O to jeszcze się mogę załapać :D
Nie wiedziałam że do 26 roku przyjmują za darmo ale wiem że są różne infolinię z których bez względu na wiek można skorzystać z doradztwa z tym że trochę ciężko się tam dodzwonić
Myślę że dla młodych to fajna pomoc :)
Brałam udział w tym webinarze ale ponad 100 pytań zostało zadanych i odpowiedziala tylko na kilka z nich. Na moje nie i nie dowiedziałam się tego co chciałam ale napisze do niej na instagramie, to może mi odpisze (MamaPrawniczka). Też właśnie na jej insta jest dużo postów, może znajdziecie tam odpowiedzi na pytania, ktore Was nurtują
Również jestem w szoku, że do 26 rż jest to za darmo. Wiedziałam, że śa tacy co ogólnie przyjmują za darmo, ale że do 26rz to jestem naprawdę w niemałym szoku
Zapewne jest dużo takich osób które pomagają za darmo.
Wystarczy wpisać w neta w danym mieście i za pewne wyskoczy.
Kurde nie wiedzialam ze do 26 roku życia porady są bezpłatne, a co z ami kobietami starszymi?
Zwolnić bez powodu nie może. Ale może nie wyrazić zgodę na urlop wychowawczy
Aneczka a dlaczego może nie wyrazić zgody na urlop wychowawczy? Nie jest tak, że się należy do któregoś roku życia dziecka? Pracownik w tym okresie nie generuje żadnych kosztów przeciez?
Idziemka tak mi się wydawało ale jednak nie mam racji. Pracodawca musi wyrazić zgodę na urlop wychowawczy bo pracownik ma do niego prawo
A co jeśli jesteśmy na zwolnieniu macierzynski choroby l4 czy zasiłku macierzyńskim to też to liczy się jako załóżmy 2 dni za 1 miesiąc?
Na urlopie macierzyńskim i L4 urlop nalicza się normalne, ale na zasiłku macierzyńskim płaconym z ZUS nic się nie nalicza, bo tak naprawdę jesteś bezrobotna - wygasła ci umowa. Masz prawo tylko do zaległego urlopu, albo do ekwiwalentu za niego.
Dokładnie, urlop nalicza Ci się normalnie podczas urlopu macierzyńskiego (20tyg) i rodzicielskiego (32 tyg) i dzięki temu można wrócić do pracy później niż 52 tyg wybierając jeszcze zaległe dni wolne. Tak samo jak weźmiesz np l4 na miesiąc to też naliczą Ci się te 2 dni
Monia urlop natomiast nie nalicza Ci się już jak jesteś na urlopie wychowawczym.
Ja jak szlam na l4 to mialam 17 dni za 2020, 26 dni za 2021 i 26 dni za 2022 będę jeszcze mieć.
To u mnie podobnie, 26 dni za 2021 i bede miec 26 dni za 2022. Za 2020 wykorzystałam cały. Muszę wrócić do pracy jakoś w listopadzie 2022 ale wykorzystam zaległy urlop i pewnie zacznę pracę dopiero od 2023 roku. Na urlopie wychowawczym to ani nie ma się wypłaty ani się nie naliczaja dni wolne, dodatek mają tylko Ci którzy pobierają zasilek rodzinny.
Ogólnie urlop niewykorzystany w roku poprzednim zeruje się z końcem sierpnia bieżącego roku ale w ciazy to chyba tak nie działa co? Nie mogą przecież te dni przepaść
Swiezoupieczonamama nie w czasie ciąży i później na urlopie macierzyńskim i rodzicielskim urlop ten nie przepada.
To jeśli poszłam na l4 od listopada i płacił mi zus to już nie mam urlopu za to? I do końca już?
Monia jaka masz umowę? Na czas nieokreślony?
Monia, od czasu jak ci wygasła umowa, bo pamiętam, że miałaś na czas określony, nie liczy ci się urlop, bo nie ma do tego podstawy. Czyli, jak miałaś umowę przedłużoną do dnia porodu, to do tego czasu liczy ci się urlop. Ale porodzie, na zasiłku macierzyńskim płaconym przez ZUS już nie, bo nie masz umowy.
Monia, jak masz umowę na czas nieokreślony to wtedy nalicza Ci się zarówno za l4 od listopada jak i za urlop macierzyński i rodzicielski. A jak jest tak jak pisze Fajerka to nalicza Ci się tylko za okres do końca umowy.