Ktoś poda jakieś porady? Co kupić, jak przygotować dziecko itp?
Oho nas to bedzie czekało
poczytam i sie dowiem ![]()
Ten temat przede mną
dopiero. Wiem tylko że stopniowo się dziecko przyzwyczaj na początku idzie się z dzieckiem i tam do z nim siedzi, potem się je same zostawia na chwilę i tak coraz dłużej …. Tak znajomi robili
Oo my też dopiero będziemy mieć tę przygodę przed sobą, więc chętnie zapoznamy się z wszelkiemi podpowiedziami w tym zakresie ![]()
![]()
Najlepiej z kupnem czegoś do przedszkola poczekać na spotkanie organizacyjne
ja byłam na spotkaniu w jednym żłobku i tam pani mówiła że wpisowe jest przeznaczane na wyprawkę - za to kupuje m.in. Pościel i kołderkę do spania (rodzice zabierają później żeby prać, każde dziecko ma swój komplet).
Najlepiej dziecku dać do przedszkola/żłobka to z czego korzysta w domu. Często rodzice dają nowe bidony, kubki itp i w nowym miejscu dziecko nie radzi sobie z nowymi naczyniami bo w domu korzysta z innych
My jedynie na razie po adaotacji w żłobku. Przedszkole zaczynamy od wrzesnia.
Co do zakupów- jak padlo wyzej z jakimiś większymi wstrzymałabym się do zebrania organizacyjnego.
Na pewno jakis fajny bidon/butelka na wodę do której dziecko jest przyzwyczajone się przyda.
Warto zakupić książeczki o tematyce przedszkola i poczytać z dzieckiem.
Co do formy adaptacji juz w placówce- pewnie bedzie jakis dzien zapoznawczy (u Nas jest) - rodzic wchoezi z dzieckiem. Potem stopniowo sie wydłuża czas bez rodzica.
Ja w żłobku bylam pierwszy dzień godzinę z Synkiem. W drugi moze pol godziny. Trzeci 15 minut a kolejny juz zostawal sam.
Moja szwagierka kupowała jakiś śpiworek do spania ale to już je Panie w żłobku i przedszkolu mówiły co i jak. Pomysł z książeczkami na ten temat wydaje się być dobry ![]()
@kiniiiiia Maluch jest już odpieluchowany ? Bo wiem że w przedszkola już sobie tego życzą
U mnie starszak nie chodzil do zlobka i prxed podjeciem przedszkola przeczytalam wpis Agnieszki Misiak - psycholog i psychoterapeuta dziecieca.
Lubie jej prosty jezyk.
Zdecydowanie pomoglo mi to przejsc przez najgorszy etap rozstawan bo ja nie wiedzialam jwk sie zachować.
Co do zakupow to bym sie wstrzymala do spotkania organizacyjnego bo duzo przedszkoli ma swoje indywidualne wymagania.
Na pewno cos co moze sie przydac to pieczatka z imieniem i nazwiskiem ja kupilam na shein za grosze a z tego co pamietam to dziewczyny kupowaly taka sama za stówe.
Fajnie tez zrobic z pojscia do przedszkola super ekstra wydarzenie- dziecko wybiera sobie szczoteczke do zębow czy bidon. Ten czas oczekiwania naaaa tez moze byc super i nastawic dziecko pozytywnie ![]()
Oo chętnie poczytam bo mały we wrześniu idzie do przedszkola. Na ten moment jak o tym rozmawiamy to się cieszy że będzie miał kolegów ale prawda może okazać się inna
zobaczymy jak to będzie. Chętnie poczytam rady innych mam
A tak btw to dziś złożyłam wniosek do publicznego przedszkola i o godz 14 byłam 604 ![]()
![]()
a składać mozna do 24 marca do północy ![]()
![]()
No to nieźle …… ciekawe czy się dostanie
A ja tam mam wtyki , więc tak
a tez jak dziecko jest zameldowane tu i rodzice są zatrudnieni i mają umowy to nie ma opcji zeby dziecka nie przyjęli ![]()
U nas za parę miesięcy adaptacja w żłobku, więc też jestem ciekawa co inne mamusie radzą ![]()
Wiesz co …. Do zerówki jak najbardziej nie ma opcji żeby nie przyjedzi ale przy mniejszych dzieciach niestety mogą nie przyjąć. W publicznych przedszkolach liczą się punkty za rodzeństwo w placówce, wielodzietność, niepełnosprawność itd
@Michaska nie wszędzie wymagają w przedszkolu odpieluchowania ![]()
@Martynamama u mnie synek idzie od września do żłobka na adaptacje a tak na całe dnie to od października. Nie wyobrażam sobie jeszczr tego, przecież to taki maluszek
Ja będę w sierpniu dawać synka na adaptację, a we wrześniu już na całe dnie. Też wolałabym mieć maluszka w domu, ale niestety praca…
Doskonale to rozumiem. Z tego samego powodu synek też idzie do żłobka. A w sierpniu ile Twój synek będzie miał ?
A to ciekawe co piszesz, bo myślałam że odpieluchowanie to wymóg w przedszkolach publicznych. Ja nie chce puszczać do żłobka i myślę narazie o opiekunce w domu. Mam nadzieję że to wypali
Będzie miał wtedy 15 miesięcy. A Twój synek w jakim wieku pójdzie?
11 także jeszcze maluszek. U nas rekrutacja jest na wrzesień więc od września mógłby chodzić lub później ale i tak musiałabym dopłacać za ten czas kiedy nie chodzi. U nas jest duży problem ze żłobkami, bardzo szybko kończą się miejsca, np w mojej wiosce rekrutacja na wrzesień zaczęła się już w listopadzie i od razu wszystkie miejsca zostały zarezerwowane. My przegapiliśmy rekrutację, byłam pewna że mamy jeszcze czas i zdziwiłam się jak dostałam informację na początku stycznia że już nie ma miejsc
U nas na wrzesień rekrutacja była teraz od 1 marca. To faktycznie wcześnie jak od listopad roku wcześniejszego