Witam, czy zmieniacie smoczki uspokajające zgodnie z tym co pisze producent, tj. 3-6 to zaraz po 6 zmieniacie na 6-18?
Gdzieś czytałam że nie ma różnicy między 6-18 a 18+. Jakie jest Wasze zdanie?
Witaj na forum #teamLOVI!
Witam, czy zmieniacie smoczki uspokajające zgodnie z tym co pisze producent, tj. 3-6 to zaraz po 6 zmieniacie na 6-18?
Gdzieś czytałam że nie ma różnicy między 6-18 a 18+. Jakie jest Wasze zdanie?
Ja ogólnie zmieniam ale to nie jest tak że córka kończy 6mc i od razu wyrzucam stare a daje nowe. Czasami to nawet i miesiąc później wymieniłam. Tak samo że skoczkami do picia mleka. Synkowi jak zmieniałam zgodnie z wiekiem to był za duży przeskok i się dławił więc doczekałam chwilę i było ok. Dlatego z córeczką już tak tego nie pilnuje co do dnia.
Ja na początku zmieniałam według rozmiarów, ale teraz przy smoczkach lovi już na to nie patrzę. Wiem że przy nich córka się nie dławi.
Ja stanowczo ze smoczkiem 6+ jeszcze zaczekam mimo że synek ma już 6 mc. Próbowaliśmy ale dla synka jest jeszcze za duży. Myślę że rozmiar smoczka również dobiera się idndywidualanie bo każde ma inny zgryz.
Wiola czasami jest tak że jak za długo dziecko ma że tak powiem za krótki smoczek to się przyzwyczaja do niego uczy się jak jego ssać i później właśnie wychodzą problemy ze jak dostanie dłuższy dostosowany do wieku to zaczynaja się problemy. Ale może być też jak piszesz że dziecko jeszcze nie da rady taki ssać
Mój maluch ma skończone juz 3 miesiące a jeszcze nie chce kolejnego smoka tak samo tego od butelki bo się dlawi. Spróbujemy za jakiś czas może wtedy będzie gotowy nic na siłę
My początkowo mniej więcej tak zmienialiśmy, ale ten 6-18 dałam szybciej bo syn jest dużym chłopcem (w siatkach centyl owych jest na górnej granicy normy) i wydawał mi się ten 3-6 już za mały do jego buzi więc koło 5msc zmieniłam na większe.
myszka róznice sa i to widoczne gołym okiem...róznią sie wielkością gumki.....tarczki być może sa te same( z wyjątkiem smoczków 0-2 miesiące)....zawsze przy zmianie smoczka trzeba patrzec na dziecko czy czasami gumka nie wchodzi za głęboko i nie powoduje ze dziecko smoczek wypluwa lub sie nim dławi.
My zmieniamy zgodnie z opisem smoczków. Smoczki są dostosowane odpowiednio wielkością do wieku dziecka
Różnia sie wielkościa ale dziecko dziecku nie równe;) jedno w wieku 2 lat wyglada jak 4 latek podobnie z niemowlakami;) trzeba chyba samemu wyczuć ;) kiedy czas na zmiane;)
a co z dziećmi które mają dydka w wieku ponad 2 lat jak smoczki sa do 18+ ;) a niestety nie każdy tak szybko sie z nim rozstaje;)
Różnice widać na pierwszy rzut oka. Ja też bym zmieniała po coś wkoncu są te oznaczenia
smoczek 0-2 /0-3 jest malusieńki itd coraz większe są
My zmienialiśmy wraz z wiekiem i jakoś synkowi wszystko odpowiadało
Odstawiam po 6 miesiącu, ale w pogotowiu mam kolejny smoczek ten 6 miesięcy w górę
Moja ma 7 miesięcy i nadal ma smoczek. Nie mam zamiaru jak narazie zabierać :)
Monia, myślę, że ma czas, zwłaszcza że jak piszesz, jest bardzo przyzwyczajona. Ja też jeszcze mojego nie odstawiam, choć podejrzewam, że dałoby radę, pewnie byłoby ciężko na początku. Teraz używamy tych w kolekcji Hey, jak się żużyją to dam mu te co teraz były do wygrania w testach (Wild Soul) i na nich będę powoli odstawiać. Taki mam plan, a zobaczymy jak wyjdzie :)
moja się zakochała w smoczku od pierwszego cmoknięcia i coś czuję, że będzie ciężko ją odzywczaic w późniejszym czasie:p
Kiedyś się odzwyczai
Oby się udało.
Nie wiem kiedy zacząć. Myske ze za wcześnie. Może koło 9 miesięcy się zdecyduje
Monia za wcześnie to też nie można, szkoda mi by było tej dzieciny:p
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.