Był już wątek żylaków warg sromowych ale tego nigdzie nie zauważyłam dlatego postanowiłam założyć. Czy któraś z dziewczyn miała taką przypadłość? Jak sobie radziłyście z tym? Dzielmy się swoimi opiniami i doświadczeniami na ten temat.
Żylaki to nic innego jak zapalenie żył u niektórych ciężarnych jest to efekt ,uboczny’’ ciąży.
Żylaki odbytu (hemoroidy) nie każda z nas musi odczuwać dolegliwości. Niekiedy jest to opisywane jako ból i pieczenie w okolicy odbytu. Powstają one z powodu zaparć i rozrostu macicy która uciska na nasze jelita.
Leczenie polega przede wszystkim na zmianach w jadłospisie ciężarnej (czyli takie które przeciw działają zaparciom) bogate w błonnik np owoce suszone, warzywa strączkowe oraz picie dużej ilości płynów. Co do leków kobiety w ciąży cierpiące na tą przypadłość mogą brać czopki i maści jednak trzeba pamiętać o konsultacji z lekarzem i czytaniu ulotki.
Żylaki nóg (tzw pajęczynka) Te żylaki zostają również już po ciąży na naszym ciele. Przyczyn może być wiele m.in
-genetyka czyli ktoś w rodzinie miał tą przypadłość
-ciąża bliźniacza
-nadwaga
-siedzący lub stojący tryb życia itp
Aby zminimalizować powstawanie żylaków w ciąży należy pilnować swojej wagi, prowadzenie zdrowej diety oraz spożywanie dużej ilości płynów. Jak najczęstsze unoszenie nóg ku górze.
Objawy tych żylaków to: spuchnięte nogi, pulsowanie w tych żyłach, uczucie ciężkich nóg.
Hemoroidy to coś strasznego!Sprawiają duży ból.To nic innego jak guzki wypełnione krwią,które blokują wydalanie.
Mnie nie pomagało nic.Stosowałam maści,tabletki ziołowe i nic a nic nie odpuszczały.
Podobno dobry jest napar z kory dębu.
Ja również cierpię na żylaki nóg i nawracające się hemoroidy. Z żylakami nóg problem zaczoł się po pierwszej ciążyale nasiłił po drugiej a przy trzeciej to już masakra. Hemoroidy zaczeły się po drugiej ciąży i udało mi się je wyleczyć ale problem powrócił po trzeciej ciąży i nie mogłam sobie poradzić z nimi przez pare miesięcy. zauważyłam że bardzo skuteczny jest Proktohemolan ale trzeba zażyć dwa opakowania z godnie z zaleceniami na ulotce, można też zastąpić ten lek DiH-em też jest suteczny i szybko przynosi rezultaty. Słyszałam też, ale nie sprawdzałam na sobie, że na żylaki najlepszy jest wyciąg z kasztanowca. Ja osobiście stosuję DIH i jestem zadowolona dodatkowo warto się zaopatrzyć w rutinoskorbin - uszczelnia naczynia i działa bardzo korzystnie na żylaki hemoroidy oraz pomaga jeśli ktoś ma problemy z częstymi siniakami niewiadomego pochodzenia.
Pod koniec 8 miesiąca miałam lekkie hemoroidy, na szczęście po porodzie same zaczęły się chować i często tak jest ponoć. Są specjalne maści, a co do nasiadówek słyszałam, żeby ich za bardzo nie stosować, myślę, że najlepiej skonsultować się z lekarzem lub spytać położną…
Ja niestety mam hemoroidy i to dosyć duże. Ale nie sprawiają mi dużego problemu. Wiadomo wizyta w toalecie czasem bywa mniej przyjemna, ale przyzwyczaiłam się już do tego. Ginekolog kazał mi używać jakiejś maści. Kupiłam najtańszą w aptece, która moze być używana przez ciężarne. Smaruję ale poprawy nie ma. Mam nadzieję że po porodzie hemoroidy same znikną. Co do pajączków na nogach na szczęście nie mam. Co prawda nogi są spuchnięte ale nie bolą.
ja po ciąży dorobiłam się jednego hemoroida i odczuwam go boleśnie, jak mnie męczą zaparcia z racji tego, ze jest niewielki, to nie biegłam z nim do lekarza
nie wiem jak morele, ale zaopatrzyłam się w siemię lniane, które jest rewelacyjne
ja nie doprowadzałam do zaparć i było wszystko ok. chociaż początkowo też miałam mały problem, ale szybko o tym zapomniałam jabłka i surowa marchewka też dobrze działają podobnie jak jogurty naturalne;)
ja niestety nabawiłłam się żylaka odbytu, na szczęście był tak malutki, że maść pomogła po niecałym tyg stosowania no i nie przeszkadzał mi za bardzo z niczym, nie czułam bólu. gdyby nie to, że podczas kąpieli poczułam w okolicach odbytu lekkie zgrubienie to nawet nie wiedziałabym , że go mam
JA używałam posterisanu, zresztą nadal ok 5mcy po porodzie też używam i żylaki odbytu cofnęły się. Tez odkryłam je pod prysznicem. No niestety, taka natura:/
Na żylaki nóg w ciąży dobrze jest pływać.Nie powinno się też ciągle zakładać nogę na nogę.
U mnie jeden hemoroid wyszedl dwa dni przed porodem, dokuczaly mi straszne zaparcia, pomimo, ze jadlam lekkostrawne rzeczy i pilam lactulosum bolal strasznie, nawet jak chcialam zrobic “siq”
ale w dniu porodu sie cofnal i go nie ma
teraz codziennie biore dicoflor60, zapobiegawczo, położną mi kazala brać probiotyk przy karmieniu piersią
po obiedzie wypijam sobie herbatkę z kopru wloskiego, zebysmy ani ja ani maly nie mieli problemu
na razie dziala, a jak zylak odbytu dokuczal strasznie to pani w aptece polecila mi “avenoc” - maść bezpieczna dla kobiet w ciazy
Witaj,
Producenci programu telewizyjnego o chirurgii plastycznej i medycynie estetycznej, współpracujący z jedną z najlepszych klinik w Warszawie, szukają osób do nowego projektu.
Poszukujemy uczestników, którym pomożemy zlikwidować nawet najbardziej wstydliwy defekt, którzy otwarcie opowiedzą o swoim problemie.
Jeśli jesteś zainteresowana usunięciem żylaków lub hemoroidów prosze o kontakt sandra.jolie@wp.pl, możemy Ci pomóc!
Pozdrawiam.
Sandra
Mam bardzo cienką jasną skórę, przez którą można obejrzeć moje żył na nogach. Tak się zastanawiam jak rozpoznać żylaka w moim przypadku ?
Ja mam dwa żylaki, nabawiłam się ich jeszcze przed ciążą, ponieważ mam chore jelita, na początku brałam posterisan H i inne maści, ale w moim przypadku nic nie pomogło, więc jestem przygotowana na ból co jakiś czas, w ciąży jakoś specjalnie mi nie dokuczały, bałam się że mogą być problemy z porodem przez nie, ale na szczęście wszystko było w porządku… już się do nich przyzwyczaiłam, ale pewnie kiedyś będę musiała się ich jakoś pozbyć.
Pozdrawiam
ja mam takie przepis na hemoroidy: cebulki dymki obrane sparzone wrzątkiem zamoczone w miodzie a następnie za aplikować jak czopek doodbytniczyo 2 - 3 razy i ponoć chowają się!
A czy słyszałyście,albo czy wiecie coś na temat wypadających hemoroidów??
Czytałam ostatnio gdzieś że hemoroidy mogą zwyczajnie odpaść np przy mocnym kaszlu
odpaćś? ja nie złyszałam o tym
A czy nogi z żylakami można czymś smarować w czasie ciąży?