Adaptacja dziecka w przedszkolu

@kalusia161 ja tak samo :crazy_face: ale chyba czas spróbować zrobić i sprawdzić czy faktycznie są takie dobre :crazy_face:

Nooo dyniowa jest super. Ja często do dyniowej dodaje mleczko kokosowe i mega przełamuje ten smak

Dokładnie. Czas zrobic samemu :slightly_smiling_face:a chodzi za mna wlasnie zuoa krem z paoryki

Oo to tego nie próbowałam dodawać :smiley: nie wiem czy mąż byłby zadowolony z takich dodatków, bo on za bardzo nie lubi “wymysłów” i jak czasem coś pokombinuje to mi później marudzi :sweat_smile:

Ale naprawdę robi fajny smak bo dodaje się tego niewiele :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

Ja jakoś nigdy nie byłam przekonana do mleczka kokosowego. A ostatnio w diecie miałam przepis na krewetki z curry i właśnie sos był z mleczka kokosowego i to wyszło taaakie pyszne! :heart_eyes:

No mleczko czasem daje naprawdę fajny efekt smakowy

Ale jest różnica między mleczkiem kokosowym z puszki tym gęstym a mlekiem kokosowym takim w kartonie. Ja np. korzystam tylko z mleka kokosowego. Akurat mam nietolerancję bmk i potem mam takie gazy, że jak tylko jest możliwość w restauracji to zamawiam z mlekiem kokosowym bo owsiane ma dla mnie dziwny posmak, sojowe w zbyt dużej ilości wpływa na gospodarkę hormonalną, dlatego nie jest wskazane dla dzieci.

U mnie starsza bardzo lubi właśnie mleko kokosowe. Ale nauczyła się przy mnie

Mi owsiane i sojowe też nie podchodzi ale smakuje mi nawet mleko migdałowe. Kokosowe akurat z puszki ale też używałam z kartonu. Ja różnicy nie zauważyłam specjalnie.

Zazwyczaj z puszki jest bardziej gęste. A przynajmniej powinno być

Ja używam tylko napoju owsianego. Jako zamiennik mleka do pwsianek itd. Zaczalam uzywac pezy RD

A ja piłam femaltiker na roślinnym migdałowym
jak robiła dote bo było podejrzenie u małego alergii BMK

Ja kiedyś nie doczytałam w przepisie że trzeba użyć mleczka kokosowego i użyłam mleka kokosowego i się trochę zdziwiłam że sos wyszedł strasznie rzadki. Teraz zwracam uwagę czy trzeba dodać mleczko czy mleko kokosowe

1 polubienie

No można się naciąć. Niby niewielka różnica w nazwie… a robi różnicę :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Szczerze mówiąc mleka kokosowego nigdy nie piłam. Korzystałam właśnie teraz do obiadu z mleczka i z tego co widziałam są różne zawartości tłuszczu.
A jeśli chodzi o mleko do kawy to próbowałam różnych roślinnych napoi i smakuje mi tylko mleko migdałowe.

A dla mnie jest trochę za cierpkie

Pewnie też zależy jak się przygotowuje kawę- bo mi na tym mleku bardziej pasuje jak pije w kawiarni, a w domu tak średnio

Pamietacie jak zawsze mowilam ze jesli mamy taka mozliwosc to ja zostaje z dzieckiem do przedszkola ?
Sytuacja u nas zmienia sie dosc szybko, opieka nad dziadkami, brak.ppdwyzki meza i jego obawy przed otworzeniem firmy…
Postanowilam ze nie bede go wiecej namawiac na otworzenie firmy jesli nie jest gotowy. Za to powiedziałam ze chce w takim razie sama isc do pracy a Kuba do zlobka. Ale nie bylo rekrutacji do najlepszego zlobka w okolicy ( top 10 w Warszawie) a tylko tam rozwazalam ewentualny jego pobyt. Okazalo soe ze jesy callowita modernizacja placowki.
No …
To wlasnie ruszyla rekrutacja !
Wyslalam wniosek. Wiem ze zapewne sie nie dostanie bo pierwszeństwo mjaja samotne matki,ukraincy,osoby z niepelnosprawnosciami… ale chociaz sprobowalam.
A jak sie dostanie bo jest niż demograficzny ?
To wtedy ja juz niedlugo pojde na pol etatu do pracy :heart: wyjde do ludzi, zacznę czuc sie pottzebna :heart:
Chyba 27 kwietnia maja dac znac czy sie dostal…

Trzymam kciuki żeby się udało. Ale trochę mnie zdziwiłaś że macie publiczny żłobek, w mojej okolicy są same prywatne, więc byłam pewna że żłobki są tylko prywatne. Mój synek nie dostał się do żłobka w naszej wiosce od września ale liczę że jeszcze miejsce się zwolni. Nie dostał się bo … przegapiłam rekrutację. Wszystkie żłobki robią rekrutację od stycznia/ lutego a ten u nas zrobił od listopada …. Jak synek miał tydzień :see_no_evil: w razie czego jest zapisany od września do innego ale liczę że uda się ze żłobkiem na miejscu.

W sumie to w Warszawie dostac sie do panstwowej placowki jest bardzo trudno. Zazwyczaj chldzi wlasnie o sytuacje rodzinna, niepelnosprawnosci w domu itp. Starszak nie mial szans na dostanie sie do panstwowego przedszkola. Ale skoro taki niż teraz to sprobowalam :joy: prywatny zlobek u nas odpada bo to ponad 2 razy tyle ile oferuja w AWŻ