11 sposobów na odparzenia pupy niemowlaka

Tak wietrzenie pupy, mąka ziemniaczana i sudocrem. Z tej trójki znajdzie się na pewno coś dla nas idealnego. :slight_smile:

Jak często stosujecie krem na odparzenia ? Jak zacznie się coś dziać ? Czy profilaktycznie przy każdej zmianie pieluszki?

Krem typu sudocrem stosuje się tylko na odparzenia jeśli faktycznie coś się dzieje. Profilaktycznie absolutnie nie bo co zastosujesz jeśli pojawi się odparzenie? Sudocrem już nie będzie działał. Poza tym sudocrem jest kremem leczniczym.
Na profilaktykę przy każdej zmianie pieluszki stosuj maść, która w swoim składzie nie zawiera cynku np Alantan.

Gdy tylko widzę że pupa jest zaczerwieniona to sudocrem idzie w ruch. Ostatnio w innym przypadku nie smaruje niczym .

Tak, na odparzenia najlepszy sudocrem, a jak pupa nie jest czerwona to lepiej nim nie smarować:)

AniaTa dziecko może mieć odparzone pupę po wszystkich pieluchach, nie tylko po Pampers czy po Dada… I znam matki, które właśnie twierdzą, że Pampers są idealne, najlepsze i nie przekonuje ich fakt, że dla innych dzieci się po prostu nie sprawdzają. I wiele Mam, które właśnie używają Pampers uważają, że matki kupujące pieluchy w Biedronce, są gorszymi matkami. Wystarczy poczytać na fanpage Pampers na fejsbuku… Niektóre matki to wręcz linczują te, które tej marki właśnie nie używają. Każda z nas ma prawo wyboru. Jednym dzieciom służą te z Pampers, innym z Dady, a jeszcze innym z Bella Happy czy Babydream. To naszemu dziecku ma pasować, a nie innemu i nikomu nic do tego

Dlatego trzeba próbować i wybrać najlepsze dla dziecka. Jeśli dziecku pasuje dada to nie widzę sensu przepłacać np za pampers. Trzeba sprawdzić i wtedy będzie wiadomo. A i nie uważam ze mama ktora używa tańszych pieluch jest gorsza. Gorsza byłaby gdyby dziecku odparzały pupę pampersy dada a ona nadal by je stosowała bo są tanie.

Magiczny czytam i nie wierzę… ależ niektórzy ludzie nie używają mózgu. Nie wiem czy mam się śmiać czy współczuć…

Dokładnie. Każdy używa takich pieluch jakie uważa za dobre dla swojego dziecka. Chcialam używać dady ale u nas poprostu się nie sprawdziły a szkoda.

Małgosiu - współczuć - głupoty. Ja używam tojours z Lidla i niech mi ktoś spróbuje tylko powiedzieć że jestem przez to gorszą matką to będzie dym. Używałam pampers, dada i odparzyły więc czemu mam na siłę kupować -bo to jest marka… dla mnie liczy się tylko zdrowie synka. Dobrze że nie zawędrowałam na ten fanpage co mówi o nim magiczny bo tylko bym się zdenerwowała…

Marta też miałam zajrzeć, ale stwierdziłam, że nie będę sobie podnosić ciśnienia, bo po co się denerwować i zrezygnowałam. :slight_smile:

Nie ma sensu się denerwować a każda mama dba przede wszystkim o swoje dziecko i skoro dziecku odpowiadają pampersy dada to nie wiedzę w tym nic złego, że po prostu je kupujemy. Bez przesady. Przecież nie będziemy kupować pampersa czy happy skoro w nich pupa jest odparzona. Litości. Róbmy tak, żeby naszemu dziecku odpowiadało a nie bo moje dziecko chodzi tylko w markowych rzeczach kosztem nawet swojego zdrowia.

jak się odpowiednio często zmienia to nie będzie odparzeń :slight_smile: chyba że kupka poszła to i się zdarza, Kacper po pampersach nie ma a na noc mu zakładam i ma ją 11 godzin i jeszcze go nie odparzyło, za to dada to jakieś krostki miał i denerwuje mnie że jak się napełni to tak brzydko wisi :slight_smile: a zauważyłam że dada jest bardziej mokra a pampers lepiej jakby izoluje mocz od pupy. a tych z lidla jeszcze nie probowalam i musze kiedys kupic :slight_smile:

Dominika te z lidla bardzo przypominają pampersa chociaż ceną odbiegają bardzo :wink: Ja osobiście polecam :slight_smile:

Z lidla jeszcze nigdy nie próbowałam ale jak kiedyś będę to kupię na próbę.

Mogę być uważana za gorszą skoro kupuję tańsze pieluszki , ale mi to nie przeszkadza . Niech sobie ktoś myśli co chce , ale używam tych pieluszek , kremów które odpowiadają mojemu dziecku . A skoro te tańsze są dobre to po co nam przepłacać. Moje dziecko nie musi być reklamą najdroższych marek , na być po prostu szczęśliwe .

Jajeczko - absolutnie nikt nie powie że jesteś gorszą mamą!

Dziewczyny odkopałam ten wątek, ponieważ wydał mi się istotny wart przypomnienia i przeanalizowania naszych czynności jeżeli chodzi o pielęgnację pupy dziecka.
Natka może Tobie się też przyda - jest tu przepis na krochmal.
Bardzo fajny artykuł i uważam, że co jakiś czas powinno się do niego wracać.

U moich córeczek na odparzenia świetny jest alantan plus kosztuje coś ok 5 zl małe odparzenie wystarczy posmarować 2 do 3 razy i jest ok a zaleczenie większych to kwestia 1 do 2 dni ale zdarza się to rzadko :smiling_face:

My dostaliśmy na odparzenia zalecane przez pediatre jeszcze taka maść co nas smarowano. Położna mówiła mi że kiedyś za naszych małych czasów te maści były lepsze i lekarze o nich już zapomnieli i rzadko o nich mówią a są naprawdę świetne. Polecam