Apteczka Noworodka

Hej Dziewczyny.

Kompletowanie wyprawki idzie pełną parą. I o ile mniej więcej wiem w co się zaopatrzyc jesli chodzi o pielegnacje, higiene, garderobe itp, to srednio orientuje sie w temacie potrzebnych noworodkowi ‘leków’.

Kochane, w co zaopatrzyc apteczkę noworodka, co sie moze przydac w kryzysowych momentach w pierwszych dniach/tygodniach zycia?

Ja z takich bardziej ‘medycznych’ rzeczy zakupionych w aptece zaopatrzyłam sie poki co w:

• Octenisept
  • Sol fizjologiczna
  • Roztwor wody morskiej

No i to chyba na tyle…
Co dalej? Co jeszcze?

przyda sie paracetamol w czopkach na wypadek gorączki czy po szczepiennej czy przy chorobie lepiej mieć. i warto mieć zapas gaz jalowych aby mieć czym wycierac do sucha po psikaniu pępka czy oczek i uszek może też być wata :slight_smile:
można też na kolki coś kupić ale wg mnie nie ma sensu kupować zanim nie pojawi się potrzeba taka :slight_smile:
no i warto mieć witaminke d ale to już od pediatry warto wziąć receptę na taką w kropelkach np devikap tańsze i bezpieczniejsze.
No i warto mieć coś na odparzenia czy po prostu krem z witaminami na wypadek suchej skóry.

Ja polecam już się zaopatrzyć w termometr porządny i może aspirator do noska ?
Gaziki , waciki , preparaty na odparzenia również bym wcześniej kupiła. Słyszałam również takie zalecenia jak LEKI ale leki moim zdaniem kuoujemy po konsultacji z lekarzem bo kupowanie syropów i td nie ma sensu na własną rękę . Witaminki które są zalecane w szpitalu i to tyle …czopki warto sobie kupić bo z goraćzką nie ma żartów :slight_smile:

Ja przed porodem zaopatrzyłam się w:
-sól fizjologiczna w ampułkach- przemywałam nią oczka córeczki przez kilka
tygodni (zazwyczaj noworodki maja problem z wydzielina z oczu, a sól bardzo pomaga)
-sudocrem- używam go od urodzenia do teraz i jestem bardzo zadowolona- mała nie
miała ani raz odparzenia, czy nawet większego podrażnienia
-Leko gaziki nasączone spirytusem- bardzo wygodne, nie trzeba nic rozcieńczać
-kropelki Esputicon przeciwko wzdęciom i kolkom- na szczęście się nie przydały
-czopki przeciwgorączkowe

U nas na pogotowiu w apteczce bylo: paracetamol w czapkach, ibum w syropie w razie jakby goraczka nie spadala to zeby podać na zmianę, espumisan, sol fizjologiczna lub woda morska w razie oczyszczenia noska podczas katarku oraz aspirator, termometr, oscenisept na pępek dopuki nie odpadnie zeby dezynfekowac jak rowniez po cc na oraz gaziki i mysle ze tyle ale moglam o czyms zapomniec…

termometr też warto mieć i też warto mieć coś do odciągania katarku oprócz tego też można nurofen dla dzieci na wypadek gorączki i plastry aromaktiv od pierwszego dnia w razie katarku działają ale koleżanki przyklejaly je na łóżeczko a nie na pizamke :slight_smile:

Termometr mam juz tez zamowiony, taki bezdotykowy. Aspirator do noska tez mam z Canpolu.

Zaopatrze sie jeszcze w te czopki, plasterki na katar, cos na kolkę. A z witaminkami poczekam co zalecą dla Maluszka na oddziale.

Agnieszka z pytania rozumiem, że pewnie maści na odparzenia itd. masz, więc o tym nie piszę. Ja oczywiście też kupiłam Octenisept, sól fizjologiczną w ampułkach, jałowe gaziki. Dodatkowo wit. D3 w kropelkach na początek, pozniej już wezmę receptę, jak dziewczyny radzą. No i probiotyk Dicoflor także w kropelkach.

Agnieszka nie zapomnij o gazikach jalowych do przemywania wlansie czy to pępka czy oczek :slight_smile: no i warto mieć pod ręką probiotyk też :slight_smile: dicoflor lub acidolac baby są ok. no i warto mieć dużo tych ampułek soli fizjologicznej bo na początku często się jej używa no i też przy ściąganiu wydzieliny z noska pierw warto nosek zakropić wlansie więc lepiej mieć więcej niż za mało.

Agnieszka a może maść na katar taka rozgrzewajaca np aromactiv jest od pierwszego dnia chyba my używamy do tej pory

U mnie do noska tylko sól fizjologiczna i ew. aspirator. Kataru nie mieliśmy także jakby była taka potrzeba to w każdej chwili można kupić. Oczywiście Octenisept do pępka. Poza tym jeszcze Bepanthen (akurat Sudocrem nie jest polecany). Witamina D.

dziewczyny, polecacie mieć pod ręką probiotyk?
Ja zamówiłam dodatkowo Aphtin na pleśniawki i Pedicetamol (paracetamol na gorączkę).

na pupcie lepiej wlansie bepanthen albo linomag. jeśli będzie potrzeba taka to warto mieć czy to przy chorobach czy to też na problemy z kupka.
osobiście polecam paracetamol w czopkach.

Też przesadzać z lekami nie ma co bo one też mają termin ważności , chyba , że ktoś mieszka baaardzo daleko od apteki to rozumiem :slight_smile:

Dokładnie Mamowe ważna kwestia, sprawdzać daty ważności przed zakupem. Ja kupiłam pierwsza Wit. D3 to była do terminu porodu, zwróciłam i w Gemini właśnie zawsze dodaje sobie do zamówienia komentarz, że chcę produkty o długiej dacie przydatności. Ostatnio dzwonili przed wysłaniem i pytali czy takie daty mogą być.

Aisa jakich czopków używasz?

raz uzywalam jedynie. ale paracetamol czopki farmina. są jak dla mnie spoko. ja kupiłam te średnie na start 125 bo są też mniejsze ale ze dzircko miałam duże to wiadomo dla każdego inna dawka. No i jak tnie się czopek pamiętać należy by wzdłuż kroić nie w poprzek gdyż jak się tnie wzdłuż to rozkład składników jest taki sam więc tak samo działa a jak w poprzek to już nie działa tak jak trzeba tak jest w przypadku każdego paracetamolu w czopkach.

Paracetamol w czopkach dla niemowląt jak najbardziej. Ja jednak nie kupowałam wcześniej, dopiero po pierwszym szczepieniu na zlecenie pani doktor.

przydaje się zwykle po szczepieniu więc warto już mieć wcześniej niż lecieć na szybko :slight_smile: no ale warto wlansie kupić z datą która jest dość długa :slight_smile:

Polecam maść linomag ta zielona także. Alantan plus. Płatki kwadratowe Kindii. Gaziki jałowe w różnych rozmiarach. Ja mam 5x5 i 7.5x7.5