Zioła w ciąży i po porodzie

Witam,
kiedy zachodzimy w ciążę, czy to planowaną czy nie i zdajemy sobie sprawę z nowego życia rozwijającego się pod naszym sercem uświadamiamy sobie, że nasz organizm funkcjonuje dla dwojga. Oznacza to, że musimy dostosować się do nowej sytuacji i uważać co dostarczamy. Oczywiste używki odstawiamy, ale jest kilka rzeczy, o których możemy nie wiedzieć, a mogą być niepożądane w skutkach.
W innych wątkach poruszono kwestię witamin: są one potrzebne dla właściwego rozwoju, ale jeśli lekarz nie zaleci nam suplementacji warto uważać i nie brać tabletek na własna rękę, bo ich nadmiar może zaszkodzić równie mocno jak niedobór.
Dla przykładu - powinniśmy się wystrzegać wit. A, która jest w wielu kremach,sokach sklepowych i w marchwi oraz wielu innych produktach.
Jednak chciałam zwrócić szczególną uwagę na zioła w ciąży i po porodzie.
Szałwia - tego co wiem należy się wystrzegać, bo ma skutki poronne.
Pokrzywa - po porodzie w trakcie laktacji jest nie wskazana ze względu na powstrzymywanie laktacji.

Rumianek - można stosować wewnętrznie i zewnętrznie - o ile nie mamy uczulenia. Sprawdzi się również dla dziecka, do przemywania buzi i pupy (znów - o ile nie występuje alergia).
Melisa - w ciąży i po porodzie działa uspokajająco i relaksująco.

Czy znacie jakieś inne zioła lecznicze i pomocne lub negatywne w skutkach?

Podzielcie się opinią.

Witam,
jako edit: w wątku napisałam o pokrzywie - oczywiście chodzi o miętę…

Nie należy: stosować

• hibiskusa (patrzmy czy nie zawiera się w mieszance herbatki owocowej jaką pijemy!)
    -rozmarynu
    -o dziwo aloesa
    -dziurawca.
    -Liści malin wystrzegamy się w pierwszych 2 trymestrach, natomiast możemy je stosować od 36 tc na wzmocnienie mięśni macicy i pobudzeni elaktacji.
    Z szałwią zaś słyszałam odwrotnie, nie zagraża ciąży, zresztą sama stosuję do płukania dziąseł i nic złego się nie dzieje.

Można:

• używać koperek w róznych postaciach
    -popijać meliskę na złagodzenie mdłości i spokojny sen.
    -stosowac mniszek lekarski wspomagający trawienie
  • przy zagrożonej ciąży warto popijać napar z nagietka, gdyż zmniejsza prawdopodobieństwo poronienie

Szałwie można stosować do płukania jamy ustnej, jednak nie należy jej pić, ponieważ jest to złe ziółko, którego nie należy stosować w ciąży. Ale jeśli chcemy zatrzymać proces laktacji po urodzeniu pociechy to jak najbardziej zalecam jej stosowanie. u mnie pomogła w ciągu trzech dni! Więc można sobie zobrazować jak może mieć silne działanie!

W ciąży nie powinno się stosować też tymianku, bo może wywoływać skurcze. O czym dowiedziałam się pod koniec ciąży, a na samym początku jak byłam przeziębiona to piłam herbatkę z tymiankiem (odkaża gardło), ale na szczęście nic się nie stało.

Dokladnie, ja pilam szalwie gdy odstawialam corke od piersi. A tak to stosowalam rozne ziola w ciazy ale po trochu, i nic sie nie dzialo. Pamietajmy ze w malych ilosciach raczej nic nie zaszkodzi.

Aniami nie do końca się z Tobą zgadzam. A jeśli któryś organizm będzie wrażliwy na działanie ziół i innych elementów i nastąpi niepożądana reakcja?? Lepiej się powstrzymać, a już zwłaszcza poronnymi i nie pić/jeść przez ten czas…

Nie no ja nie mowie o piciu ziolek poronnych, tylko bardziej sie odnioslam do tej szalwii do plukania ust, czy rozmarynu w malej ilosci do jakiejs potrawy, ja nawet nie wiedzialam ze ma jakies negatywne dzialanie i nie do konca w to wierze:) Tak samo aloes, pilam w ciazy i przy karmieniu rowniez.

Hej,

jakiś czas temu zostało polecone mi na forum

Siemię lniane
Nasiona lnu to bardzo dobre lekarstwo na zaparcia: łyżkę stołową nasion zalej 150 ml gorącej, przegotowanej wody i odstaw na 30 minut. Tak przyrządzone siemię (można dodać miodu do smaku) jedz trzy razy dziennie, popijając wodą. Roztwór z siemienia łagodzi też suchy kaszel.

Prawoślaz
Zawiera substancje śluzowe, ma działanie osłaniające i zmiękczające. Wywar z korzenia prawoślazu łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nadkwasota żołądka, zgaga i zaparcia. Napar z liści prawoślazu osłania podrażnione gardło, zmniejszając suchy, męczący kaszel.

Lucerna siewna
Jej liście zawierają znaczne ilości witamin B, C, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Picie naparu z liści lucerny wspomaga leczenie anemii, przeciwdziała krwotokom, likwiduje wzdęcia i zaparcia. Warto również wypróbować lucernę jako lek na nudności - bardzo często bywa skuteczna.

Przywrotnik pospolity
Dzięki właściwościom ściągającym ziele to zapobiega krwotokom porodowym, pomaga też przy porannych nudnościach i kłopotach trawiennych. W ciąży przywrotnik używany jest na wzmocnienie macicy - wypijany codziennie przez cztery tygodnie przed porodem może usprawnić jego przebieg.

lawenda lekarska
Bez względu na to, w jakiej formie jest stosowana, zawsze działa relaksująco. Warto nie tylko wdychać jej niepowtarzalny zapach (np. w postaci olejku aromaterapeutycznego), ale również pić napar z lawendy: łyżkę kwiatów lawendy lekarskiej zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, a po 10 minutach wymieszaj, przecedź i wypij. Napar doskonale uspokaja i usypia, a także zapobiega wzdęciom.

Hej Tosia - a Ty masz chyba rodzić a nie się Tu wymądrzać… (ŻART oczywiście). Fajnie, ze o tym prawoślazie napisałaś, faktycznie na gardło pomaga super - jak nic nie można to chociaż to można :wink:
a na siemię lniane to ja mam inny sposób - zdrowe ciasteczka z lnem i słonecznikiem i płatkami owsianymi :slight_smile:

No aloes działa oczyszczająco (przeczyszczajaco)… Niby Mała ilość nie powinna zaszkodzic ale raz kiedyś wypiłam herbatę z aloesem, gdzie podobno było go 1% i cala noc spędziłam w łazience…; )
To się potwierdziło dodam nie tylko u mnie z ta herbatka a niektórzy takie oczyszczanie uważają za przyjemne…: //

Ja akurat mowie o napoju z aloesem, zadnych przebojow kibelkowych po tym nie mialam;)

Zosiu, jak ja bym chciała rodzić!! :smiley: ale to nie jest takie proste :slight_smile:

Tosia - może ziółka pomogą :wink: a tak na poważnie to myślałam, ze Ty już będziesz po.

Samanta - dokładnie - u Ciebie wystarczyła taka herbatka i jakie były skutki. Dlatego lepiej uważać z produktami wszystkimi, a zwłaszcza tymi o właściwościach szkodliwych dla ciężarnych i karmiących.

Jeżeli chodzi o szałwię -olejku i wyciągu z niej nie należy jej stosować w ciąży, ponieważ zawiera tujon, który jest toksyczny. A ogólnie nie należy jej stosować dłużej niż 4 tygodnie. Skutki uboczne jakie mogą wystąpić po szałwii: skurcze, zawroty głowy, uczucie gorąca, drgawki podobne do epileptycznych. Wiem, że szałwia jest zalecana przy nawale pokarmu na spalenie go ale ja bym jej wewnętrznie nie stosowała. Jeżeli chodzi o pokrzywę to jest zalecana w ciąży szczególnie przy dużych obrzękach, ponieważ poprzez działanie moczopędne pozwala się ich pozbyć. Ja osobiście piłam rumianek i miętę na układ trawienny przy jakiś niestrawnościach i to tyle na co się zdecydowałam. A na zaparcia lub przy nieżytach górnych dróg oddechowych polecałabym siemię lniane.

Ja chyba z aloesem nie miałam jeszcze do czynienia. Co najwyżej to piję miętę i nic się po niej nie dzieje.

Aloesu w ciąży nie wolno stosować. Ale kiedyś przed ciążą robiłam sobie takie kurację wzmacniające - aloes ma dużo korzystnych właściwości i przez kilka dni z rzędu piłam 50 ml soku z aloesu rozcieńczonego z wodą, potem kilka dni przerwy i znowu. Niedobre to strasznie ;), ale mi po tym nic nie było. Możliwe Samantka, że na Ciebie po prostu tak zadziałał, może Ci nie służy i teraz już wiesz, że nie powinnaś go pić :slight_smile:

Ja mowie o tym napoju aloesowym, nie wiem ile w nim rzeczywicie aloesu:) W kazdym razie pilam w ciazy i karmiac i nic nam nie jest;)

Aniu a co to za napój? Ja ta herbatę piłam, bo moja mama ja gdzieś kupiła - w takiej ładnej, zielonej butelce 0,5 l i to była chyba zielona herbata z aloesem.
To nie tylko na mnie tak działa aloes i nie tylko ma osoby w mojej rodzinie; ) Czytałam po tym zdarzeniu również na ten temat w internecie i rzeczywiście działa oczyszczająco ; )

Samanta to pewnie to, one sa wlasnie w takich zielonych butelkach, napoj z czastkami aloesu. Sa rozne wersje, z zielona herbata,mango, malina, albo zwykly. http://www.aloedrinks.pl/100-thickbox_default/5l-green-tea-tropical-aloe-vera-drink-zielona-herbata-20szt-1-karton.jpg