Mam wielki problem. Syn lat 4 chodzi do przedszkola bardzo blisko nas. Niestety od jakiegoś czasu przedszkole ma problemy finansowe, rezygnują z zajec( a płaci się tyle samo) w dodatku wielu kolegów mojego syna właśnie odeszło do szkoły. Nie ma żadnej pewności że przedszkole będzie działać we wrześniu. Teraz na wakacje jest otwarte ale na zasadzie luźnych zabaw i posiłków, brak zajęć .
Nie moge sobie pozwolić na to że syn straci placówkę we wrześniu bo jestem w ciąży. Nie chcę też go obciążać tak radykalną zmianą tuż przed porodem ( rodzę na koniec pazdziernika). Mam co prawda polecone przedszkole też blisko nas, ale strasznie się boję że to za dużo i dla mnie i dla syna....
Co byście zrobiły? Czekały w tym co jest na rozwinięcie ? Zmieniły ?
Zaznaczam że nowa grupa w tym nowym przedszkolu startuje od września.
Ja jestem w podobnej sytuacji, z tym ze u nas zajęcia odbywają się normalnie, natomiast przeprowadziłam się do miejscowości oddalonej 14 km od domu. Syn od września będzie chodził do tego samego przedszkola. Wydaje mi się, że narodziny siostry i nowe przedszkole może być zbyt dużym obciążeniem dla niego. Rozmawiamy z synem o możliwości przeniesienia go do przedszkola bliżej, ale wydaje mi się, że przepisanie będzie większym wyzwaniem niż dowożenie go do innej miejscowości. ale To mój przypadek, w Twojej sytuacji, pewnie zdecydowałabym się na przepisanie, bo jeśli faktycznie zamknie się przedszkole to trudniej będzie dołączyć do grupy którą już funkcjonuje, lub szukać miejsca w innym przedszkolu
Ja również boję się u dzieci zmian przedszkola czy żłobka. Syn poszedł w Lipcu do przedszkola zastępczego i akurat trafił jako jedyny do grupy stalej. Dzieci z zewnętrz były w innej grupie gdzie sa koledzy syna. Jednak synowi bardzo podoba się w nowym przedszkolu i chętnie zostałby tam … od września za to zmieniamy żłobek dla młodszego syna i mam nadzieję , że on tez dobrze zniesie zmiany. Jednak na Twoim miejscu zmieniłabym przedszkole żeby mieć pewną opiekę dla dziecka od września . Po porodzie lżej będziesz miała jeżeli syn będzie chodzić do przedszkola. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas ciężko z miejscem w najbliższych przedszkolach. Do najbliższego nie mamy szans dostać się .. narazie syn chodzi do oddalonego 5 km , a zastępcze w lipcu znqjduje się dużo dalej i w przeciwnym kierunku niż nasze prace… ale cóż..;)
Może warto dać go do nowego przedszkola skoro jest pewniejsze , będziesz spokojniejsza a dzieci szybko zAwieraja nowe znajomości więc myślę że syn sobie poradzi ;)
Nie zastanawia się a zapisz póki jesteś jeszcze na chodzie do tego przedszkola kolo Ciebie - adaptacje mu zrób ze dwa razy nich zobaczy salę,nowe dzieci,panie :)
Skoro mówisz że już licho tam to lepiej nie będzie:/
Jestem po spotkaniu w potancjalnym nowym przedszkolu. Już wiem skąd tyle polecajek. Dyrektorka mimo że młoda to opowiadała z taką pasja i zaangażowaniem że miło się jej słuchało. W dodatku sama była nauczycielem w swojej placówce, więc nie jest tylko Panią Dyrektor a problemy dzieci nie są jej obce co było czuć. Dla niej chcieć to moc i mimo że ma malutkie przedszkole to jest w pełni wyposażone nawet w ROBOTA edukacyjnego Emys. Wyszliśmy z mężem od niej wiedząc że chcemy tam posłać syna. Przed nami najcięższa decyzją, bo wiem że synkowi z początku będzie zły i na pewno nie będzie chciał zmiany ale teraz widzę jaka przepaść jest między tymi placowkami
Oprócz fajnie wyprawianych urodzin dzieci, są też pikniki rodzinne, dni kolorowe czy dni strażaka i innych, przedstawienia, teatrzyki, spotkania ze zwierzętami, wycieczki, a nawet w najstarszych grupach nocowanki raz na jakiś czas gdzie dzieci urządzają piżama party .
Kadra zgrana bo są od 7 do 4 lat u niej więc raczej jest im tam dobrze.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.