Witam wszystkie mamy oraz przyszłe mamy. Jestem w połowie 6 tyg i chcę zmienić lekarza prowadzącego tylko mam teraz mały problem/dylemat.
Na pierwszą wizytę poszła do lekarza na NFZ, nie zakładał mi jeszcze karty ciąży tylko skierował na badania i dopiero przy następnej wizycie ma mi założyć. Niestety lekarz okazał się bardzo niemiły i gburowaty a do tego strasznie niedelikatny. Tydzień później zdecydowałam, że wolę zapłacić za wizytę i być traktowana jak człowiek, więc umówiłam się na prywatna wizytę do innego lekarza z polecenia, okazał się przemiły, bardzo delikatny. Kazał mi zrobić te badania, na które mam już skierowanie i tak też zrobiłam, niestety okazało się, że nie mogę ich sama odebrać i moje wyniki wędrują prosto do mojej karty pacjenta w przychodni NFZ. I tu pojawia się mój problem.
Czy mam pójść jeszcze raz na wizytę z NFZ, żeby odczytał mi te wyniki i założył kartę?
Czy pójść do mojego “nowego” lekarza, żeby on skierował mnie na ponowne badania?
Zaznaczę, że nie wiem czy z NFZ lekarz wyda mi kartę… z nim różnie to bywa…
Będąc na Twoim miejscu poszłabym do recepcji i zapytała czy mogę poprosić o skserowanie karty pacjenta i historii leczenia.Pacjent ma prawo z tego co wiem do tego a bynajmniej niedawno tak było.
Jeśli byłby z tym problem to jeszcze raz bym poszła do tego nieprzyjemnego lekarza na wizytę,aby tylko odzyskać te wyniki.
Natomiast jeśli nie chcesz już więcej widzieć się z tym lekarzem i nie szkoda Ci wydać ponownie pieniądze na badania to idź do tego nowego lekarza.
Spróbować możesz.
Ja bym na spróbowała pójść do rejestracji i to właśnie tam zapytać o wyniki badań bądź po prostu je odebrać… w końcu jako pacjentka masz do tego pełne prawo.
Nie może być tak, że lekarz będzie je przetrzymywał i nie umożliwiał ci do nich dostępu.
Ale jeśli jest aż tak bardzo niemiły i gburowaty … i nie da się tam nic załatwić ani odebrać tych badań. … to może poproś swojego obecnego lekarza o ponowne skierowanie … wiesz, czasami warto się nie wykłócać i po prostu mieć święty spokój. W końcu teraz nie wolno Ci się denerwować!
Nie pozostaje Ci nic innego jak zrobic badania jeszcze raz i pojsc z nimi do nowego lekarza. Ja bym wolała tak zrobić i miec pewność, ze każda wizyta u lekarza będzie przyjemnością a nie stresować się i znosić humory lekarza, którego nie lubisz. Ja zachodzac w ciążę od razu poszłam prywatnie do lekarza, którego polecila mi siostra, bo wczesniej chodziłam do ginekolog na nfz, która byla okropna i nie sympatyczna. Nie zalowalam bo lekarz byl cudowny i każda wizyta to przyjemnosc.
Na Twoim miejscu poszlabym jeszcze raz na te badania i wybrala lekarza, ktory bardziej Ci odpowiada:)
Każda placówka ma obowiązek wydać kserokopię karty i badań pacjenta na jego prośbę, oczywiście opłata za ksero jest pobierana. Jeśli więc nie chcesz mieć styczności z tym lekarzem to złóż prośbę o wydanie ksero, tylko jak najszybciej bo trochę może potrwać
Moja ginekolog zawsze wydawała mi wyniki badań robione również na NFZ i zapisywala je do karty ciąży. Jeśli nie chcesz płacić za badania wybierz się do tego pierwszego lekarza, odbierz wyniki bo masz do tego prawo i już więcej byś tam nie wróciła. Chyba że poprosisz o skierowanie nowego ginekologa, tylko pewnie za nie będziesz musiała już zapłacić. Jeśli chodzi o badanie krwi i moczu to zawsze możesz zrobić w swojej przychodni na NFZ i nie powinni Ci robić problemu:)
Dzięki za rady! Na szczęście udało mi się dostać wyniki prosto z laboratorium
A powiedzcie mi jeszcze jak uważacie, czy powinnam pokazać się u doktora z NFZ ostatni raz (wiecie NFZ zapłacił za wyniki) bo chce żeby wszytko było po ludzku załatwione a nie po świńsku
Idź do przychodni i powiedz ze chcesz zabrać swoja kartę . moim zdaniem powinni ci ja dac . a jeśli nie to popros o wgląd do niej i wyniki Spisz sobie na kartce .
Lekarze powinni nas traktować tak samo zarówno na NFZ jak i prywatnie no ale dla co niektórych pieniądze są ważniejsze niż opinia innych i samopoczucie pacjentek.
Ja za chiny ludowe nie poszlabym drugi raz do takiego ginekologa na takiego trafilam przy porodzie i więcej w tym szpitalu nie zobaczą mnie na porodowce …
Hja na Twoim miejscu nie szła bym do tego lekarza bo i po co;) bedzie chcial Ci zalozyc karte i co mu powiesz? Ze przyszłaś powiedziec e znalazłaś innego lekarza? Dlaczego? Masz do tego całkowite prawo, wybrac lekarza który Ci najbardziej odpowiada, skoro masz do niego chodzić co miesiąc albo i częściej;)Nie musisz się nikomu tłumaczyć;)
Przychodnia może odmówić wydania oryginału wyników, jeśli były robione na zlecenie lekarza. Jednak mamy pełne prawo do wgladu i kserokopii całości dokumentacji medycznej w tym zleconych badan. Nie musisz iść do lekarza, żeby takie ksero uzyskać i żaden pracownik nie ma prawa tego odmówić. Zdarza sie, ze lekarze wydają oryginał jeśli wcześniej wpisali wyniki do karty (jesli im sie chce…). Sama pracuje w przychodni i wiem jak to wygląda niestety fundusz “placi” za badania i w jakiejś formie musza sie one znaleźć w kartotece pacjenta.
Co do wizyty myślę, ze nie ma po co iść skoro nie chcesz tam prowadzić ciąży. A jak będą potrzebować wyników to sobie ściągną z laboratorium
musisz miec swoje badania itp. bo nowy lekarz na ich podstawie wyda ci potem zaswiadczenie do becikowego o chodzeniu do lekarza od 10 tyg. ciązy najpóźniej
Ja na poczatku ciazy zmienialam 2 razy lekarza…raz poszlam upewnic sie czy estem w ciazy…pozniej mialam miec usg na ktore mega czekalam bo z nim chcialam powinformowac siostre i rodzicow niestety w dzien usg dostalam sms’a ze wizyta odwolana bo Pani sobie raptem urlop zazyczyla…wiec wyobrazcie sobie moje wkurzenie! Wiec powiedzialam sobie ze ciazy to ona mi prowadzic nie bedzie POzniej poszlam do mojej “starej” Pani ale tak mnie potraktowala ze szkoda gadac…wiec w koncu dzieki kolezance dotarlam do mojego gina ktory jest najwaspanialszy na swiecie i 2 ciaza tylko u niego
Kazdy ma prawo wyboru bez koniecznosci tlumaczenia sie, wiec jesli masz sie denerwowac to zmieniaj i nikomu nic nie musisz tlumaczyc
Oj Natka to miałas przejścia widzę. Koszmar, podobnie ja miałam, jedna wizyta na NFZ i z płaczem wyszłam tak mnie grubiańsko potraktowała, wróciłam do swojej prywatnie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.