Aisa a co z koprem włoskim który pije mama? Teraz to mnie wystraszyłas
kobiety w ciąży jak i karmiące piersia oraz noworodki i małe dzieci (do 4 roku )nie powinny spożywać herbatki z kopru włoskiego gdyż stężenie estragolu jest zbyt wysokie dla maluszka czy w brzuszku czy karmionego piersia a już tym bardziej podawanego maluszkowi w formie herbatki do napicia.
Nas rurki windi nieraz dosłownie ratowały i przy jednym i przy drugim dziecku. I naprawdę nie rozumiem tych negatywnych opinii. Bez faszerowania lekami, które niestety na kolki i gazy przeważnie po prostu nie pomagają, dziecko odczuwa momentalnie ulgę i się nie męczy, b o gazy czy kupka mogą się uwolnic z brzuszka.
Też bym użyła i w razie konieczności pewnie kupię.
Ważne, że wiemy co stosować w razie potrzeby i gdzie je kupić. Być może nie będziemy musiały ich używać.
To zastanawiam się dlaczego koper włoski jesr w składzie większosci herbatek laktacyjnych…
Chyba je kupie. Corka znowu od 4 nie spi. Oczywiscie ja z nia. Masuje brzuszej i pokurczam nozki. Ale to pomaga na 5 minut i od nowa. Oczywiscie Bede stosowac w ostatecznosci.
A co do kopru to moze chodzi i o stezenie. Chociaz sama nie wiem. Ale prawda jest taka ze jak ha wypilam herbatke z kopru to mala jakdyby mocniej bolal brzuszek. A herbatke laktacyjna w jtorej skladzie tez jest koper pije i wydaje mi sie ze jest nawet troche lepiej. Ale moze to tylko takie wrazenie.
nie wszystkie mają w składzie koper wloski. najlepiej to te mieszanki z apteki
koper włoski usuwa rakotwórcze toksyny z jelita grubego. Przejrzałam wiele stron, również anglojęzyczne i koper włoski jest zachwalany jako lekarstwo na kolki, wzdęcia. Jest również bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu i błonnika, wapnia i żelaza. Dodatkowo koper włoski działa rozkurczowo.
Wklejam fragment tego co wyszukałam:
“W oparciu o wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a często również gruntownie potwierdzoną w badaniach naukowych, jest wiadomo, że fenkuły leczą, lub pomagają w leczeniu takich stanów jak: biegunka, niestrawność, wzdęcia, zaparcia, choroby serca, nadciśnienie, otyłość, choroby układu oddechowego, zaburzenia miesiączkowania, a nawet raka.”
W takiej sytuacji stawiam jednak na koper w składzie herbatek.
" Wyniki badań przeprowadzonych nad estragolem, naturalną substancją zawartą w ziarnach kopru (także w herbatkach na jego bazie), wykazują, że jest to substancja rakotwórcza i genotoksyczna. Badanie przeprowadzone przez Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem , a opublikowane w 2010 r. w „Food and Chemical Toxicology”, objęło dostępne na rynku produkty do przygotowywania naparów z kopru (torebek do zaparzania, herbatek rozpuszczalnych, ziaren). Okazało się, że „Poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej w przypadku noworodków”. Podobną opinię wydała europejska agencja EMEA, która zajmuje się naukową oceną leków. Według niej spożywanie naparów z kopru włoskiego przez dzieci do czwartego roku życia nie jest wskazane bez konsultacji z pediatrą."
Aisa ale właśnie w aptekach w herbatkach laktacyjnych jesr koper włoski. Nawet jedną zamówiłam. Dziś ma przyjść moje zamówienie z gemini to dokładnie sprawdzę skład.
Dziwią mnie jednak takie rozbieżności
mnie też mieli wycofać herbatki z kopru z działu dla niemowląt ale jeszcze się pojawiają gdyż są jeszcze na magazynach i chcą wyprzedac wszystkie u mnie już nie ma na dziale dla niemowląt takich herbatek
evelin z Herbapolu herbatka na laktacje z torebkach kopru nie ma dostałam ja na szkole rodzenia i tego jestem pewna bo dalej jest w szafce. fajne są też mieszanki z apteki z kminku anyżu czarnuszki i koziradki na laktacje. A co do tych mieszanek zioł na laktacje uwazac trzeba też bo można max 2 filiżanki pić by działało mlekopednie to jak się wypije za dużo może wystąpić odwrotny skutek.
Aisa, sprawdziłam kilku prodecntów. Nawet Holle w swoich herbatkach na laktację w składzie ma właśnie koper włoski. Też mam w koszyku herbatki dwóch producentów i obie również zawierają koper. Dziwne, powinni je od razu wycofać.
Aisa mogę prosić Cię o link?
Znalazłam informację, ale z 2014:
Agata to co przytoczyłaś jedt chyba najświeższa informacja. Ale w sumie nic konkretnego z niej nie wynika
Aisa sprawdziłam i herbatka co zamówiłam ma w składzie koper włoski co prawda na ostatnim miejscu ale jednak. I jest to herbatka bio laktacyjna Dary natury
źródeł jest wiele, ale informacje są powiedziałabym nawet sprzeczne. Przejrzałam składy herbatek popularnych firm, większość z nich zawiera koper włoski (kilka nawet w 30%). Dla spokojnego ducha poszukam herbatki laktacyjnej, która w składzie kopru nie ma.
Znalazłam herbatkę bez kopru w składzie, może Wam się przyda:
Druga:
Tych firm wcześniej nie znałam i herbatek w sklepach na półce nie widziałam. Widocznie są mniej popularne. Natomiast znane i czołowe herbatki maja w składzie koper.
mama gratki w aptece je dostaniesz.
Ja ta co kupiłam ba pewno wypije a później będę myśleć jaka inna kupić. A femaltiker stosowalyscie?