Czy któraś z Was miała wyrywane ósemki w ciąży? Chodzi dokładnie o zęby zatrzymane i wyrywanie u chirurga.
Pół roku temu na kontroli u stomatologa usłyszałam że mam ósemki zatrzymane, które nadają się do wyrwania. Z zębami nic się nie działo, więc się nie przejmowałam. Jednak od kilku dni czuje dyskomfort przy dziąsle. Nie mogę powiedzieć że to ból, po prostu mnie "uwiera".Czuje że górna ósemka się przebija przez dziąsło... Nie ma na nią miejsca, więc przebija się jakoś wysoko na dziąsle, nad 7...
Czy któraś z Was miała podobny problem? Czytałam że można wyrywać ósemki w drugim trymestrze, ale też spotkałam się z opinią że w przypadku nacięcia dziąsła i ósemek zatrzymanych w ciąży żaden chirurg się tego nie podejmie...
Liczę też na to, że to chwilowy dyskomfort i za parę dni zapomnę o problemie i na spokojnie wrócę do tematu po porodzie....
Leczenie i dbanie o zeby jest bardzo wazne ale jesli zeby sa zdrowe to moze mozna ten czas do porodu przeczekac? Chociaz po porodzie tez nie najlepszy moment;D
Ja mialam wyrywane przed ciaza i o ile wyrywanie u chirurga bylo jak zabieg u kosmetyczki;) to juz leczenie pozniej nie koniecznie;/
Ja przed ciążą miałam problem z 8. Wg rosną bardzo krzywo więc trzeba aż 2 z nich usuwać chirurgicznie. Zaszłam w ciążę więc temat ucichł lecz po mimo tego ból często się odzywał. Często pod te odstające dziasla dostawało się jedzenie i robiło zapalenie. Polecam wtedy Tantum verde. Niestety osobiście nie podjęłabym się wyrywania w ciąży jeśli oczywiście stomatolog nie widzi innego rozwiązania. Ale to jednak duże obciążenie.
Też bym się bala. Ja miałam już z góry stwierdzone, że wszystkie muszę usunąć. Przed pierwszą ciaza usunęłam dwie, które wyszły a przed kolejna kolejne dwie.
U mnie też denaturat stwierdził, że trzeba wyrwać wszystkie ósemki i to chirurgicznie bo właśnie rosną krzywo. Oczywiście temat odłożyłam ze zwyklego strachu ; p potem ciąża po ciąży kp i brak czasu teraz kolejna ciąża i nadal nic nie zrobiłam.. w ciąży na pewno bym się tego nie podjęła, bo to i znieczulenie i potem na pewno jakaś farmakologia :/
Tutaj też chodzi o sam fakt leżenia dosyć lasko na fotelu stomatologicznym więc jest ucisk na żyłę główna. A sam zabieg trochę trwa, do tego szycie. Osobiście nie żałuję że nie wyrwałam w ciąży.
Ja bym również na Twoim miejscu wolała poczekać jeśli nie jest to konieczność.
Co do leżenia na fotelu stomatologicznym to faktycznie jak się dłużej tak leży to może robić się słabo.
Leczyłam zęba w poprzedniej ciąży i chyba dwa razy musieliśmy przerwać i musiałam usiąść z głową spuszczoną na dół bo było mi bardzo słabo. A to było tylko małe leczenie ,nie wyrywanie ósemek :)
Ja bym jeśli nie jest to pilna sprawa poczekała bo sama poszłam zrobić z ukruszonym zębem w ciąży i ciężko było mi nawet te paręnaście minut usiedzieć na fotelu, a przy wyrywaniu chyba może to potrwać nawet dłużej :(
Jest to jednak strach. Ja w pierwszej ciąży panikowałam, gdy w 1trynestrze mi dziurę latała (bez znieczulenia) chociaż mówiła, że to bezpieczne a co dopiero wyrywanie. Ja miałam i szycie przy 8kach i na kilka dni chyba nawet antybiotyk
Druga sprawa to też jedzenie. Jednak wyrywanie boli, nie wiadomo czy nie będą potrzebne szwy. Nie wszystko zjesz. Dieta raczej płynna więc często po tym są biegunki. Mam nadzieję że dolegliwości jednak się uspokoją na te parę miesięcy.
Ja podczas.kazdej ciąży miałam problem z zębami, bolały i krwawiły dziasla.. mimo , że miałam poleczone to i tak wylądowałam z bólem w 2.trymestrze u stomatologa.. poleczyla i wymieniła wszystkie plomby na biale.. myślałam, nze będę miała spokój.. niestety poleczone żeby były wrażliwe i te z wymionymi blombami na zimno i ciepło.. poszłam na powtórne leczenie ale już na koszt gabinetu bo to powtórne leczenie.. Teraz w ciąży robiłabym tylko to co naprawdę trzeba..
8 także odczuwałam i dlatego zapisałam się na wyrwanie ale dopiero po porodzie.. chodze co 3 miesiece.. w tym tygodniu wyrwałam i w styczniu idę na wyrwanie ostatniej.. wolę nie czekać aż zaczną boleć bo wypuchaja inne zęby.. w każdym razie pożytku z nich nie ma.. znieczulenie w każdym trymestrze jest inne więc najlepiej leczyć zęby w 2 ;)
Mam nadzieję że poboli i przestanie. Trwa już to kilka dni, ale na szczęście ból się nie nasila, nie puchnę, nie widzę żeby coś złego się działo... Nie muszę brać leków przeciwbólowych. W przyszłym tygodniu wybiorę się na konsultacje.
Co dziwne dzisiaj się obudziłam i lekko pobolewa mnie... Cała szczęka ;/
Jakby nagle wszystkie ósemki się odezwały i mnie "mrowią". Czy to możliwe, że ciąża tak wpływa na moje zęby i dziąsła? W pierwszej ciąży nie miałam żadnych dolegliwości tego typu, ale wiem że niektóre kobiety w ciąży mają duże problemy z zębami, krwawieniem dziąseł...
Liwia ja jialam wrazliwe zebybw ciazy;/ teraz je lecze ale przyznam ze podczas wizyt dentystka zalecala prseczekac do porodu i poten przyjsc bo nie wymagaly pilnego leczenia poprostu byly bardziej wrazliwe moze u ciebie byc podobnie warto isc na kontrole dentysta oceni co nalezy zrobic na pilno;) a moze odlozyc to na potem
Ja w ciąży też mam bardzo wrażliwe zeby. Dentystą dala mi nawet paste na nadwrażliwośc.
Miałam zeby Sprawdzane na początki ciąży a ostatnio na górze zaczął mnie boleć. Tak promieniować na jedną stronę. Na szczęście przeszlo. Tak myślę czy katar nie miał na to wpływu. Na górze są zatoki i często dentystka mi mówiła, że w przeziębieniu można przez to odczuć bóle zębów
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.