Ja ogólnie mam bardzo wrażliwe dziąsła i zęby, ale w ciąży chyba to się delikatnie nasiliło.
Ciąża to taki czas,że wszystko możliwe że to właśnie od 8 tak się u Ciebie dzieje
Witaj na forum #teamLOVI!
Ja ogólnie mam bardzo wrażliwe dziąsła i zęby, ale w ciąży chyba to się delikatnie nasiliło.
Ciąża to taki czas,że wszystko możliwe że to właśnie od 8 tak się u Ciebie dzieje
Tak w przeziębieniu również zęby dają o sobie znać. Ja czasem tak mam ,że zęby robią się takie nadwrażliwe - uczucie jakby "swędziały" i wiem ,że bierze mnie przeziębienie.
najgorzaej ze jest zwiazek zeby, ucho , oczy... jak jedno zaczyna pobolewac to inne gez daja o sobie znac...
To tego nie wiedzialam;) ale jednak forum to uzupełnienie wiadonosci na maxa;)
Niestety to wszystko jest powiązane. A do tego zatoki, które są zapchane przez wydzielinę kataru również wpływają na żeby i oczy.. u mnie z powodu ucisku na nerw zęba ósemki uszkodziła się rogówka oka. Nieodwracalnie. Niby nie czuje różnicy w widzeniu ale w badaniach okulistycznych jest to dość widoczne.
Ja mam 29 lat i nie mama zębów mądrości . To się zdarza podobno :D nie wiem czy jeszcze wyrosną ale ostatnio czułam taki ból że myślałam serio że coś idzie :D ale nie wiem co to było . Miałam jakaś rankr, może to była afta. Ale przez kilka dni serio myślałam że już się doczekałam :D
Mi w panoramicznym wyszły kiedyś, że są ale jeszcze pod dziąsłem. Później zaczely wychodzić ale miały mało miejsca i szybko trzeba je było usunąć
Mam nadal ten katar i jest to masakra. Uszy zatkane, dziasla bolą.
Mi wyszły jakoś po 18stce ale nie bolało. Ale tez od razu do wyrwania.
Też nie wiedziałam o tym powiązaniu. Super, że mamy to forum. Człowiek tyle rzeczy się dowiaduje :)
Tak zastanawiam się czy po wyrwaniu 8 reszta zębów będzie przemieszczać się i przesuwać heh
Ja mialam wszystkie 4;) wyszly nie wiem kiedy ale w wieku 26 lat usówalam wszystkie bo narobił sie wielko scisk;/ przez co byl problem z doszorawaniem zebow glownie w szczelonach pomiedzy nimi;/ po usunieciu zebow to juz mialam aparat zakladany;) to nie wiem czy same by sie rozeszly;)
xxyyzz a miałaś robione rtg tych zębów ? one w ogóle są pod dziąsłem > bo tak one mogą nie wyjść, ale jak tłoczą inne zęby to je się usuwa chirurgicznie. MOja współlokatorka na studiach usuwała tak wszystkie bo niektóry wyszły w kawałku, a niektóre wcale , a przez to miała problem z pozostałymi zębami bo krzywo rosły
A nikt mi o tym widzisz nie powiedział :D ale kiedyś miałam robione całościowe zdjęcie . Wiec może gdyby coś było nie tak to ktoś by zauważył? No nie wiem. Po ciąży mama zamiar zadbać o swoje zęby. Wiem że będzie mnie to dużo kosztować bo mam takiego zęba którego trzeba będzie praktycznie w całości odbudować :O plus trochę jedynki mi nachodzą na siebie i chce sobie zrobić aparat . Kurcze .. szkoda że rodzice moi nie byli jakoś szczególnie dokładni jeśli chodzi o moje żeby . Nawet powiem że jest to trochę zaniedbane bo wlaneie.nihdy nie wzięli mnie za dzieciaka do ortodonty. Nabawiłam się ogromnej doby co do dentystów bo chodziłam do takich którzy na żywca potrafili mi robić. Dopiero teraz jak jestem dorosła i potrafię sama wybrać świetnego specjalistę to zaczynam się przełamywać i wlaneie mama takie postanowienie że wezmę się w końcu za te zęby
Podobno zdjęcie rtg można zrobić ale ja się nie zdecydowałam, podmleczan i czekam na poród, kilka tygodni i mam się zabrać za zęby, niestety ósemka idzie do usunięcia ale to co mam w tej ciazy z zębami to dramat, trzy siendoezwaly takimi bólami ze lądowałam na Sorze bo nie wiaodmo było czy to zęby czy jednak głowa, skronie, neuralgia- powiem, że oczywiście przed ciążą zęby Ok, leczone regularnie, wsyztsko gotowe
ja robilam zdjecie rtg w ciazy, nie ma w tym nic strasznego.
Ale faktycznie, w momencie kiedy ząb może poczekać - warto podleczyć go i zajac sie nim po porodzie
Ja mam strasznie ciasno w zębach więc nawet nie odczułam czy się przesunęły. Aparat miałam kiedyś ale po leczeniu zmów żeby wróciły tam gdzie były a teraz szkoda mi pieniędzy, tym bardziej, że znów mogą wrócić
Anabanana można robić w ciąży ? Całe życie słyszałam że w ciąży zdjęć się nie robi . Pamiętam że mi nie leczyła kanałpwo dentystka bo nie.mislam zdjęcia . Coś się zmieniło czy nie wiedziałaś o ciąży ?
No żeby trochę się przesuwaja bo ja miałam usuwanegi jednego zęba z tyłu bo po prostu był kie do odratowania i ta dziura się "zeszła" nie ma takiego dużego odstępu
Hmm ja również byłam przekonana że prześwietlenia w ciąży nie można robić. Nawet kiedyś jak byłam na fotkach 3d zębów to właśnie pytano mnie o to czy jestem w ciąży.
Rtg można zrobić tylko z zalecenia stomatologa. Dzisiaj dzwoniłam do rejestracji i odmówiła bez decyzji lekarza. Po wyrwaniu 8 boli mi inny ząb, dostałam antybiotyk tylko moja stomatolog wraca po ndz.. chciałam.zrobic zdjęcie żeby zobaczyć co dzieje się z zębami i nie mogę he
więc tak: mitem jest to, że prześwietlenia zębów robić nie wolno, jednak dla bezpieczeństwa wiele mam unika. Tak samo, dwie panie stomatolog też mi odradzały mimo, że poinfromowały mnie o możliwoścach. Także na wszelki wyapdek jeśli nie ma konieczności, nie pakujmy się w to :)
co do usuwania zęba, podobno najlepszy jest drugi trymestr więc ja już muszę przeczekać - zostały mi aaaa ze trzy tygodnie :)
co do prześwietlenia - wyczytałam żeby nie robić w kluczowym momencie: między 5, a 9 tygodniem bo wtedy rozwijają się organy wewnętrzne
Ten pierwszy trymestr jest jednak najbardziej wrażliwy bo jednak wszystko się rozwija.
Mnie przed każdym prześwietleniem zęba pytali czy aby na pewno nie jestem w ciąży.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.