11 sposobów na odparzenia pupy niemowlaka

Bepanthen najlepszy ale też częste wietrzenie jest ważne. Sama ostatnio miałam szwy i zauważyłam że te na twarzy szybciej się zagoily niż te które były pod ubraniami.

Dokładnie bepathen i maka ziemniaczana pomaga 🙂

Na odparzenia sudocrem , a zapobiegawczo maka ziemniaczana lub bepanthen.

U nas na odparzenie tylko i wyłącznie krem z apteki samorobiony

U Nas przemywanie pupy wacikiem z wodą do tego bepanthen 

u nas przede wszystkim mycie pupy po kupie potem dobre osuszenie i pieluszka, jak malutka była malutka to zielony alantan nam pomagał przy zmianie pieluszek;)

potem juz tak czesto nie smarowałam pupki jdynie jak coś sie działo i tutaj sprawdzały sie :

alantan zielony

bepanthen

mąka ziemniaczana

oczywiscie nie wyszstko na raz;)

Również właśnie częste przewijanie by dziecko nie zdążyło się odparzyc. Tak samo kwestia pampersów przy gorszej jakości mamy ryzyko że będą te odparzenia od razu 

Częste wietrzenie pupci, mąka ziemniaczana i mediderm baby na odparzenia, a na co dzień zielony linomag :)

Wietrzenie i przemywanie pupy przegotowaną wodą przy przewijaniu bardzo pomaga ;)

Najlepiej zapobiegać niż leczyć, czyli zmienianie pieluchy od razu gdy się pojawi kupa, a gdy jest siku to co max 3 godziny, wietrzenie, dokładne mycie pupy przy kąpieli, do tego po każdej kupce smarowanie bephantenem.

A jak już się pojawiły odparzenia, to najlepszy był sudocrem + mycie w krochmalu

Ważne jest też dokładne wycieranie wszystkich fałdek. Zarówno po przewijaniu, jak i po kąpieli. Żeby tej wilgoci dziecku tam oszczędzić.

Po przemyciu zawsze na sucho dobrze wytrzeć między fałdkami. 

Ja to bephantenem smaruje praktycznie co zmiane pieluszki bo u mojej takie upierdki są cały czas u trochę jej to podrażnia pupe. U nas schodzi tak z 10-14pieluszek w ciągu dnia. A u Was?

No właśnie u nas ten alantan plus zielony słabo pomaga , chyba zakupie ten bepanthen , bo widzę większość z was go używa a on zapobiega tym odparzeniom nieszczęsnym . 
hmm ze tak się zastanowię to dziennie około 10 pieluszek No chyba ze ząbkuje  i ma gorączkę to wtedy więcej bo częściej kupę robi .  

Nam się kompletnie nie sprawdził sudocrem nie goiła się skóra po odparzeniach i przeszliśmy na bephanten 

Mój syn skończył 5 miesięcy, zużywamy koło 6-7 pieluszek w ciągu dnia, a w nocy 1 lub 2. Jeszcze nie było odparzonej pupy ani razu. Co drugie przewijanie smarujemy się Linomagiem. Tylko raz synek miał delikatnie zaczerwienioną pupę po kupie, bo nie mogłam go od razu przewinąć. Nie wiem, czy to w genach synek dostał, ale na razie nie widzę skłonności do podrażnień, ufff.

Paula u mnie też sudocrem nie pasował, bepanthen jest chyba lepszy. Pamiętam zdjęcia synka koleżanki które wysmarowało się całe sudocremem, nawet włosy, nie wiem jak ona to domyła, i zawsze mam to przed oczami jak widzę gdzieś sudocrem.

Halmanowa jesteście tylko na piersi? U dziecka karmionego piersią stolec jest miękki a nawet płynny, bardziej bezzapachowy, może jak dziecko zacznie jeść inne rzeczy, obiadki, mięso to wtedy zaczynają się odparzenia ze względu na inny skład w kale i dlatego ważne jest wietrzenie i szybka zmiana pieluszki.

U nas syn odparzenia miał tylko przy biegunkach. I to okropne , niestety sudokrem zawiera cynk , a u nas syn nie tolerował maści z cynkiem , po nich było jeszcze gorzej. Pomagała wtedy maść pieciornikowa. Do codziennej pielęgnacji uzywalismy linomag A+E i sprawdzał się super. Bephanten tez jest super. 

U nas znowu najlepiej bephanten po innych jakby robiły się rany na tej skórze i nie działały zasuszajaco 

Zauważyłam,  że od kiedy zakładam większe body lub nie zapinam ich, szczególnie na noc i pampers jest luźny to syn nie ma odparzeń do tego szybko zeszly odparzebia ktore mial.