Zęby mądrości w ciąży

Znajoma będąc w ciąży nie mogła być przy rtg syna.. od razu spytali czy jest w ciąży bo jak tak.to będzie.musiala wyjść. 

W sytuacjach pilnych pewnie zrobią ale jeśli się da to pewnie będą odradzać bo za duże ryzyko

W sytuacjach pilnych to pewnie robią ale jak nie trzeba to nie ;) dla.mnie stomatolog nie chciała zrobić zdjęcia mimo, że 2 razy leczyłam.zeba w ciąży a teraz mam silne zapalenie i antybiotyk heh

Zawsze jest ta wątpliwośc a i lekarze pewnie nie chcą takiej odpowiedzialności brać 

Na razie mam czekać i obserwujemy co się będzie działo :) ząb czasami dokucza, ale lekko i raz na jakiś czas. Oby wszystkie zęby wytrzymały do rozwiązania :) 

Co do RTG to z tego co wiem można robić w wyjątkowych sytuacjach. Wtedy brzuch jest specjalnie zabezpieczany, dodatkowo jakimś "fartuchem". Ale lekarze wolą używać starych zdjęć, nawet tych sprzed dwóch lat, niż robić nowe. 

Ja leczyłam zęby w ciąży i dwa ponownie były leczone po jakiś 4 miesiącach.. nie miałam.robionego zdjęcia ale zaleczone i zamknięte jakąś lepsza blombą.. tydzień temu wyrwałam 8 dolną i po 3 dniach zaczął mi boleć górna 7 ktora leczyłam.w ciąży.. myślałam, że może zęby przesuwają się ale bol tak nasilił się w ciągu 2 dni aż leki nie pomagały więc szukałam stomatologa na cito z mikroskopem... we środę dostałam silny antybiotyk tam gdzie leczyła mi moja stomatolog zęba bo ona pojechała na kongres i kazali czekać do pn (leczyla mnie prywatnie w czasie ciazy)... we czwartek pojechałam do innego stomatologa na zdjęcie szwów gdzie wyrywałam 8 i chirurg załatwił mi stomatologa który otworzył zęba między pacjentami i zrobił zdjęcie na którym było widać drobną zmianę.. po otwarciu zęba okazało się,  że to silny stan zapalny gdzie z  zęba leci ropa.. ale , że nie miał czasu to kazał zapisać się w kolejkę i przyjmie mnie kiedy tylko zwolni się miejsce..  na szczęście kuzynka załatwiła mi na cito miejsce tam gdzie pracuje u najlepszej stomatolog od.kanalowego.. otworzyła ząb i ściągała ropę ale poprosiła chirurga na konsultacje po czym zdecydowały naciąć dziąsło nad 5.. okazało się,  że ta ropa tam zaczęła zbierać się więc spuściła, założyła szwy i włożyła sączek.. ledwo wróciłam do domu kiedy zaczęło odpuszczać znieczulenie.. pierwszy raz usiadłam.i płakałam.z bezsilności, bólu i wyczerpania.. 

Jeżeli robicie zęby w ciąży to warto kontrolować je po porodzie i reagować na wszystkie dolegliwości.. Ja.noe.reagowalam kiedy czułam pulsowanie aż obumarła cała miazga i zaczęło się cierpienie.. a ząb z zewnątrz był idealny i dobrze zrobiony.. lekarze mieli wątpliwości czy napewno coś jest nie tak z.tym zębem na.pierwszy rzut oka..

O kurcze.. współczuję. Mi nigdy po ciąży nic nie wychodziło a zawsze jakąś blombe miałam zakładana. Może to kwestia złego oczyszczenia zęba przed wypełnieniem? Ja jedynie musiałam wyrwać 5ke na dole bo w dzieciństwie źle mi zrobiła kanałowe i ciągle był stan zapalny. Ach to była taka denstytka na NFZ, nie tylko mi żeby źle zrobiła a do teraz ma gabinet prywatny i nadal gdzieś leczy