Kiedy obniżyć łóżeczko maluszkowi? Kiedy przejść z głębokiego wózka na spacerówkę? Jak Wasze maluszki zareagowały? Czy chętnie przyjęły zmiany?
Ja mojemu synkowi obniżyłam poziom łóżeczka, gdy tylko zaczął sam siadać. Tak samo z wózkiem (mam 3 w 1), ale na wiosnę zamieniam go na lżejszą spacerówkę. Dodam, że mój Fili bardzo szybko się rozwija więc łożeczko to było ok 4 miesiąca, natomiast wózek ok 5,5 m-ca. Filipek bardzo chętnie przyjął zmiany i teraz nie chce leżeć w wózku podczas spaceru, tylko wszystko obserwuje z pozycji siedzącej. Mało tego kiedy skończył pół roku kupiłam mu chodzik i po tygodniu zaczął w nim biegać. Z resztą sama zobaczysz Iwonko, że twoja dzidzia bardzo szybko zakceptuje zmiany i nie bedzie chciało wrócić do poprzedniego stanu.
Dziękuję kochana w takim razie dzisiaj obniżamy łóżeczko moja Nadunia ma 8 msc i dzisiaj się troszku wystraszyłam bo złapała się szczebelek i podniosła na siedząco, nie ma na co czekać za nim dojdzie do jakiegoś nieszczęścia. Wow masz super syncia skoro od 4 msc łóżeczko obniżyłaś - bardzo silny chłopczyk. Gratulacje. Bialutka wspomniałaś, ze będziesz zmieniać spacerówkę na lżejszą - daj znać jaką, jaki model, bo chyba też się skuszę
Dziękuję. Mój synek ciągle mnie zaskakuje. Jeszcze w szpitalu położne twierdziły, że mały jest ,wcześniakowaty". do 3 miesiąca słabo przybierał na wadze, a teraz pani doktor nie może sie nadziwić jaki to on duży i silny. Gdy miał 4 miesiące stwierdziła, że siedzi jak połroczne dziecko, a mając 6 miesięcy biegał już w chodziku.
Odnośnie spacerówki to widziałam dziś coś w rodzaju ,statku kosmicznego", który kosztował bagatela 4500 złotych. Normalnie absurd, bo po co komuś nawigacja i krokomierz, do tego mnóstwo światełek i sama się składa. A puki co nic ciekawego nie znalazłam. Wiadomo jak nie kolor, to materiał, albo waga. Ja poczekam do kwietnia z zakupem, bo u mnie w mieście jest w tedy dużo wyprzedaży w sklepach dla dzieci. Może kupie coś fajnego taniej? W każdm razie na pewno się pochwalę.
Fajnie, fajnie, to z niecierpliwością będę czekać na co się skusiłaś. Mój mąż obniżył łóżeczko na drugi poziom (jest 3 poziomowe) - miałaś rację córcia śmiga w łóżeczku jak ta lala, łapie się szczebelek, siada, przewraca na brzuszek co u niej ciężkie było i trzeba było jej pomagać, a teraz sama. Polubiła nowe zmiany
A co do tego wózka wow ale kogo na takiego stać ;(. Pozdrawiam serdecznie
U nas łóżeczko zostało obniżone coś koło 5. miesiąca, kiedy to córka zaczęła przyjmować pozycję na czworaka. Dziś takie cyrki odstawia, że jeszcze trochę i zejdziemy kolejny poziom
Mój synek ma 7 miesięcy i jeszcze nie obniżyłam łóżeczka, ponieważ sam nie siada. Ale ja mam łóżeczko turystyczne, więc mały ma w nim ograniczone możliwości. Z jednej strony żałuję, że nie kupiłam zwykłego łóżeczka, na pewno już dawno wspinałby się po szczebelkach…
Podobny miałam dylemat na temat zarówno spacerówki jak i łózeczka;)
Jeśli chodzi o spacerówkę mała przesiadła się do niej wówczas, gdy już dobrze siedziała a było to w 7 miesiącu, nie polecam zmiany wózka na spacerówkę wcześniej, gdy dziecko jeszcze dobrze nie siedzi;( podobne mam zdanie jeśli chodzi o pomoc dziecku w nauce siadania,czy chodzenia przyjdzie czas to się samo nauczy nic na siłę.
Zaznaczam że była to spacerówka przejściówka z wózka 3w1 nie żadna parasolka.
Jesli chodzi o łóżeczko zmiana poziomu nastąpiła dużo wcześniej niżeli przejście na wózek spacerowy, gdyż moja malutka bardzo szybko i zwinnie przekręcała się na brzuszek.
o, przyda mi sie ta informacja wprawdzie mały ma ledwo 3 miesiace ale wole wiedziec ze takie rzeczy jak łapanie krawedzi i wstawanie sie zdarzaja. jak tylko zacznie siadac lózeczko pójdzie w dół
chociaz i tak spi ze mna, ale czasem łózeczko sluzy za kojec to niech bedzie bezpieczny
łóżeczko obniżyliśmy do końca jak mała zaczęła wstawać
my już mamy łóżeczko na 2 stopniu, na tym środkowym. maluszek jeszcze nie siedzi ani nie stoi ale nóżkami machał już na brzegi łóżka i zahaczał o nie piętkami po czym podnosił się do góry pupą i bałam się , że wypadnie.
Bardzo dobrze Kaajkaa! Lepiej żeby synek był niżej nawet jeśli jeszcze nie siada. Lada moment zacznie się do siadu podciągać właśnie łapiąc pręty łóżeczka. To mu naprawdę pomoże, mój synek tak się właśnie uczył siadać.
W ogóle dzieci tak szybko przeskakują z jednego etapu rozwoju w drugi, że aż czasem ciężko nadążyć.Jak tylko synek zacznie siadać obniżyłabym do końca ( nie czekaj aż wstanie ).
Obniżyłam łóżeczko do najniższego poziomu-mam 4 regulacje-gdy małą zaczęła się turlać i podnosić do raczkowania. Niestety jeden szkopuł jest- źle mi odkładać ją do spania, muszę się nieźle naschylać (nie zasypia sama w łóżeczku tylko przy piersi lub na rękach).
A wózek jest jeszcze pół leżąco na pleckach lub całkiem leżąco, bo wożę ją na brzuszku. Sama jeszcze nie siedzi.
Jak tylko Andrzej zaczął siadać zmieniłam wózek i poziom w łóżeczku
My tak samo zrobiliśmy z chwila kiedy Amelka zaczęła siadać. Bo tak naprawdę nie znamy dnia ani godziny, dlatego lepiej kiedy obniżymy łóżeczko, bo dzieci są sprytne. A co do odkładania to fakt trzeba się troszkę nagimnastykować. A od kiedy wyjeliscie te dwa szczebelki żeby dziecko mogło samo wychodzić?
Tak jak poprzedniczki pierwszy raz obniżyliśmy łóżeczko gdy synek zaczął siadać, jak już pewnie siedział zmieniliśmy wózek na spacerówkę a jak zaczął podciągać się w łóżeczku do stawania obniżyliśmy je na sam dół bo lepiej dmuchać na zimne.
lipka, u nas od kilku dni wyjęte są szczebelki, ale łóżeczko córki stoi przy naszym, więc wchodzi i wychodzi na mniej więcej równym poziomie. Dopóki mała nie nauczy się schodzić z łóżka na raka, to nie wyjdzie z łóżeczka samodzielnie.
Ja jeszcze nie zmieniałam poziomu ale pewnie zrobie to wtedy kiedy syn będzie siadał
Kaja u nas było podobnie również wcześnie opuściliśmy łóżeczko z wózkiem jednak poczekaliśmy az mała już dobrze siedziała, ale pamiętam że ta zmiana, jej się bardzo spodobała
my obniżyliśmy łóżeczko jak córeczka miała siedem miesięcy i już dobrze siedziała zaraz zaczęła sama wstawać i musieliśmy obniżyć już do samego końca