Pamiętam że jak rozmawiałam z niektórymi znajomymi to były zdziwione że idę na badania prenatalane i od razu zapytały czy z dzieckiem wszystko dobrze bo na takie badania wysyłają tylko w zagrożonej ciąży i powiem ze byłam w szoku jak to usłyszałam i się dziwiłam bo one wogole nie były na takich badaniach i ginekolog ich ponoć też nawet nie kazał wykonać tych badań a z kolei znajoma z pracy co rodziła przede mną była i dla niej te badania jak i dla mnie są normalne i wcale nie wykonuje się ich tylko w przypadku zagrożonej ciąży
Bardzo się zdziwiłam że ich ginekolog nie zlecił im takich badań a jak u was było ?
Ja dostałam skierowanie na takie badania. A nawet gdybym nie dostała to prenatalne i połówkowe robiłabym nawet prywatnie - jakby nie patrzeć to są najważniejsze badania i mimo stresu o wynik - dla dobra dziecka i swojego lepiej je zrobić. U nas w przychodni jest jeden lekarz "starej daty", który nie potrafi robić USG. Ma masę ciężarnych pacjentek mimo iż daje skierowania tylko na 3 badania przez cała ciążę. I zaleca brać po kilka nosp dziennie tak awaryjnie. Raz czekając w kolejce do mojej dr wdałam się rozmowę z jedną z jego pacjentek - tez czekających na wizytę. Dziewczyna była już w 9 miesiącu ciąży i wyobraźcie sobie, że poszła na fajkę. Jak wróciła stwierdziła, że musiała zapalić, bo ją to relaksuje. No to pytam co to jej ginekolog i czy nie boi się o zdrowie dziecka. Na co ona, że lekarz powiedział, że większy szok by był jakby nagle odstawiła niż jak zapali sobie papierosa czy dwa dziennie... Ręce opadają. Nie rozumiem ciężarnych, które do niego chodzą i ślepo słuchają jego mądrości i zaleceń.
Moja dawna znajoma jak zawsze w ciążę cały czas paliła o ciąży dowidziala się dopiero jak była około 3 miesiaca i lekarz powiedział jej tak samo że większy szok byłby jakby nagle odstawiła i tak do końca całej ciąży paliła czy mniej chyba tak tego noe jestem w stanie stwierdzić
I też byłam w szoku bo nawet nie wiedziałam ze jest bo to ukrywała a że ciągle paliła nawet by mi do głowy nie przyszło że spodziewa się dziecka
Może coś w tym jest ? Ja nie paląca na szczęście więc nie miałam z tym problemu
Tak z tym paleniem to racja moja koleżanka też będą w ciąży paliła ale zminiejszała swoje zapotrzebowanie na palenie bo lekarz też jej właśnie powiedział że byłby to za duży szok
Ja również bez zaufania do pani doktor ,która robiła mi pierwsze prenatalne ,więc na połówkowe wolałam już iść do sprawdzonej kliniki. Już nie istotne było ,że tu bym miała NFZ a tu będę płacić. Najważniejszy jest mój spokój.
Tym bardziej mój prowadzący ciążę lekarz więcej mi powiedział po zwykłym USG na wizycie ,niż ta pani doktor na prenatalnym (pierwszym). A do niego mam zaufanie.
Co do papierosów to słyszałam to parę razy ,że gorzej jak się rzuci nagle mimo ciąży.
Ja nigdy nie paliłam ,więc bardzo ciężko mi w tą teorię uwierzyć :) Wydaje mi się ,że w ogóle nie powinno się palić w ciąży ,nawet jeśli jest się od lat nałogowym palaczem.
Moim zdaniem bardzo ważne jest wykonywanie badań prenatalnych, dzięki temu możemy mieć pewność, że nasze dziecko jest zdrowe i nie ma żadnych wad wrodzonych. Właśnie ja myślałam o tym by zapisać się do kliniki Olmedical, tutaj właśnie tego typu badania wykonywane są naprawdę profesjonalnie
Ja też nigdy nie oddał paliłam więc problem z głowy. A swoją drogą to się zawsze zastanawiam jak ludzie mogą wytrzymać nie palić w ciąży a potem muszą do tego wrócić
Również uważam że to bardzo ważne badania. My musieliśmy przez wysokie prawdopodobieństwo trisomii 21 zrobić echo serca ale wszystko wychodziło ok. Na USG. Dzidziuś zdrowy;) te badania krwi to symulacje komputerowe stąd taki wyniki. Zostaliśmy też skierowani do genetyka, który zaproponował amniopunkcję ale odmówiliśmy. 2 pierwsze badania były darmowe za trzecie płaciliśmy.
uważam, że badania prenatalne są bardzo ważne. Na połówkowych wyszły nam nieprawidłowości z żołądkiem, gdzie na zwykłej wizycie u ginekologa ani razu nam tego nie sprawdzali. A sprawa bardzo ważna. Mi te badania przysługiwały na nfz ale gdybym musiała je wykupić to też bym wykupiła
Ja Robiłam 1 i 2 prenatalne na NFZ (3 już płatne). Ale nawet jakbym nie dostała skierowania, to sama bym się zapisała i za nie zapłaciła. Uważam, że warto. Trwały długo, były dokładne, dostałam opis na kilka stron. Od razu człowiek spokojniejszy.
Z badaniami to prawda :) ja płaciłam za wszystkie 3 ale przez to że w polowkowych wyszły nieprawidłowości to miałam powtórkę Polowkowych na NFZ i dalszą diagnostyke : echo serca plodu i kontrolę u genetyka (gdybyśmy się zgodzili to zrobiliby nam też amiopunkcje) . Na szczęście okazało się zbędna panika ale mogłam z czystym sumieniem sprawdzić wszystko :) i po porodzie była kontrola u lekarza czy jest git :D
Jeszcze co do badań - nigdy nie można się sugerować samym wynikiem krwi albo samym wynikiem usg - dopiero analizowane łącznie pokazują potencjalne ryzyka. U nas było tak, że szpital w poniedziałki pobierał krew, w środy robił usg, w kolejny poniedziałek dopiero dawał wynik krwi i była wizyta u lekarza genetyka. Z usg wyszły u nas wysokie ryzyka - 3 dni ryczałam i je przeżywałam, mimo iż pani dr od Usg mówiła, że obraz usg jest ok. Przed wizytą u genetyka miałam mega stres. Gdy genetyk na wizycie wprowadziła wyniki z krwi - ryzyka od razu zniknęły na tyle, że nie było zaleceń amniopunkcji czy dalszej diagnostyki.
U nas wszystko się skończyło dobrze i czekaliśmy na wyniki raptem kilka dni. Nie wyobrażam sobie jaki to musi być stres czekac na wyniki amniopunkcji, gdzie ryzyka po badaniach prenatalnych są dość wysokie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.