Zmiana pozycji dziecka w brzuchu

Drogie mamy, w którym tygodniu ciąży wasze pociechy ułożyły się główką do dołu? U mnie poród co raz bliżej, bardzo chciałabym rodzić naturalnie, ale niestety póki co ułożenie dziecka na to nie pozwala :( Jestem ciekawa waszych historii, mam nadzieję, że podniosą mnie na duchu :) 

U mnie akurat w obu ciążach bardzo szybko byli głowa do dołu a finalnie i tak rodziłam poprzez cc. Mówi się że do 34tc może się dziecko przekręcić samo, ale słyszałam że dzieci przekręciły się też w 37tc ale to było już bolesne

Moja była główką w dół. 

Sama jestem ciekawa czy jeśli dziecko jest inaczej jak główką w dół czy dalej są praktyki nagniatania brzucha żeby dziecko wyobracać;( 

DaNutka tak, dalej stosuje się obrót zewnetrzny ale ja bym się w życiu nie zgodziła 

Mamina, a mnie ostatnio położna powiedziała, że takich praktyk się już nie stosuje, że jest to podobno błąd w sztuce.. Już sama nie wiem jak to jest. Bardzo chciałabym, żeby brzdąc się obrócił, to moja pierwsza ciąża i chciałam rodzić SN.. :( Leżała najpierw w poprzek i ostatnio już czułam, że kopniaki i ruchy są wyczuwalne w innych miejscach, więc myślałam, że zmieniła położenie. Po wizycie u ginekologa okazało się, że owszem, zmieniła, ale na pośladkowe :D 

Rodziłam w październiku i na grupie dla mam październikowych sporo z nich miało obrow zewnetrzny. Co więcej babeczka która ze mną leżała w szpitalu też miała. 

Niestety dalej się to praktykuje choć ba szczęście już coraz mniej

Ojeju. W takim razie cieszy mnie, że położna z mojego szpitala twierdzi, że już się tego u nas nie praktykuje. Nie wiem jak to wygląda z punktu medycznego, ale jakoś sobie nie mogę wyobrazić, że ktoś gniecie mi brzuch, żeby obrócić małą.

W Polsce jest to raczej mało powszechne działanie, bo mało kto potrafi bezpiecznie obrócić dziecko. 

Możesz poszukać ćwiczeń sprzyjających obrotowi na YT

W 3 trymestrze juz corka byla główka w dół. Dosyc długo czekalam i sie niecierpliwilam tak jak Ty. 

W szpitalu w którym rodziłam nadal wykonuje się obrót zewnętrzny i nawet już zaczelam o tym czytać pod koniec 2 trymestru i się zastanawiać czy to będzie konieczne. A ktory to miesiac ? Trzymam kciuki żeby dzidzia ułożyła się do dolu :) 

Mniej więcej od 37 tygodnie był głową w dół ale nie do końca. Dopiero na porodówce ginekolog powiedziała że jeszcze jeden skurcz i jak się nie Ułoży tak jak trzeba to cesarka ale udało się. Było to kilka minut przed jego przyjściem na świat 

U nas 33 tydzień i główka w dole i to dosyć nisko więc muszę uważać. Jest dużo ćwiczeń pomagających dzieciaczkowi się obrócić, można robić w domu. 

Iwona, już prawie 33 tydzień i powiedzieli, że jesli tak do około 34-35 tygodnia się nie ułoży to już potem marne szanse, bo nie będzie miała miejsca 

podobno ćwiczenia w domu dużo mogą pomoc dziecku się obrócić , spróbuj ;) ja dopiero 27 tc wiec to jeszcze przede mną ;)

Na platformach społecznych jest dłużo filmików jak ćwiczeniami pomóc maluszkowi sie obrócić.

Mnie się też gdzieś obiło o uszy, że obrót zewnętrzny ma być (czy już jest?) zakazany, ale pewności nie mam. Jednak uważam, że to faktycznie zbyt ryzykowne i może racja żeby to wycofac;)

ja nie mam pojęcia czy jest to zakazane, widziałam kilka filmików z wykonania tego procederu i nie wygląda to fajnie, ani bezpiecznie.

Zazwyczaj do 34 tygodnia dzieciaczki się obracają, później już są trochę mniejsze szanse. U nas akurat synek obrócił się w 6 miesiącu i tak został już do końca ciąży.
Ale można pójść do fizjoterapeuty i pokaże pozycje sprzyjające obróceniu dziecka. Nie jest to to samo co obrót zewnętrzny, tylko bardziej ułatwienie żeby się dziecko samo obróciło.

Ja w 38 tc bylam w szpitalu na tzw. Obrocie zwenetrznym. Mi sie udalo ale bylo kilka innych dziewczyn ze mna i niestety bezskutecznie. Ból ogromny, chyba bardziej niz sam porod… ale gdybym miala poddac sie temu po raz drugi, albo miec CC to poddalabym sie bez wahania.

Kurcze nie wiedziałam że to aż tak boli. Myślałam że obracają dziecko i już

Slyszalam ze lekarze potrafia obrocic dziecko ale tak jak pisza dziewczyny to ogromny bol , trzymam kciuki aby szybko sie obrocil :wink: