Zasadnicze pytanie brzmi - jak? Moja córka za tydzień kończy pół roku, jest karmiona mieszanie, rano dwa razy piersią, potem obiadek ze słoiczka i dwa razy MM. A ja tak się zaczęłam zastanawiać w jaki sposób zamienić mleko początkowe na następne, przy jednoczesnym zejściu do karmienia piersią raz dziennie. Zdarzają sie takie dni, że mała na śniadanie opróżnia obie piersi. W każdym razie, w jaki sposób zmienić to mleko, żeby mała nie miała szoku.
Silje może spróbuj zwyczajnie, małymi kroczkami. To znaczy jeżeli np sypiesz pięć miarek początkowego, to teraz pierwszego dnia daj 4 miarki początkowego i 1 następnego, za kilka dni 2 miarki następnego i 3 początkowego i tak dalej. Obserwuj reakcję Rozalki. Tak mi się wydaje, że będzie dobrze, ale może się mylę, więc czekamy na odpowiedź eksperta
Dzięki Lipka, też tak myślałam, tylko teraz nie wiem czy dzień po dniu zmieniać stosunek jednego mleka do drugiego, czy może wydłużyć to w czasie.
ja z sebkiem robilam tak samo jak ci mowi lipka jezeli za szybko podasz mleko nr 2 to moga zaczac sie zaparcia lub biegunki… i zacznij juz teraz wprowadzac, ze dwa dni zrob tak 4 miarki jedynki + 1 miarka dwójki, po dwoch dniach 3 miatki jedynki + 2 miarki dwójki itd. na opakowaniu dwójki jest tak samo napisane
nie jest powiedziane, ze z dniem ukończenia 6 mcy musi pić dwójkę
czyli na spokojnie i daj znac jak wam idzie
tylko obserwuj rozalke, moj sebek jadl bebilon 1 ale np. bebilon 2 mu nie smakowal…
No właśnie Karolina, Rozala też je Bebilon 1, bo inne jej nie pasują. Ale mam w domu saszetki z Bebilonem 2 i z Bebiko 2, więc mam na czym próbować. Zacznę sobie od poniedziałku w takim razie.
Witam.
To zależy od Pani. Można zamienić wszystkie karmienia jednego dnia ale można, zużywając mieszankę początkową, zamieniać jeden posiłek dziennie z mleka początkowego na następne. Mieszanka jest tak przygotowana, że brzuszek maleństwa nie powinien odczuć zmiany.
Pozdrawiam
Silje chyba lepiej będzie jak zostaniesz przy Bebilonie
córeczka tyle czasu już go piła
uważam że zmiana rodzaju mleka i przejście na mleko następne to nie jest najlepszy pomysł
u nas pani doktor radziła przechodzić na mleczko następne stopniowo dodawać po jednej miarce do mleka wcześniejszego
To jak któraś jest chętna na saszetki bebika to odstąpie, ja za darmo je dostałam:) i faktycznie lepiej chyba przy jednym mleku zostać.
Ja bym zwiększała o będą miarka następnego mleka tak co 3 dni. Najpierw robiła ym to na tym samym mleku. A później jeżeli juz moje dziecko miałoby tylko i wyłącznie mleko następne mogłabym spróbować podać inne, ale jeżeli smakuje Rozalce te co dajesz to po ci zmieniać. Z tego co mi położna mówiła jak dokarmialismy, to bebiko jest słodkie bardzo.
Silje ja bym nie zmieniala na bebiko. Jesli od poczatku pije bebilon to podawaj go dalej, bo moje starsza siostra swojemu dziecku co chwile zmieniala mleko i jej syn do dzisiaj przez to ma problemy z kupka.
To zostaję przy Bebilonie:) ale w takim razie czy któraś z was z chce bebiko? Bo ja za darmo te saszetki dostałam, jaki gratis.
He he Silje chyba nie ma chętnych Trzymam kciuki za tą zmianę, mam nadzieje, że dobrze pójdzie, daj znać jakby coś było nie tak…albo gdyby było wszystko dobrze - tego Ci życzę
Jak widać Lipka Właśnie dlatego nie lubię próbek
przysłali mi toto i zalega, zresztą nie tylko to. No nic, pojadę wieczorem po bebilon i działam.
Na opakowaniu mleka masz nawet Silje napisane jak przechodzi się z mleka początkowego na następne albo z karmienia piersią na mm - tak przynajmniej jest na opakowaniu Bebiko.
My mamy Bebiko i rzeczywiście jest tam trochę fruktozy i glukozy…
Samanta to skoro masz Bebiko to może byś chciała saszetki z Bebiko2? Bo ja inaczej je wyrzucę do kosza. A Rozala pije Bebilon.
Ja też podaję Bebilon bo nam położna zaleciła, ale wszystko zależy od dzidzi jak przyswaja inne można dawać inne. Mleko to mleko a to tylko nazwa formy Choć synek pił moje mleko do 7 miesiaca włącznie a później pił do prawie roku kozie mleko, jedynie był dokarmiany w 8 miesięcy 3 butelkami sztucznego mleka. Proponuję jak dziecko kończy 6 miesięcy podawać mleczko kozie , tylko byle byłoby z pewnego źródła
Marzena.Ganfler niestety nie masz racji pisząc “mleko to mleko”, ponieważ każde ma inne wartości odżywcze oraz przede wszystkim inny skład…
Dokładnie, Samanta ma rację. Zanim podałam Bebilon miałam kilka innych i są różnice w składzie, w smaku i zapachu.
Tak jak dziewczyny napisały mleko nie równa się mleko. Każde jest inne i dlatego też są różnice cenowe. Np. Bebiko jest bardzo słodkie i różni się składem od Bebilonu. Czasami potrzeba czasu aby dopasować dziecku, te które będzie mu odpowiadało.
Silje, a Ty już zmieniłaś mleko na 2?
Lipka jestem w trakcie. Obecnie mała dostaje 3 miarki Bebilon 1 i 4 miarki Bebilon 2. Jutro już zmieniam proporcje. I tak się bawię już od świat, nie chciałam drastycznej zmiany, więc powoli co kilka dni te miarki zmieniam.
A Bebilon daję z prostej przyczyny - wydałam kupę kasy na różne mleka i tylko to jej posmakowało. Więc skoro smakuje, nie wywołuje żadnych reakcji to jest w porządku. Zresztą potwierdziłam to w poniedziałek na szczepieniu. Natomiast mam saszetki Bebika, które dostałam jako gratis i chyba naprawdę je wyrzucę do kosza, bo nie mam z nimi co zrobić.