Mama_Gratki chodzi mi o zwykłe hipoalergiczne mydlo Bialy Jeleń. Ale cała seria produktów jest ok. Do higieny intymnej jest tez specjalistyczny płyn ginekologiczny, bezpieczny dla kobiet w ciąży i w okresie połogu, ale nie moge go dostać ostatnio w Rossmannie i chyba tez kupię ten zwykły do szpitala.
Patrzcie, a mi położna kazała przemywać pępek. A rodziłam w październiku 2017… Nie pomyślałam, że może mi źle doradzać. Nawet w szpitalu kazali raz dziennie, jak sie zabrudzi octeniseptem. A tak poza tym to zwykłą wodą z mydłem
A ja dodam jeszcze że powinno się unikać takich substancji w składach kosmetyków dla dzieci
oleje mineralne tzn olej parafinowy występuje rowniez pod nazwami: paraffinum liquidum, paraffin oil oraz wazelina czesto pod nazwa pertolatum, vaseline
parabeny inaczej zwane nipaginami lub aseptynami, najczęściej pod nazwami methylparaben, ethylparaben, propylparaben, buthylparaben
konserwanty phenoxyetanolw tym donory formaldehydu pod nazwami diazolidinyl urea, quaternium 15, bronopol, germall, DMDM hydantoin
glikole czyli glikol propylenowy i polipropylenowy
detergenty najczęściej stosowane syntetyczne pod nazwami Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES), a także Cocamidopropyl Betaine (choć ten detergent jest zdecydowanie lepszy niż dwa wcześniejsze)
silikony dimethicone i inne kończące się na –silicone,-methicone,
stabilizatory np. tetrasodium EDTA
oprócz tych co napisała Agata szkodliwe są inne kosmetyki dla dzieci więc nie warto ich kupować gdyż zawierają mieszanki powyższych substancji.
Penaten oliwka dla dzieci tzw siostra oliwki Johnsons
Atoperal Baby emulsja do ciała dla dzieci i niemowląt
Skarb Matki mydełko delikatne dla niemowląt
Bobini Baby szampon i płyn do kąpieli dla niemowląt i dzieci. Produkt hypoalergiczny polecany od pierwszych dni życia
grozi podrażnieniami skóry począwszy, poprzez reakcje alergiczne, egzemę, rumień. Jest też grupa związków podejrzewana o działanie toksyczne czy kancerogenne czyli rakotwórcze.
ale każda substancja ma inne skutki uboczne.
Np jeśli w składzie są oleje mineralne to powoduja one tworzenie zaskórników i przyspieszaja starzenie się skóry.Kosmetyki z parafiną blokują swobodny proces samooczyszczania się skóry m.in. przepływ łoju na powierzchnię naskórka uniemożliwiając usuwanie toksyn i powodując powstawanie wyprysków i zaskórników.
parabemy to jedne z najszilniejszych substancji konserwujących, które przenikają do krwi. Mają działanie rakotwórcze, estrogenne więc nie są polecane dla dzieci przynajmniej do lat 3.
detergenty powodują one nie tylko przesuszenie i podrażnienie skóry, ale preznikają również do krwi. Z kolei używanie kosmetyków i balsamów do wcierania może wywołać zaburzenia w gospodarce hormonalnej.
triclosan z kolei to bardzo silny środek antybakteryjny powoduje zniamy hormonalne, przyczynia się do powstawania nowotowów.
glikole powodują alergie kontaktowe, zapalenia spojówek, łzawienie
większość jak się wpisze nazwę substancji to wyskakuje co może powodować.
Napewno przydają się jeszcze czopki glicerynowe, czopki z paracetamolem, w razie kataru aspirator do noska (nosefrida, katarek) maści majerankowa, aromactiv baby, na oparzenia pieluszkowe alantan, witaminę D3
Właśnie czytałam też o maści/olejku z majeranku, że ma szereg zastosowań i na kolki może pomóc.
Np. Rozcieńczyć 1 do 2 kropli majeranku w 1 łyżce oleju nośnego, np. oleju kokosowego, i delikatnie masować niewielką ilością żołądka i pleców co 3 godziny lub w razie potrzeby.
Jeszcze olejek z lawendy do masazu brzuszka moze pomóc, gdy dziecko jest bardzo niespokojne.
Na gemini jest spory wybór. Jak będę robiła zamówienie większe, to na pewno dorzucę ze dwa. Tylko widzę, ze tego majerankowego np. nie powinny uzywac kobiety w ciąży i karmiące… Ciekawe dlaczego. No ale dla dziecka sie przyda.
mnie również uczono by przemywać pępek ale raczej wacikami a alkoholem (wyciskać je na niego). Co do apteczki to przyznam Wam, że nie zdarzyło mi się korzystać z żadnych olejków eterycznych mimo iż córka ma prawie 2,5 roku Przez pierwszy okres to w sumie standardowo po porodzie octanisept, tamtumrosa, płyn do higieny intymnej z dobrym składem ( w moim przypadku także czopki glicerynowe - problemy ze stolcem, i leki na hemoroidy) a dla dzidziusia to sól fizjologiczna, woda morska (dostosowana do wieku) witamina D3 i K, maść na odparzenia, czopki z paracetamolem, aromactiv baby(maść, plastry itp są dopiero dla dzieci w starszym wieku), aspirator i względnie nebulizator. Co do składów to również staram się na nie zwracać uwagę zarówno w produktach żywieniowych, higienicznych, medycznych itp ale uważam też, że nie można dać się zwariować pod tym względem
No niestety czesc firm reklamuje się że takie super delikatne dla skóry i nawilżające z jakimś dodatkiem super dobrym a jak się popatrzy na skład to te składniki super dobre są na końcu listy składników czyli w najmniejszej ilości a przeważają te które szkodzą skórze dziecka skóra dziecka się kształtuje przez pierwsze 3 lata a takie składniki szkodliwe tylko szkodzą dziecku… ale też ogilnie cześć nawet szkodzi dorosłemu człowiekowi bo przecież parabeny a to jest dość popularny składnik kosmetyków postarza skórę…
Nie oszukujmy się większość marek nie ma na celu dobro konsumenta a swój zysk reklamy potrafią manipulować a ludzi którzy faktycznie patrzą na skład a tym bardziej potrafią go rozszyfrować jest niestety niewiele. Wiele osób zakłada że skoro coś jest reklamowane, w reklamie jest słodki maluszek to kosmetyki na pewno są super
a najlepsze te, które pachną jak najmocniej ( na pewno mają krótkie i nie szkodzące składy ) by dziecko najlepiej jeszcze “tydzien” po kąpieli nimi pachniało
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.