Hej hej jak u starszej córki amm ten sam problem z młodsza... Żeby od smoczka idą do przodu... Starsza miała smoczek do 3 roku życia i wymieniłam wtedy smoczki na avent gdzieś na 2 i pół roku bo wtedy zaczęły się robić jak to się mówi krolocze smoczki pomogły młodsza ma półtora roku i już idą żeby do przodu fakt jest taki że bardzo ciężko mi ją odzwyczaić od smoczka nawt w ciągu dnia cały czas chce z nim chodzić... Wymieniam na aventa. Może macie jakieś inne sprawdzone sposoby na prosty zgryz??
Wedlug mnie najlepsse bedzie odstawienie smoczka. Na pewno to nie bedzie latwe ale zczasem na pewmo sie uda
No właśnie próbuje z odstawianiem... Jest ciężko... Przy starszej córce zabrałam 3 dni się orzemeczykismy z płaczem ito ale ona w sumie w ciągu dnia nie potrzebowała tylko do zaśnięcia.. A z ta jest bardzo duży problem... Nie jestem z tych mam co przeszkadza krzyk i płacz dziecko i litowanie się nad smoczkiem ale przy niej jest bardzo ciężko jest bardzo przywiązana a najlepiej jak jeden jest w ręku a drugi w buzi... Chcę ją teraz odpiekucjowywav bo ma 15 miesięcy a boję się zabrać smoczek i pampersy jednocześnie żeby nie było podwójnej traumy... O zgrozo z tym smoczkiem nie miał w szpitalu nie używała ale tatuś nauczył i matka się mecz 🤦♀
Przepraszam za błędy lecę z myślą i nie patrzę na to co mi wpisuje słownik
Niestety takie uroki smoczków, ja spróbowałabym najpierw odzwyczajać dziecka brania smoczka w ciagu dnia a pozniej stopniowo również na noc, Może wystarczą 3dni żeby się przemęczyć i będzie efekt.
Proponuję najpierw zrezygnować ze smoczka skoro już widać bardzo zly wplyw jego na zgryz, a potem dopiero brać się za odpieluchowanie.wiadomo to nie jest łatwy temat ale musisz się zmobilizować.w takiej sytuacji trzeba nie dopuścić do większej wady zgryzu.Na rezygnacje z pieluszki masz jeszcze czas bo dziecko ma dopiero 15 miesięcy.
No to niestety jest najgjrsze że smoczkami,że mogą być wady zgryzu. Lepiej spróbować z niego zrezygnować choc ja wiem,że to nie będzie łatwy proces
Dariamama musisz jakoś próbować oduczyć smoczka a w jakim wieku jest dziwcko?
Aneczka kilka postów niżej napisala ze 15 miesięcy.tez jak ty uważam że odstawić jak najszybciej
Też myślę że najlepiej by bylo odstawić smoczka..
Weronisia dzięki nie zauważyłam.
No to warto już odstawić. Myślę że takie dziecko już warto oduczyć. Im szybciej tym lepiej
Myślę jak większość dziewczyn tu ze jeżeli zaczynają się takie dolegliwości należało by pomyśleć o odstąpieniu smoczka raczej nie zmieniać na inny rodzaj nie mieszac juz dziecku w głowie nie będzie to łatwe ale malymi krokami i wiaodmo ze wszystko się uda a zdrowy zgryz jest bardzo wazny
A mogę się dowiedzieć czemu wymieniasz na Avent?
I z jakiego smoka przechoszisz na Avent- Lovi, Canpol?
Córka od poczatku używała smoczków lovi, jednak zadażyło nam sie mieć w posiadaniu kilka smoczków innej firmy avent były fajne ale lovi wygrał z nimi ;) a drugi nie pamietam jakiej firmy córka dostała od kogos w prezencie i przyznam ze długo go nie miała bo ząbki zaczeły sie wykrzywiać, na szczeście szybki powrót do lovi wszystko załatwił.\
Nie odpieluchowywałabym dziecka razem z odsmoczkowaniem, gdyż to dla dziecka było by za dużym przeżyciem, proponuje najpierw smoczek potem pielucha, będzie cieplej wiec i łatwiej w przypadku wpadki ;)
Zmiana smoczka na inny nic nie da. Wada zgryzu już się tworzy. Najpewniej zbyt dużo używa smoczka w ciągu dnia. Musicie zagryźć zęby i starać się jak najszybciej go odstawić.
Tez myślę jak dziewczyny, żeby odstawić smoczek
U nas sie na prostowały byl to krotki epizot z innym.smokiem moze szybka reakcja nie wiem ale zabki miala prościutkie
U nas jest paluch ciągle, więc juz się przygotowuję , że będzie w przyszłości aparacik choć które dziecko teraz go nie nosi
Predzej czy później na aparacie sie kończy;)
W wieku nastoletnim zeby sie krzywią jak wychodza 8 ;) ot taka ciekawostka, potem to już wypadają
Anita y mnie wyszła jedna jedyna 8 w wieku 28 lat :p a reszta nadal nie wyszła hehe