Zmiana mleka z początkowego na następne

No niby mowia, ze mleko w skladzie do mleka “podobne”, ale jakos jedno pasuje dziecku a drugie nie, ja to nie wiem bo Gabriel pije moje mleko, ale starszemu nie podchodzil bebilon 2, pil nan pro 2 do roku a pozniej bebiko :slight_smile: i pije do tej pory, nie lubil pic mleka krowiego, dopiero wczoraj dostal kakao na zwyklym mleku i je cale wypil i mowil mniam :wink: wczesniej nie chcial bo mm mu najbardziej smakowalo :slight_smile:

No to Silje twarda jesteś, ale najważniejsze, ze Rozalka dobrze przechodzi przez zmianę. Jeżeli jej najlepiej takie smakuje, to nie ma co kombinować ze zmianami.
Karolinko no to synek wie co dobre. Ja jestem ciekawa jak Amelka zareguje na zmianę kiedy przyjdzie czas odstawienia :slight_smile:

Lipka mialam cale opakowanie Bebilon 1 to chcialam je efektywnie wykorzystac. Zostalo tyle, ze jeszcze jutro po jednej miarce dostanie, a pojutrze juz tylko dwojke:)

Carol z tym mlekiem to masz rację, my kupowaliśmy początkowo Bebilon, potem Bebiko jednak latem przeszłyśmy na Nestle- był to jakis taki okres kiedy Bebiko było mało na pułkach (jakaś afera była czy coś) sama sie zdziwiłam różnicą smaku bo Bebiko w porównaniu do nestle to sam cukier a skoro mała zaakceptowała, to mleko to jesteśmy nadal przy nim :wink:

teraz jest afera z mlekiem Hipp
coś chyba w nim znaleźli
tego mleka już chyba nie można dostać w sklepi zostało wycofane
szkoda tylko dzieci bo się przyzwyczają do mleczka a muszą przejść na inne mleczko
no i jeszcze mogą być problemy zdrowotne

mamabasia próbowałam ja sama mleka Hipp i chyba w smaku jest najlepsze jakie może być produkowane… Jestem ciekawa co się stało…

Ciekawe o co chodzi. HIPP to mleko ktorym moha mala najbardziej plula, no i ma dziwny zapach.

no to kolejna afera i biedne dzieci, które juz się przyzwyczaiły… A co Bebiko, to moja położna, tez mi powiedziała, ze lepiej inne, bo te jest bardzo słodkie i powiem Wam, ze gdyby nie alergia i zmiana mleka na Bebilon, moja córka dzis by nie była karmiona piersią.

LIpka, a ja zauważyłam właśnie, że Bebilon ma praktycznie taki sam smak jak moje mleko. Chyba tylko dlatego udaje mi się łączyć dwa sposoby karmienia już od 3 miesięcy.

Mam taką zagwostkę… Mleko następne (2) jest powyżej 6. miesiąca, lecz na odwrocie mleka Bebiko jest jak podawać porcję a tam "7 miesięcy i powyżej 3x210ml), więc jak to jest?
Powyżej 6 czy 7 miesiąca?

My już przeszliśmy ale mam wątpliwości czy dobrze zrobiłam…

Samanta “7 miesiąc i powyżej”, czyli w trakcie 7 miesiąca i po nim. Dobrze zrobiłaś, jak dziecko jest na granicy 6 i 7 miesiąca to stopniowo przechodzisz na mleko następne :slight_smile: I w trakcie 7 miesiąca już to mleko następne podajesz. Dlatego tak napisali :slight_smile:

Hehe dokładnie tak jak Silje napisała. Kończy sie 6 miesiąc i zaczyna sie 7, wiec tak napisali. Swoja droga jeśli chodzi o rachunki dotyczące długości życia to jest poprostu czasem wyzwanie.

No ja zgłupiałam, bo tu 6 a tam 7 i sama nie wiedziałam czy dobrze zrobiłam - dzięki za uspokojenie…; )

Nie głupiej jeszcze :slight_smile: Zgłupiejesz za 1,5 miesiąca, ale z radości :slight_smile:

ja tezprzy córce zgłupiałam piszą że po 6 miesiącu zmienić mleko, a na opakowaniu mleka że 7 miesiącu. Ale podpytałam siostrę bo starsza i już zaprawiona i mi podpowiedziała, że jak skończy 6 miesiąc mogę zmienić mieszankę. I zmieniłam po prostu z dnia na dzień nie mieszałam, bo bałam sie że dwa różne składy mają

tak naprawde jak nieco dłużej się poda takie mleko to się też nic nie stanie, ja pamietam jak dowiadywałam sie o mleko dla małej powyżej roku zycia i wówczas usłyszałam zę jeśli dziecko będzie reagowało bólem brzuszka (chodzi o dodatek do mleka waniliny) to może być karmione nawet tą 2 do końca 2 lat

No zgadza sie, np.mleko nutramigen 2 jest podawane tez po 1 roku zycia, bodajze do 2 roku zycia, ale jak dlugo to nie wiem, wiem,ze synek kolezanki ma w marcu 2 latka a pije nutramigen 2 :wink: wiec nie sadze,zeby to mleko naprawde zle bylo…

My też niedługo zaczniemy przechodzić na 2. Wiem, że nie można tak oda razu przejść na mleko następne rezygnując całkowicie z początkowego. Należy stopniowo codziennie zwiększać ilość mleka następnego przy tym zmniejszając mleko początkowe.

To zalezy od dziecka… Niektóre mamy normalnie o razy przechodzą z 1 na 2 i dzieciom nic nie jest :wink:

Najlepiej wprowadzać stopniowo, podawać mleko następne najpierw raz dziennie zamiast początkowego, potem zwiększać ilość butli z nowym mleczkiem. Wszystko trzeba dostosować do dziecka, obserwować czy toleruje nowości i wtedy decydować o tempie zmiany. Dobrze, że córcia je już inne posiłki - jest szansa że zmiana przejdzie “bezboleśnie” :slight_smile: