Emi dzięki za pocieszenie :) Ja jutro mam termin porodu, w weekend myślałam, że coś powoli się zaczyna, ale jednak cisza. Zaczyna mi się coraz bardziej dłużyć i chciałabym już być po.
Za to ćwiczenia poszły do przodu i dwa dni z rzędu doszłam do 27,8 cm także cel praktycznie osiągnięty :) Smitty z tym przekroczeniem barier psychicznych i fizycznych to masz dużo racji, ja obwód starałam się zwiększać powoli zazwyczaj 0,5 - 1 cm dziennie czasem nie szło nic do przodu, ale bałam się żeby nie zrobić sobie krzywdy i nie zniechęcić się do ćwiczeń. Życzę Wam dużo zdrowia, najważniejsze, że z Małym wszystko ok i jesteście pod dobrą opieką :)
Jo.B, doskonale Cię rozumiem... Te ostatnie dni dłużą się niemiłosiernie. Też czuję już spore zniecierpliwienie... Ale za to jakie czeka nas piękne zwieńczenie całej tej podróży, którą przebrnęłyśmy z malutkimi serduszkami bijącymi tuż pod naszymi :)
3mam kciuki, żeby Ci się akcja sama rozwinęła... Może już tam po mału coś zaczyna się dziać.
27.8 cm to super wynik, możesz być z siebie dumna i ze spokojem czekać na wylot maluszka :)
Ja wyszłam ze szpitala i wróciłam do ćwiczeń. Jestem na silnych lekach, które mocno mnie mulą, ale balonika nie odpuszczę :D O dziwo, po tygodniowej przerwie nie utraciłam w ogóle progresu, a wręcz polepszyłam wynik! Chyba faktycznie coś w tym jest, że im bliżej porodu, tym elastyczniej tam na dole, bo hormony robią już swoją robotę w przygotowaniu nas do tego wielkiego dnia. Rozgrzewałam się od przytrzymywania i wypychania małych obwodów i na końcówce coś mi się pomyliło w kalkulacjach i myśląc, że wypycham swój max, czyli 28.4 cm, okazało się, że wypchnęłam 29,8 cm :) Czyli znowu psychika... Tylko tym razem była pomocna :D Mały wg usg ma obecnie 34 cm w głowie, 35 cm w brzuszku i waży 3,600 kg. Staram się nie tracić jednak entuzjazmu i cisnę do przodu :D
U mnie woda pojawia się za każdym razem, ale to kwestia żelu Feminum, którego nie żałuję. Badam się regularnie, szyjka szczelnie zamknięta, nic nie przepuszcza, ilość płynu owodniowego w normie, więc jestem spokojna, że to nie wody.
Dziewczyny- jestem w drugiej ciąży i nie używam i nie używałam annibala. Pierwszego syna urodziłam w 3h i to zapewne zasługa mojego aktywnego (na tyle ile mi pozwalał brzuszek) życia - normalnie funkcjonowałam, nie tylko leżałam w łóżku całymi dniami .
A... No i przede wszystkim baaardzo przydatne okazało się skakanie na piłce, przed planowanym porodem i zaraz po tym jak pojawiły się pierwsze skurcze. Jako fizjoterapeutka powiem Wam, że to świetnie rozluźnia mięśnie miednicy :)
Witam, ja cała ciaze ćwiczylam delikatne ćwiczenia dla kobiet w ciąży 3 razy w tyg. W ostatnim trymestrze włączyłam ćwiczenia z piłką. Nie wiem czy to zasługa tego że byłam aktywna ale mój poród trwał 1 godz obeszło się również bez rozcinania krocza i ekspresowo się zregenerowałam. Myślę że każda kobieta jeśli tylko ma zielone światło od lekarza powinna delikatnie ćwiczyć to naprawdę pozwala lepiej znieść ciaze i wiele ułatwia.
Smitty- nie wcześniej niż ostatni trymestr, jednak ja dla pewności zaczęłam tak naprawdę w szpitalu, gdy leżałam po terminie. Spokojnie 1-2 tygodnie przed planowanym terminem możesz zacząć. W czasie porodu też jest mega pomocna, bo rozluźnia więzadła dna miednicy, nie mówiąc o tym, że dziecku łatwiej wyjść na świat, gdy współgra to wszystko z grawitacją.
Wow, Żaba, GRATULACJE! :) To nastąpił u Ciebie niezły zwrot akcji! :) Super, że jesteście już RAZEM! W którym tygodniu+dniu ciąży urodziłaś? Najważniejsze, że się dobrze czujecie! Po malutku dojdziesz do siebie. 3mam kciuki za szybką i znośną rekonwalescencję!
Byłam dziś na kontroli. Ze względu na nadciśnienie i na to, że łożysko już się mocno wysłużyło, mam jechać do szpitala 21 listopada. Do tego czasu lekarz zalecił dużo seksu, żeby jednak akcja zaczęła się jeszcze w domu ;) Piłka też pójdzie w ruch... Dam znać, czy poskutkowało ;)
Na balonie 29,8 cm, więc teoretycznie jestem gotowa. Będę skupiała się na utrwalaniu tego wyniku... Śmieję się, że przy osiągnięciu takich obwodów, trzeba uważać przy kichaniu, żeby dziecko przypadkiem nie wyleciało :D ;)
Żaba gratulacje! Najważniejsze, że wszystko dobrze się skończyło :) dużo zdrowia i siły dla Was !
Smitty to może się okazać w najgorszym razie że będziemy rodzić w podobnym terminie, bo jak nic nie ruszy do przodu to mam się zgłosić 20 listopada do szpitala. Ale życzę nam obu żeby jednak zaczęło się samo bez wywoływania :) Gratuluję wyniku z balonem, myślę że możesz być pod tym względem spokojna. Ja wczoraj doszłam do 28.5 cm, dziś dzień przerwy i jak nie zacznę rodzić to jutro wracam do ćwiczeń, może uda się zwiększyć wynik.
Paulina - ćwiczysz z balonikiem? Kiedy masz termin? :)
Jo.B. - Jak się masz? Jakieś symptomy zbliżającego się porodu? U mnie nic, poza napinkami brzucha, które mam od 20 tygodnia ciąży, więc raczej nic nie zwiastują... A może Ty już tulisz malucha i nie w głowie Ci aniballowe forum ;)
Zrobiłam dziś 30,4 cm na balonie, ale bardzo trudno go utrzymać ręką, żeby nie wyskoczył. Wytrzymałam 3 minuty, no ale kolejna "niemożliwa" do pokonania bariera za mną! :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.