Zwolnienie z pracy

hej dziewczyny, 22 października kończy mi się macierzyński, chce iść na urlop wychowawczy, pamiętam że któraś z Pan doradzała żeby złożyć wniosek do końca roku, później z początkiem przyszłego wziąć 1 dzień urlopu i złożyć kolejny macierzyński żeby naliczył się urlop kolejny, chyba dobrze zrozumiałam
a czy szef może mnie zwolnić w ciągu tego jednego dnia urlopu? taki wniosek składa się chyba ok. 25dni wcześniej więc ten kolejny musiałabym już złożyć początkiem grudnia, dobrze to wszystko rozumiem?

Z takim pytanie proponuję udać się do prawnika. to chyba zbyt poważny temat, aby zaufać koleżankom z internetu, szczególnie jeśli nie są w tym temacie wykształcone :) 

Dużo na pewno zależy też od tego, jaką masz umowę i na jaki okres jest zawarta. Kiedyś jak rozmawiałam z prawniczką, to też sugerowała, aby ewentualny wychowawczy dzielić i kilka razy składać wniosek o kolejny okres, bo podobno pracodawca nie może odmówić takiego urlopu. Ostatnio wyczytałam również o tym, że jeśli chociaż jeden dzień będzie bez urlopu wychowawczego, to faktycznie naliczy się cały rok urlopu, ale w praktyce nie wiem jak to zrobić, bo czysto teoretycznie, jeśli będziesz ten jeden dzień w pracy, to pracodawca może Cię zwolnić. Są sytuacje, w których pracodawca może Cię zwolnić zawsze, nawet po urlopie macierzyńskim. Dużo o tym pisze i specjalizuje sięw tym mama prawnik - proponowałabym się do niej zwrócić z tymi pytaniami :) 

Też słyszałam, żeby jeden do 31.12. a potem nowy złożyć od 01.01 czy tam 02.01 bo to i tak wolne. ale lepiej się upewnić

Jeżeli masz umowę o pracę na czas nieokreślony, to pracodawca w wypowiedzeniu musi podać konkretną, niedyskryminującą cię przyczynę, tj. nie może cię zwolnić np. bo masz dziecko. A to nie jest tak, że wniosek o urlop wychowawczy składasz najpóźniej na 21 dni przed terminem rozpoczęcia jego wykorzystania? Czyli składając wniosek o urlop wychowawczy na kolejny okres byłabyś wciąż jeszcze podczas pierwszego okresu jego trwania, co daje ci ochronę? Może lepiej byłoby zapytać w kadrach czy konieczne jest branie 1 dnia urlopu.

Myślę tak samo jak Marta. 

Lub do jakiegoś radcy prawnego w wielu miastach są darmowi bynajmniej do 26 roku życia, sama kiedyś korzystałam. 

Dopiero teraz zrozumiałam, że chodzi ci o naliczenie urlopu wypoczynkowego :D 

Myślę, że pracodawca może ci wręczyć wypowiedzenie, w przypadku umowy na czas nieokreślony, z podaniem przyczyny. Ale rzeczywiście, możesz poszukać u siebie w okolicy radcy prawnego, wielu w nich prowadzi dyżury, kiedy udzielają porad bezpłatnych w pewne dni :)

Nie musisz wracać do pracy nawet na jeden dzień. Bierzesz zaległy urlop wypoczynkowy po macierzyńskim i od razu składasz wniosek że po zakończeniu urlopu wypoczynkowego idziesz na wychowawczy. I tyle wystarczy.

https://magazynprzedsiebiorcy.pl/elektroniczne-l4

Na tej stronie jest kilka informacji o tym jak wszystko załatwić w formie elektronicnej. 

O widzisz i już masz rozwiązanie :D

Monia, tylko z tego co tu zrozumiałam, chodzi o powrót do pracy na 1 dzień, żeby normalnie naliczył się urlop wypoczynkowy za cały rok. Czyli żeby wybrać zaległy i jeszcze żeby naliczył się nowy, a wtedy wystarczy wrócić do pracy na 1 dzień. Normalnie na wychowawczym nie nalicza ci się bieżący urlop wypoczynkowy, ale jeżeli wrócisz choćby na 1 dzień do pracy, to już tak. :)

Muszę się w takim razie zainteresowac tym tematem bo widzę że można miec z tego dużą korzyść a szkoda by było żeby okazja na więcej wolnego przeszła obok nosa. przyznam że nie miałam zupełnie o takim "myku" pojęcia. Ahh jak dobrze czytać to forum :) 

Radca prawny to jak dla mnie najpewniejsze źródło informacji co by sobie problemów nie narobić 

Urlop urlopem, tylko właśnie jak pracodawca wręczy wypowiedzenie, to już może być gorzej. Dlatego lepiej się poradzić profesjonalisty.:)

Jeżeli faktycznie chodzi o to żeby na ten 1 dzień iść na urlop to na urlopie pracodawca nie może dać wypowiedzenia. A jezeli wiąże się to z powrotem do pracy na 1 dzień to też pracodawca nie może zwolnić nie mając ku temu powodów - zobaczcie screeny. 

Jednak internet to jedno a prawnik to drugie - trzeba miec stuprocentowa pewność podejmując takie kroki. 

Ja zastosowała podobne rozwiązanie jeśli chodzi o l4 ciążowe. Jak już gdzieś wspominałam byłam na l4 przez 2 miesiące zanim zaszłam w ciążę, nie chciałam już wracać do pracy a zwolnienie chorobowe może być wystawione na maksymalnie 9 miesięcy więc musiałam przerwać  l4 żeby zaczęło mi się naliczac od nowa bo wtedy zabrakło by mi do czasu porodu i miałabym problemy. Tak więc przerwanie polegało na tym że musialam albo wziąć sobie 1 dzień wolnego (wzięłam 1 dzień na zadanie) albo żeby lekarz wystawił zwolnienie do soboty a nowe od poniedziałku. I dzięki temu w 2 miesiącu ciąży zwolnienie zaczęło mi się naliczac od nowa ;) akurat to wszystko znalazłam w necie 

No tak, ja to tu już wcześniej pisałam, wypowiedzenie w tym wypadku może być tylko za podaniem konkretnej przyczyny.

Fajerka, zawsze musi być powód do zwolnienia :) No chyba, że obie strony zgodzą się dobrowolnie na podpisanie rozwiązania umowy za porozumieniem stron :) Kobietę na macierzyńskim lub po powrocie do pracy też można zwolnić, nawet jak ma umowę na czas nieokreślony – ostatnio o tym pisała Mama prawnik. Oczywiście nie jest to łatwe, ale jest możliwe.

Zderia porusza 2 problemy w swoim poście: naliczenie urlopu wypoczynkowego podczas urlopu wychowawczego i możliwość zwolnienia pracownika. Tak jak napisałam – pracownika pod pewnymi warunkami można zwolnić zawsze. Nawet podczas urlopu. Co do naliczenia urlopu wypoczynkowego podczas urlopu wychowawczego, słyszałam o zasadzie, że należy wrócić na jeden dzień do pracy, aby naliczył się urlop za cały rok (dotyczy to umów na czas nieokreślony). L4, urlop na żądanie czy urlop wypoczynkowy jest powrotem do pracy. Nie wiem tylko, jak wygląda kwestia kontynuacji urlopu wychowawczego w takiej sytuacji. 

Czasami lepiej wydać te 150-200 zł na poradę prawną i mieć pewność co do swojego postępowania niż ślepo wierzyć w to co jest w internecie, a potem mieć do kogoś pretensje... Pamiętajcie, że każda sytuacja może być inna i podlegać pod inną interpretację, więc naprawdę w kwestiach prawnych nie warto oszczędzać. 

Mam podobne zdanie że lepiej udać się do prawnika lub radcy prawnego. Do 26 roku życia radca prawny przyjmuje za darmo bynajmniej niektórzy warto poczytać hak nie osiągnęło się jeszcze takiego wieku 

28.09 o 20:30 PBKM ma bezpłatny webinar „JESTEM W CIĄŻY! ASPEKTY PRAWNE, FINANSOWE I ZASIŁKOWE" prowadzony przez prawniczkę. Myślę, że to będzie dobra okazja żeby zadać nurtujące nas pytania :) 

Marta, na umowie na czas określony można zwolnić bez podania przyczyny :) Tutaj takiej sytuacji nie ma, skoro przysługuje macierzyński.

Ja także polacea webinar z pewnością będzie to profesjonalna wiedza ,myślę że warto dkorzystac