35 tc i ja mam właśnie w 35 tc sobie je zrobić ponieważ moja pani ginekolog boi się że mogę wcześnie urodzić . Jest to badanie po prostu mega ważne .
Gabilabi a twoja ginekolog uważa że dodatni gbs moze wywolac wcześniejszy poród czy jest jakaś inna przyczyna. ? Bo ja też przedwcześnie urodziłam i nawet nie zdążyłam zrobić tego badania bo wiem ze jest obowiązkowe ale zrobili mi w szpitalu jak saczyly mi się wody płodowe i wyszło ze mam gbs dodatni .myślałam że to był powód pęknięcia wód ale jak pytałam się ginekologów to każdy mi mówił ze to nie musiał być powód przedwczesnego porodu. pytam się bo moze twoja ginekolog wie coś więcej na ten temat a bardzo mnie to interesuje
Nie, nie u mnie jest inny problem mianowicie czeka mnie 3 cc i moja macica jest osłabiona więc lekarka dmucha na zimne .
Edys Ty koniecznie poinformuj swojego lekarza prowadzącego o tym że w rodzinie jest ktoś uczulony na penicyline. Może wtedy da Ci skierowanie na dodatkowe badanie a jeśli nie to na pewno Cię uspokoi. nie masz się czym martwić na zapas poczekaj na wizytę i będziesz wszystko wiedziała.
Badanie GBS jest obowiązkowe i bardzo ważne. Jeśli wynik jest pozytywny wtedy 4 godziny przed porodem dostajesz dawkę antybiotyku i jest ona powtarzana co 4 godziny dopóki nie urodzisz. Moje położna zawsze mówiła że gdybym miała pozytywny wynik to mam to co jakiś czas mówić a już na pewno sygnalizować na izbie przyjęć jak tylko przyjadę. Wtedy szybciej podadzą pierwsza dawkę antybiotyku.
Jeśli ktoś nie zdarzy zrobić wyniku to zawsze lekarze postępują tak jak gdyby ten wynik był dodatny.
Wiecie co, ja w poprzedniej ciąży nawet nie dostałam skierowania na te badania, nikt mi ich nie zalecał. W szpitalu zapytali tylko jaki miałam wynik, powiedziałam, że nie badano mnie w tym kierunki i od razu podano antybiotyk.
Ula właśnie jak ktoś nie miał badania to przyjmują że GBS dodatny. Zarażenie się dziecka jest większym ryzykiem dlatego wola podać antybiotyk i mieć spokójne sumienie.
Ula jeżeli chodziłaś do lekarza na NFZ to to normalka że cię nie poinformowali bo za to badanie się płaci coś około 40 zł i nie jest refundowane więc lekarze nie informują o nim a jest mega ważne.
Właśnie chodziłam prywatnie, za wszystko i tak sama płaciłam, więc tym bardziej dziwi mnie ta sytuacja.
Gabi jak to nie informują, to chyba powinien być obowiązek
W pierwszej ciąży mi kazano zrobić Gbs w drugiej już mnie nie poinformowano a w teraźniejszej ciąży już teraz mnie poinformowano bym zrobiła to badanie i to zaraz jak tylko będę zaczynać 35 tc (. W drugiej ciąży chodziłam na NFZ a w pierwszej i obecnej prywatnie)
Obowiązek obowiązkiem, ale jak widać w tym przypadku chyba też wszystko zależy od rzetelności lekarza
Zobaczymy jak będzie teraz, bo zmieniłam ginekologa, choć nadal prywatnie. Poprzednio nie robiłam też HIV ani mój lekarz nie proponował mi badań genetycznych, tym razem i rozważaliśmy opcję badań prenatalnych i HIV też obowiązkowo.
Ula a ja zaraz na początku zostałam poinformowana o badaniach prenatalnych (które zrobiłam) i w książeczce nawet mam informację że pacjentka została poinformowana o badaniach prenatalnych więc wyglądało mi to tak jakby było to teraz norma.
Ja zu ważyłam ze jak chodzi się prywatnie do ginekologa to zleca o wiele więcej badań niż na nfz. Np . Badanie z krwi chyba czy dziecko nie będzie miało dawna bo jak się pytałam siostry która chodziła na nfz to nigdy lekarz jej o tym nie mówił. Tak samo na gbs prywatnie to daje do domu pojemniczek z patyczkiem, potem sama pobierasz materiał i zanosisz do laboratorium o placisz
Ja muszę jechać specjalnie do przychodni gdzie mi pobiorą wymaz i sami wyślą do laboratorium i tak też musiałam robić za każdym razem nigdy nie dostałam pojemnika do domu by samej sobie pobrać wymaz .
Mu prywatnie gbs pobierała ginekolog,
Dziewczyny a jak dostawałyście karty ciąży (u mnie była to książeczka jakby sponsorowana przez sieć gabinetów medycznych do których chodzilam na wizyty Luxmed) to nie było w niej opisu badań i wyszczególnionych jakoś z miejscem na opis i wpisanie wyniku? U mnie były własnie takie tabelki do wypełniania m.in. gbs, czy test obciążenia glukozą itd. Dzięki temu widziałam mniej więcej co mnie jeszcze czeka, dodatkowo na końcu książeczki były wyszczególnione badania zalecane do wykonania w podziale na poszczególne trymestry. Fajne to było, bo nawet laik mógł ogarnąć co i kiedy, mogłam dopytać o szczegóły na wizytach.
Mi wymaz gbs robiła lekarka na jednej z ostatnich wizyt. Pobrała, zaniosłam do laboratorium i z głowy, chodziłam prywatnie.
Szczerze mówiąc dalej mnie dziwi, że lekarze nie informują o konieczności tego badania, bo po co podawać przyszłej mamie antybiotyk bez potrzeby(jakby okazało się że wynik jest w porządku).
W sumie dobrze, ze ktos pobierał mi wymaz bo samej nie dość że niewygodnie, to jeszcze bałabym się że coś sparytaczę a tak poszłam, wyszłam przy okazji i ok
Niestety wynik wyszedł dodatni, poród niestety postępował tak szybko, że zdążyli mi podać tylko 1 dawkę antybiotyku, po urodzeniu synek był monitorowany przez 2 doby, własnie ze względu braku tej jednej dawki.
w.trepczyk chodzi Ci zapewne o test Pappa wykonywany z krwi, analizowany w połączeniu z genetycznym usg. Nie jest to badanie obowiązkowe, będąc pod opieką lekarza na fundusz może zlecić takie badanie, gdy były ku temu podstawy - kobieta ma powyżej 35r.ż. , obciażony wywiad rodzinny czy wcześniejsze poronienia i jeszcze kilka innych. Poza tymi przypadkami badanie to nie jest refundowane. Można zrobić ale nie ma konieczności.
Agn miałam dokładnie taką samą kartę ciąży, wyszczególnione w tabelkach badania i miejsce na wynik, a dodatkowo dostałam rozpiskę z badaniami na dany trymestr.
A wymaz pobierała mi położna akurat.
Dziewczyny ja chodziłam do lekarza na NFZ i miałam wszystkie badania zlecane co tu wspominacie więc nie wiem czym to idzie.
W moim przypadku wymas do badania GBS pobrał ginekolog na wizycie akurat