5 miesiąc i co dalej?

moja ma nawet na czole, jak się zdenerwuje to widać, tak to nie. zawsze chciałam żeby córeczka miała znamie.

a mam takie pytanie kiedy dziecko wychodzą pieprzyki?

1 polubienie

Mnie się wydaje że to zależy od genów albo od tego jak dziecko jest zabezpieczone przed słońcem. Ale już w wieku 2,3 lat dzieci mogą mieć już pieprzyki

1 polubienie

moja ma od kości łonowej podczas porodu te pocałunki aniołka

Czy wy też macie, że brzuch jest wiekszy wieczorem niż rano?
Poza tym, we wtorek będę miała robione badania pod kątem cukrzycy ciążowej. Dalej niestety szybko tyję, w tym tygodniu o 0,8kg i czuję jakby brzuch zaraz miał pęknąć. I widać, że te nadprogramowe kilogramy wychodzą na twarz i szyję. I faktycznie, jak mówiliście rosną stopy, pomału ale jednak. Ale zgagi dalej brak narazie.

1 polubienie

A w którym tc jesteś ? To że brzuch jest większy wieczorem to normalne :slight_smile: też bardzo szybko tyłam w ciąży, już w pierwszym trymestrze sporo przytyłam, a jadłam i ruszałam się normalnie. Badaniem krzywej się nie stresuj :slight_smile: mimo że szybko tyłam cukrzycy u mnie nie wykryto :slight_smile: trzymam kciuki żeby u Ciebie było podobnie

1 polubienie

22tc

To, że brzuszek jest większy wieczorem niż rano, to normalne :smiley: nawet bez ciąży tak jest :wink: jednak wzdęcie po całym dniu uwydatnia jego widoczność :blush:
Jak będziesz na wizycie to niech lekarz zerknie na ten brzuszek, skoro mówisz że czujesz jakby miał pęknąć to może jest zbyt mocno napięty, ja np musiałam przyjmować dodatkowo magnez, ale to oczywiście wszystko musi być pod kontrolą lekarza prowadzącego i jego decyzją :wink:

do badania krzywej cukrowej najlepiej nie jedz nic słodkiego przez 3dni (bo ja musiałam powtarzać badanie bo miałam wartości graniczne)
a szkoda czasu by tam tyle siedzieć

Warto wiedzieć

1 polubienie

a jesteś już zapisana do szkoły rodzenia?
i jak ma zrobioną grupe krwi to 1 wynik u góry po prawej stronie pisze[NIE POTWIERDZONE] i to dla szpitala jest nie ważne i musisz zrobić 2 raz grupe krwi i wtedy bedzie pisało [POTWIERDZONY] i to jest ważne dla szpitala. To jest bardzo ważne np do transfuzji krwi.

na szkole rodzenia wszystko super powiedzą i wytłumaczą, bo lekarze mają dużo osób i nie pamiętają wiec trzeba mówić jakie badania, tak samo jak masz podejrzenie anemi warto zbadać poziom żelaza i ferrytyny.
Żelazo - co to teraz jest w użyciu
Ferrytyna -magazyn żelaza

Do szpitala trzeba zrobić więcej badań. Wymagają zrobienia ich w 3 tc i są to:

• wymaz na GBS,
  • morfologia,
  • mocz,
  • WR (VDRL),
  • HIV,
  • HCV,
  • HBsAg
  • oraz potwierdzony wynik grupy krwi o którym pisałaś.

Ja też szybko tyłam w ciąży. I naprawdę nie objadałam się a kilogramy leciały :confused: troszkę mnie to irytowało bo moja kuzynka w tym samym tygodniu a brzuch miała sporo mniejszy. No ale wiadomo każda ciąża / każdy organizm jest inny

Oj miałam to samo , na koniec dnia czułam się taka spuchła . A nad ranem już było lepiej . Bardzo nadęty brzuch się robił wyglądałam nieraz jak taki balonik :grin::face_with_hand_over_mouth:

U mnie było to samo na koniec dnia byłam taka napuchnięta, a co do cukrzycy odczuwasz często taką suchość w ustach?
Mi w drugiej ciąży bez cukrzycy waga rosła masakrycznie bo j po 3 kg na miesiąc ale to w końcówce ciąży jakoś tak a w trzeciej już miałam cukrzycę ciążową.

To ja nie miałam takiego odczucia….
To dla mnie nowość co piszecie

Oo to taka osoba może byc w ciąży :rofl: często :blush::blush: to wszystko bardzo mnie wykończyło , bardzo woda na koniec mi się zatrzymywała

1 polubienie

To mi w ogóle ale leżałam z Panią kto miała właśnie opuchnięte nogi bo jej się woda zatrzymywała i faktycznie to niezbyt fajne było

1 polubienie

Dokładnie , co to za ból po całym dniu :tired_face: dobrze że końcówka u mnie to nie było lato , dało się to jakoś wytrzymać :sweat: