Apteczka dla niemowlaka

Tak myślałam że przesadziłam, co do witamin na pewno kupię później bo nie wiadomo jakie będą zalecenia. Będę miała córkę i słyszałam że lepiej pudru nie używać u dziewczynek bo jeszcze zapcha miejsce intymne i później problem u chłopców jest inaczej. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości.

Ja mam córkę i używałam pudru (Alantan plus) normalnie, choc tez sie balam zeby nic nie zaszkodzic. Nie obsypywalam nie wiadomo jaka ilością, tylko sypalam na pupę i reszte palcami rozcieralam unikajac miejsc intymnych. Nigdy nic sie nie dzialo, do tej pory zdarza mi sie uzywac mąki ziemniaczanej, w ten sam sposób;) Nie ma się czego bać;)

Z używaniem pudru u dziewczynek to trzeba uważać żeby nie zatkać cewki moczowej. Najlepiej posypać tylko na pupę i resztę posmarować palcami. Tylko uważać na miejsca intymne. Tak robiłam u córki kuzynki i nigdy nic się nie działo.

Ja u dziewczynki puder miałam. Zresztą dziewczyna z sali też córkę. I obu nam zalecono użycie pudru. Zasłania się tak by do wnętrza warg nic się nie dostało. Przy synku pudru nie używałam wcale. I należy nie przesadzać z jego ilością.

W apteczce zawsze mam czopki przeciwgorączkowe,probiotyk,maść majerankową,bepanten,wodę morską,nadmanganiam potasu,aphtin,viburcol i to chyba wszystko :slight_smile: Nie kupuję zbyt wielu rzeczy na zapas,bo nie wiem kiedy to zużyję a termin przydatności bywa różny. Po za tym mamy samochód,apteki więc to nie problem coś kupić. Najważniejsze rzeczy w razie nagłych wypadków mamy

Jeśli widzimy potrzebę stosowania pudru u dziewczynki należy albo zasłonić podczas posypywania wargi sromowe lub posypać na rękę i ostrożnie przenieść na pośladki. Puder zapycha cewke moczowa u dziewczynki. Ja przy córce nie używałam pudru do pupci, ewentualnie na potowki na pleckach.

pudru nie używalam, za to Bepanthen sprawdził się i dla dziecka i na moje poranione brodawki

Ja nawet nie brałam pod uwagę pudru :slight_smile:

pani_mamusia, też nie brałam pod uwagę, przy synku nie używałam. Tutaj w szpitalu położna zaleciła, bo lepiej przy rumieniu odpieluszkowym to stosować niż krem. Tak wg położnej. Ale rzeczywiście pomogło szybko na pupę córki. Teraz jednak alantan plus używam.

Ok dzięki za odpowiedzi:) właśnie z tym miałam obawy, że jeszcze źle mi się sypnie i dostanie się cewki moczowej a później problem gotowy. Skoro wy sobie poradziłyscie to i ja powinnam. O dobrych właściwościach mąki ziemniaczanej też słyszałam- stary i niezawodny sposób np przy bardzo dotkliwych odparzeniach, chłopakowi który zmagał się z rotawirusem mama poprosiła mnie żeby za każdym razem po zmianie pieluszki umyć dziecku pupę tylko wodą i posypać tą mąką. Problem znikł, choć też może nie zadziała na każdym dziecku.

Apteczkę dla noworodka warto mieć przygotowaną już przed narodzinami maluszka, żeby już po narodzinach mieć wszytko pod ręką, ja osobiście mogę ci polecić kilka rzeczy które warto mieć w apteczce.

• sól fizjologiczna plus gaziki jałowe które są przydatne do przemywania oczu i noska maluszka.
    -woda morska świetnie sprawdza się w oczyszczaniu malego noska, zwłaszcza w przypadku kataru.
    -witamina D, która podaje się dziecku codziennie do 18 roku życia w celu suplementacji plus witaminę K, którą podaje się niemowlętom do 3 miesiąca karmionym piersią.
    -octenispt do przemywania pępka do czasu odpadniecia kikuta pępowiny.
    -aspirator lub gruszkę do oczyszczania noska z zalegającej wydzieliny.
    -coś na odparzoną pupę, np maść Bephanten lub sudocrem.
    -lek przeciwgoraczkowy i przeciwbólowy Paracetamol w syropie.
    -kropelki na wzdęcia i kolkę np espumisan.
    Takie właśnie rzeczy zawierała nasza apteczka gdy synek się urodził, była bardzo przydatna w różnych momentach jego pierwszych miesięcy życia.

Dziewczyny do czego dokładnie służy puder u dzieci, jak go stosować i kiedy?

Puder działa tak samo jak maści na odparzenia. Tak samo jak one łagodzi podrażnienia pieluszkowe. Stosujesz w ten sam sposob co maści, wtedy gdy pupa jest odparzona albo zaczerwieniona. Posypujesz w tych miejscach gdzie jest zmieniona skóra. U dziewczynek trzeba uważać bo slyszlam o przypadkach zatkania okolic intymnych. Dlatego ja robilam w ten sposob, ze obsypywalam pupe a reszte rozcieralam reka, unikajac okolic intymnych córki. Tak jest najbezpieczniej. W ten sam sposób robię z mąką ziemniaczana, ktora również dziala jak puder i maści, czyli łagodzi podrażnienia:)

Sudocrem, espumisan, pedicetamol po szczepieniu się przydaje, emolium, olejek z ziajki w razie ciemieniuchy,aspirator do noska bądź gruszka, witD3 i cebrion-Wit. C .

Czyli puder tylko na pupke u chłopca?

Ja używałam pudru, mam chłopca. Jak skończyłam całe opakowanie to wysłałam mąkę ziemniaczana i w sumie wole mąkę od kupnego pudru. Jak dupka jest czerwona to używam sudocrem. W apteczce mam jeszcze sól fizjologiczna, sól morska, witaminę D, miałam witaminę K ( juz nie podaje), czopki w razie gorączki i chyba to tyle :slight_smile:

Będą na warsztatach dla kobiet w ciąży dostałam próbkę kremu przeciw pieluszkowemu zapaleniu skóry z Palmers-a czyli profilaktyka i muszę przyznać rewelacja. Oczywiście kupiłam w aptece i teraz kiedy widzę, że maluszek ma lekko zaczerwienioną pupę w rowku to smaruję i wszystko znika a zapach zniewala.Dodatkowo jakiś czas temu skóra na udach mojego maluszka stała się szorstka i niemiła w dotyku(prawdopodobnie po szczepieniu ale nie mam 100% pewności) smarowałam ją emolium i nic a wspomniany wcześniej krem pomógł i to szybko.

Dokladnie puder dziala tak samo jak maka ziemniaczana czy sudocrem. Co komu wygodniej :slight_smile: Tylko najlepiej sprawdzic sklad takiego pudru bo czasem dodają jakies perfumy. A maka ziemniaczana wiadomo ze naturalna bez zadnych zapychaczy. Ale ja i tak najbardzije lubie sudocrem, nic sie nie sypie :slight_smile:

Monika puder służy dokładnie do tego samego co maść. Jeśli pojawi się odparzenie możesz zamiast smarować maścią możesz obsypywać pudrem. Posypujesz pupkę Synka w momencie kiedy jest zaczerwieniona. Ja od pudru wolę mąkę ziemniaczaną bo ma dokładnie takie samo działanie i jest w 100% naturalna i niczym nie perfumowana.

Natka jeśli chodzi o sudocrem jest to maść lecznicza. Jeśli Twój Synek ma odparzenia możesz ją stosować ale nie powinnaś jej stosować na codzień, Jeśli będziesz stosowała codziennie skóra się przyzwyczai i Sudocrem nie będzie już spełniał swojej funkcji. Wtedy w momencie odparzeń będziesz musiała stosować o wiele mocniejsze maści. Moim zdaniem na codzień powinnaś zacząć stosować coś innego. Nie wiem może być Alantan plus zielony albo Linomag ważne żeby maść była bez dodatku cynku.

Jedyna maść z cynkiem, która w miare sie sprawdzila na odparzenia to z Nivea baby, żadna inna u nas nie dawała rady, ani Sudocrem ani Allerco. Sudocrem mialam pozyczony od siostry bo miała otwarty a nie używała, ale szybko jej oddalam. Swój mam nawet jie otwarty, mała próbkę ze szpitala. Zresztą dla mnie najlepszy okazal sie Bephanten. Te z cynkiem są takie “ciężkie”, lepkie i ciężko je zmyć. Bephanten jest lekki i bardzo dobrze dziala, wystarczy raz posmarować lekkie zaczerwienienie i po sprawie. Zresztą córka ma prawie 14 mcy więc, nie smaruje jej juz po każdej zmianie pieluchy, przemywam tylko wacikiem i nic sie nie dzieje. Kremem na odparzenia smaruje po kupce, bo używam wtedy chusteczek i pupa jest zaczerwieniona. No i wtedy kiedy pojawia sie jakas zmiana na skórze, ale ostatnio bardzo rzadko sie to zdarza.
Natka rzeczywiscie kie nadużywaj sudocremu bo skóra sie przyzwyczai i nie będzie dzialal. A skoro synek ma zaczerwienienie to moze zrezygnuj z tych chusteczek na chwile, wróć do wacikow, moze te Tami mu jednak nie służą.