Kasia jak będziesz przystawiać córcię jak najczęściej to powinno bardzo pomóc. Pewnie chodzi ci o Felmaltiker Ja polecam jeszcze picie bawarki lub kawy z mlekiem, pomagają na zwiększenie laktacji
Mój synek też wolał butlę i na niej został Przez 8,5 miesiąca dostawał moje odciągnięte mleko W tym do 4 miesięcy dokarmiałam go mm. Jak wprowadzilam mu już jeden posiłek zamiast mleka, to mojego mleka mu zaczęło wystarczać
Moje doświadczenia są takie, że czasami noworodek “walczy” z piersią nie dlatego, że nie chce jej, tylko, zauważ, jak się dodatkowo zachowuje?, pręży się i wygina? wygląda, jakby chciał zrobić kupkę, a nie może? Wtedy pierś, jest dla niego, jakby takim “wyżywaczem”. chce sobie przez to zmniejszyć dyskomfort… Wtedy zazwyczaj myślimy, że odrzuca naszą pierś, a to niczym kryzys, mija wraz z lepszym samopoczuciem.
Kasiu to normalne, że woli butelkę niż pierś. Z butelki prościej leci. Próbuj tak,że najpierw dostawiasz do piersi,gdy zaczyna się złościć to podaj na chwilę butelkę, gdy wyluzuje to znowu wetknj pierś. I tak wkoło.
Możesz też spróbować kapturki. Moja miała obsesję na punkcie gumy w buzi. Kapturek przypomina kształtem smoczek więc też trochę oszukujesz szkraba
Nie wiem Karolina czy tak łatwiej leci bo mój po karmieniu butlą jest spocony i umęczony jak mysz Może trzeba po prostu ściągać pokarm i karmić nim przez butelkę???
Osobiście ja też słyszałam że z butelki mleczko leci szybciej niż z piersi i dzieci dlatego wola buteleczkę. Nie wspominając oczywiście o tym, że mleko modyfikowane jest po prostu słodsze. Ale jeśli uważasz że nie dasz rady karmić piersią chociaż ja proponuje się nie zrażać to ściągaj mleczko laktatorem i podawaj z butelki.
Możesz też za rada Karoliny spróbować kapturki i zobaczyć czy zdadzą egzamin. Nie ma reguły jednym mama i dzieciom pasują a drugim nie. Więc spróbować musisz sama.
Marta kiedyś czytałam o takim teście. Wsadź sobie kciuka do ust do pierwszego zagięcia i spróbuj go possać. A potem wsadź kciuka do ust do drugiego zagięcia. Napewno poczujesz różnicę. Gdy masz samą końcówkę w ustach to się znacznie bardziej umęczysz
Aggi bawarka jak dla mnie jest najlepszym wspomagaczem laktacji, oprócz częstego przystawiania maluszka. Ja probowałam herbatek laktacyjnych, tabletek na zwiększenie laktacji, picia dużo wody etc i dopiero bawarka spowodowała zwiększenie ilości pokarmu Może nie było jakiś ochów i achów, ale poprawę w ilości pokarmu widzialam
mnie w przyszłym tygodniu czeka poród, mam zamiar karmić piersią więc chętnie przeczytałam artykuł. Mam nadzieję że problemy laktacyjne mnie ominą, ale na wszelki wypadek kupiłam sobie herbatkę z medeli na laktację. nie sądziłam jednak że problem może być też w drugą stronę….no ciekawe jak to u nas będzie.
macie racje, że częste przystawianie pomaga. Szału nie ma jeśli chodzi o pokarm, ale jest już lepiej niż było. Może to też kwestia tego, że duuuużo piję wody i staram się być zrelaksowana podczas karmienia. No i piję bezkofeinową kawę z mlekiem. Muszę spróbować bawarki ale jakoś się nie mogę zmobilizować. Troszkę też oszukuję córcię, jak widzę, że się irytuje podczas karmienia i nie jest to związane z gazami, to daję jej trochę mojego pokarmu w butelce a potem podstawiam pierś. Póki co działa
Kasia uwierz mi, że ja też nie mogłam się przemóc i wypić bawarkę… Ale moja mama mnie “zmusiła” i piłam duszkiem. Powiem Ci, że właśnie bawarka mi najbardziej pomogła
Ja jak narazie kupilam herbatke laktacyjna w aptece i pije. Jest nawet smaczna. Co do bawarki to mi polozne mowily ze to wcale nie pomaga i nie ma co sie zmuszac wiec pije mleko osobno i herbate osobno. Za to trezba pic duzo wody i to mi pomaga. Ale nie 2 litry tylko 3 minimum. Jak zaczelam wypijac ok 4 lub wiecej litrow plynow na dobe to laktacja ruszyla maluch sie najada i slodko spi.
Mi również położna mówiła że bawarki i inne herbatki laktacyjne kompletnie nic nie dają. Działają tylko na psychikę kobiety. Efekt przynosi tylko i wyłącznie przestawianie dziecka do piersi oraz picie dużej ilości wody czy też innych płynów.
Ja jestem bardzo przekonana do ziół pobudzających laktację, niedawno dotknął mnie kryzys laktacyjny i rzeczywiście napar z takich ziółek zdziałał cuda, do tego świeżo wyciśnięty sok z marchwi i problemy z brakiem bądź małą ilością pokarmu znikają jak ręką odjął. Zdecydowanie polecam.
Ja nie wierzyłam w nic, że mi pomoże, bo nie jestem zaboboniarą, nie wierzę w ziółka. Ale po piciu jednej-dwóch bawarek dziennie naprawdę mi to pomogło i nie sądzę żeby to był efekt placebo. Oczywiście odciągałam bardzo często pokarm i woda u mnie zawsze w dużych ilościach.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.