11 sposobów na odparzenia pupy niemowlaka

u nas bardzo pomocny byl sudocrem. bepanthen niezdal u nas testu. ale na dparzenia po kupce przy zabkowaniu najlepsza byla maść tranowa. kosztuje grosze a dziala cuda.

Wietrzenie pupci bardzo dobrze robi na skórę :slight_smile:

Fajnie, że artykuł wypłynął. Warto go przeczytać. Ja ze swojego doświadczenia polecam zapoznać się z takim czymś jak wełna lecznicza. U mojej córki doskonale się sprawdza. Także krem na odparzenia firmy Hipp mogę polecić, naturalny skład i wysoka skuteczność. Jednak by odparzeniom zapobiegać najlepiej jest dziecięcą pupkę wietrzyć.

Aha, jeszcze jedno - od kiedy zrezygnowaliśmy z używania mokrych chusteczek stan pupy córki ogólnie bardzo się poprawił. Także pełna zgoda także i w tym punkcie. Jednak co woda, to woda.

Z maści polecam bepanten oraz tormentiol, który mimo że brudzi jest rewelacyjny. U nas niestety nie sprawdził się ani sudocrem ani Nivea. Osobiście my nie używamy chusteczek nawilzanych tylko myjemy synka woda z mydelkiem. Polecam też częstsze zmiany pieluszki.

Artykuł świetny i każda mama powinna go koniecznie przeczytać. Ja sama jeśli pupa synka jest zaczerwieniona (co zdarzyło się chyba tylko ze dwa razy) stosuję mąkę ziemniaczaną albo Bephanten działa rewelacyjnie no i na codzień nie używam chusteczek nawilżanych tylko po kupce są u nas w użyciu. Pupę myję ciepłą wodą.

odświeżam, bo bardzo często trafiały się zapytania o odparzenia, co stosować do pupci a co nie…ze swojego doświadczenia jak tu zapewne już poszło w wypowiedziach zero chusteczek nawilżających - tylko waciki, zwykła woda i wietrzenie pupy i nie ma mowy o odparzeniach :wink: a gdy się trafią przy chorobie, bo tak bywa czasami to lekko bephantenem i problem z głowy…z chusteczek naprawdę warto zrezygnować

O tak walka z odparzeniami jak najbardziej szczególnie świeżym jak i przyszłym mamom się przyda :slight_smile:

U nas bylo czasem.ciezko.zwlaszcza.po biegunce czy ogólnie.przez to.jak wlasnie pisze w artykule prez alergię i bylo czasem ciezko, pomagal.tormentiol ale czytalam ze nie jest jakos zdrowy wiec dawalam go rzadko o malo ale bardzo pomagal na drugi prawie juz bylo bez oskarżenia. Polozna mowila zeby nie przemywac chusteczkami tylko przegotowana woda bylo ciezej ale pomoglo.po ok. 2/3dniach…i tez pomagala u nas posypanie maka ziemniaczani i alantan plus…mamy go tez na sucha skore lub alantan A+E

Ewcia Tormentinol zawiera w swoim składzie kwas borowy, który niestety przenika przez błony śluzowe i kumuluje się w organizmie. Tormentinol faktycznie jest dobry i szybko działa ale nie wolno z nim przesadzać.
Waciki z przegotowaną wodą najlepiej uważać na codzień a nie tylko w momencie kiedy coś się dzieje. Nie zawierają w swoim składzie chemii i są zupełnie naturalne. Polecam też na odparzenia zasypywać pupę mąką ziemniaczaną, Bephanten jeśli to nie pomorze to Sudocrem, no i częsta zmiana pieluszki i wietrzenie pupki.

Kasia S. Wiem ze tormentiol nie jest dobry jakos z zdrowy ale pytalam pediatre to powiedzialal ze raz na jakis czas mige użyć jak dziecku pomaga ale zeby deliktana warstwe zalozyc. U nas maka ziemniaczana pomagala na odparzenia jak i na sucha skore.

Córcia gdy ma odparzenia, to nawet gdybym chciała używać chusteczek to nie ma takiej opcji, bo one po prostu ją szczypią i sama pokazuje, że boli. Wacikami łatwiej nie jest, ale przynajmniej tak nie krzyczy. Mimo, ogromnych odparzeń po szpitalu udało nam się uniknąć tormentiolu, którego zwolennikiem też nie jestem.

No ja tez nie chciałam tego uzywac ale nic nam nie pomagało a synek mial okropne po zaparciach bo robil.kupki po troszke i takie malutkie ze nawet nie czulam ze ja ma i az dostał odparzen i podawalam wszystko…a mialam ok. 4kremy na odparznia i jakies.prubki i nic…az ktos mi doradzil ten tormentiol i dalam delikatna warstwe na noc a na drugi dzien.juz bylo.duzo leoiej lepieji juz.smarowalam sudocremem.talze także tormentiolem posmarowałam synka przez caly okres tylko 2razy…a pomagalo u mas super tez maka ziemniaczana a przynajmnjej synka nie piekło bo nie musialam rosmarowywac i oczywiście pupe delikatnie przemywalam przegotowana woda bo chusteczkami to bylaby tragecia tragediai synka by pupa piekla.

Dla mnie numerem jeden jest krem Octenicare. Nie zamieniłabym go na nic innego. Odkąd pierwszy raz go zastosowałam, ciągle mam go przy sobie, bo doskonale sprawdza się przy odparzeniach, oparzeniach i otarciach.

u nas pomaga alantan w maści  a jak jest bardzo źle mediderm baby jeden raz i już po krzyku ogólnie to my tylko raz miałyśmy tragedie od 4 miesięcy może dlatego ze rzadko używamy chusteczek tylko waciki

U nas Mąka ziemniaczana najlepsza 

strona pachnacakraina i mydło aleppo shamir 70% najlepsze na swiecie przy odparzeniach, ranach, trądziku i odleżynach

U moich dzieci stosowałam wietrzenie, sudocrem, alantan.

Wietrzenie częstsze przewijanie dokładana higiena oraz częste natłuszczanie nasze sprawdzone kosmetyki na odparzenia to emulsja w spray sensi baby albo bephanten baby

u nas tylko  bephanten i mąka ziemniaczana od niedawna :)