Drogie Pani, czy dużo z Was zmieniło pracę po urlopie macierzyńskim?
Bardzo nie chciałabym wracać do obecnej pracy. Chociaż wiem, że byłoby to wygodniejsze dlatego, że tam każdy wie, że mam małe dziecko i łatwiej byłoby czasem się urwać. Natomiast nie wiem jakby to było u nowego pracodawcy. Mimo wszystko chciałabym zaryzykować i poszukać czegoś nowego. Czy któraś z Pań była w podobnej sytuacji?
Po urodzeniu pierwszego dziecka wróciłam do starej pracy, ale szybko zaczęłam szukać czegoś innego - wykańczały mnie dojazdy i długie godziny pracy - nie chciałam być wieczorowo - weekendową mamą. Udało mi się znaleźć pracę w moim miejscu zamieszkania po 8 miesiącach od powrotu. Były obawy jak sobie poradzę i czy nie będzie problemu z braniem wolnego albo szybszym wyjściem z pracy w razie jakby coś się dzialo. Ale ostatecznie zmiana wyszła mi na dobre. Jeśli masz wsparcie w partnerze i rodzinie - kogoś, kto w razie sytuacji awaryjnej pomoże Tobie i odbierze dziecko ze żłobka/przedszkola czy się nim zaopiekuje w razie jak będzie chore a obowiązki służbowe nie pozwolą na wzięcie wolnego - możesz śmiało zaryzykować.
U mnie była sytuacja inna, nie miałam zapewnionego powrotu do starej pracy bo podczas macierzyńskiego skończyła mi się tam umowa. Ale cieszyłam się jak do mnie zadzwonili i powiedzieli że po macierzyńskim czekają na mnie bo jeszcze zwalnia się miejsce. Na tej pracy zależało mi przede wszystkim na lokalizację, blisko domu i blisko żłobka. Przy nowej pracy już by tak blisko mogło nie być.
No i też plusem jest to że tu mnie już znają i wiedzą że jak wezmę L4 to naprawdę go potrzebuje a nie sciemniam. W nowej pracy znowu muszą cię poznać.
Ale jeśli masz możliwość pokazania się z dobrej strony że jak dziecko zachoruje to tata z nim zostanie czy babcia to nie zastanawiała bym się.
Tak naprawdę wiele zależy od samego pracodawcy, niektórzy krzywo patrzą na l4 chociaż pracujesz u niego 5 lat, a niektórzy są bardzo wyrozumiali.
Myślę też że jeżeli myślisz nad zmianą pracy to teraz po macierzyńskim to jest najlepszy moment. Później jakbyś wróciła do obecnej może być już ciężej.
Zawsze możesz wrócić do obecnej pracy i szukać nowej. Mów otwarcie jaką masz sytuację i zobaczysz jaka będzie reakcja pracodawcy. Jeśli trafisz na kogoś wyrozumiałego to myślę że wtedy warto zmienić pracę.
Śmiało zaryzykuj, na pewno nie będzie łatwo, ale najważniejsze abyś ty była zadowolona z pracy, bo to później może przenieść się na relacje z twoimi najbliższymi. Bardzo długo tkwiłam w pracy z której nie byłam zadowolona i później to przekładało się na relacje z moimi najbliższymi. Po tym jak zrezygnowałam z pracy w tamtym miejscu szybko zauważyłam poprawę.
Pamiętaj, że najważniejsze jest Twoje szczęście, a reszta ułoży się.
Moim zdaniem warto poszukać czegoś innego skoro w obecnej pracy coś Ci nie pasuje. Będziesz spędzała tam tyle czasu, że nie warto się zmuszać i potem przeżywać że nie czuje się dobrze. Może i w nowej będzie ciężej ale pamiętaj, że masz swoje prawa jako matka. Nie nastawiaj się źle. Tylko myśl pozytywnie. 3mamy kciuki!
Ja wracam po macierzyńskim do starej pracy, bo jestem zadowolona z niej bardzo. Ale myślę, że gdybym nie była, to szukałabym od razu czegoś nowego. Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :)
Ja zmieniłem pracę, bo w starej mi się skończyła umowa i w międzyczasie była redukcja etatów, więc po prostu nie było już dla mnie miejsca.
Da się znaleźć dobrą pracę przy małym dziecku, ale łatwe to nie jest. Na rozmowach o pracę często pierwszym pytaniem było jak sobie zorganizuję opiekę nad dzieckiem i czy karmię piersią - a takie pytania są nielegalne. Do jednej pracy mnie przyjęli, wiedząc dobrze, że mam małe dziecko, a potem się okazało, że to wielki problem i miałam ciągle czynione uwagi na ten temat. W końcu mój syn przyniósł ze żłobka jelitówkę i wszyscy się pochorowaliśmy. Musiałam wziąć 3 dni zwolnienia i to nawet nie na dziecko, tylko na siebie. Jak wróciłam do pracy, to mnie zwolnili. Nie ma tego złego, bo po 3 tygodniach już miałam nową pracę, gdzie mnie nikt nie pytał o dziecko, tylko najważniejsze było moje doświadczenie. I jest dokładnie taka, jaką chciałam i jestem zadowolona. A ostatnio nawet zadzwoniła szefowa z poprzedniej pracy (tam gdzie pracowałam zanim zaszłam w ciążę) i pytała, czy nie chcę wrócić. Dobrze mi się tam pracowało i drzewcowa była super, ale tu mam jednak lepiej :) Zatem da się. Nie jest łatwo i trzeba swoje przejść, zanim się uda. Ale warto�
Wydaje mi się, że powinnaś zaryzykować i zmienić pracę. Sama nad tym zastanawiam się ale wszystko zależy od tego co mi zaproponuje pracodawca i czy pójdę na wychowawczy.. jednak zawsze można znaleźć coś lepszego..
Ja już przed ciążą myślałam o zmianie pracy bo obecna jest mocno wyczerpująca, i choć będzie mi bardzo żal rozstawać się z współpracownikami, będę się jednak rozglądać za czymś nowym. Zależy z jakich powodów chcesz zmieć pracę. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Przemyśl, rozwarz wszystkie za i przeciw i zdecyduj. Nikt nie może tej decyzji podjąć za Ciebie...
Mi się niestety skończyła umowa w trakcie macierzyńskiego, a że firma do szanujących pracownika nie nalezala to nie przedłużyli mi umowy i zostałam bez niczego.. chociaż nie chciałam wracać to zawsze jakieś zabezpieczenie. Warto wrocić i w międzyczasie czegoś szukać, ale w nowej pracy zawsze wypada dać z siebie wszystko a z maluchem raczej ciężko, chociażby przez choroby itp. Ale to moje zdanie :)
Nie chce wracać do obecnej pracy, bo szczerze teraz widzę jak byłam tam niszczona psychicznie.
Tam jest pod względem traktowania ludzi po prostu bardzo źle.
Nie chodzi tu o sprawy godzin czy dodatków. Bardziej o traktowanie siebie nawzajem. To jakie jest zachowanie pomiędzy współpracownikami.
Bo wyjść do dziecka bym mogła czy wziąć l4. Ale dobrze wiem, że przez tą pracę nie mogłam np. zajść w ciążę. Dużo minusów ale wiemy jak to w życiu. Pieniądze są potrzebne. I tu wiem co mnie czeka. A w nowej pracy bym nie wiedziala
Miła Jagoda, wiesz co cię czeka, będziesz dalej niszczona psychicznie. Warto się zastanowić, czy gra jest warta świeczki. Będziesz w złym stanie psychicznym wracać codziennie do dziecka. I to na pewno dziecko odczuje i to bardziej niż, powiedzmy, chwilowy brak pieniędzy, bo będziesz szukała innej pracy. Inną pracę, w której szefostwo będzie rozumiało, jak to jest w małym dzieckiem znajdziesz, spokojnie.
Pieniądze są potrzebne, to fakt, ale pracując w firmie, gdzie jesteś gnębiona psychicznie możesz zapłacić dużo wyższą cenę, niż te zarobione pieniądze.
W pracy spędzamy znaczną część dnia i jeśli relacje między wspólpracownikami są trudne i nas wykańczają - myślę, że warto szukać innych rozwiązań. Bo jednak komfort psychiczny jest bardzo ważny.
Tak, komfort psychiczny jest bardzo ważny, a może nawet najważniejszy, bo jak go brakuje, to praca nie jest efektywna. A powrót po macierzyńskim sam w sobie nie jest łatwy, więc szkoda sobie utrudniać i męczyć się gdzieś, gdzie atmosfera jest gęsta, gdzie czujemy się niezrozumiane, gdzie panuje nerwowa aura. Lepiej poszukać miejsca, które pozwoli nam pracować w spokoju, bez niepotrzebnego stresu.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.