Jeżeli dziecko chce jeść słoiczki to nie ma w tym nic złego bo warzywa czy mięso ze sklepu nie jest takie zdrowe jak produkty z których powstała zawartość słoiczka;)
Tylko , ze np moi synowie kiedy zaczęli jeść moje obiady to nie chcieli jeść sloikow. Chociaż fajnie kiedy jedzą i np dać dziecku kiedy nie ma obiadu itp.. Tak to zawsze trzeba gotować pod dzieci;)
W słoiczka jest super to że tam jest mega różnorodność, wymyslnosc smaków. Ale z drugiej strony gotując w domu też kombinujemy i sami przez to jemy chyba zdrowiej. Tak myślę..
Co do produktów dla dzieci to warto czytać składy;) ja ostatnio dostałam chrupki dla dzieci i przyznam że już krótszy i lepszy skład miały chrupki z biedronki;)
Co do obiadków starszą córka długo jadła z nich rybę bo jej tak smakowała że wolałam taka niżeli ta kupna ze sklepu która nie zawsze wychodziła taka dobra;(
Poza tym są mięsa jak np. królik gdzie nie wiedziała bym jak się za te mięsa wziasc ;) a w domu ani ja ani mąż byśmy nie zjedli;(
Obecnie jesteś na rozszerzaniu diety . Zaczęłam od słoiczków hipp , składu nie mają za fajnego bo jak patrzyłam mają dość dużo cukrów . Lecz tak biorąc wszystko na tym świecie je ma . Dużo osób mi mówiło nie zaczynaj od słoiczków bo dziecko się zrazi . Mój polubił od pierwszej dyni . Aktualnie nie mam dużo czasu na robienie samemu . Nie mieliśmy żadnej alergii nic się nie dzieje żadnych zmian . Takze hipp jest na tak będę próbować też z innych firm
HiPP ma też jakaś serie Bio. W sumie my przed rozszerzaniem diety więc przyznam że nie zagłębiałem się w składy ale gdzieś na FB takie info mi się wyświetliło. Kurcze szkoda że wszędzie te cukry. Rozumiem konserwację itp ale to jest pasteryzowane. Szczerze to myślałam że to po prostu bez dodatku soli i cukrów.
Ja osobiście mam ograniczone zaufanie do słoiczków i uważam, że jeżeli tylko jest taka możliwość to aby samemu ugotować dla dziecka niż podać gotowy słoiczek. Jeżeli sporadycznie w awaryjnych sytuacjach od czasu do czasu poda się dziecku gotowy słoiczek z posiłkiem ze sklepu to myślę, że w porządku. Codziennie bym na pewno nie podawała. Przygotowując domowe posiłki dla dziecka można zadbać by były dobrze zbilansowane i wartościowe.
Na pewno warto czytać etykiety takich słoiczków. Jest ogromny wybór słoiczków dla niemowląt. Na etykiecie sprawdzałabym czy nie ma dodanej soli, zagęszczonych soków owocowych, cukru.
W większości słoiczków dla najmłodszych jest dodawana mąka, skrobia, które służą jako zagęstnik czy wypełniacz. Jeżeli same gotujemy dla dzieci np. przecier to za każdym razem nie dajemy łyżki mąki ryżowej.
W słoiczkach marki Bobovita w większości dań znajdują się mąki i skrobie.
W serii Bobovita Bio w większości dań pojawia się mąka ryżowa.
W słoiczkach Gerber w większości dań głównym składnikiem jest marchewka, w daniach pojawia się mąka i skrobia.
W słoiczkach z serii Gerber Organic w większości dań jest mąka ryżowa czy skrobia.
wiecie co ja się nie spotkałam by w słoiczkach był cukier jasne będzie cukier naturalny jeśli są to owocowe słoiczki, ale jako składnik nie widziałam i przede wszystkim jest to zakazane z tego co kojarzę
Z jakiej marki macie cukier w składzie jeśli ktoś się z tym spotkał ?
Ja zaufanie 100%nie mam w tych czasach..ale ogólnie czas kupowalal te słoiczki synkowi, teraz zaufanie do jakiekolwiego jedzenia to ciężko mieć. Często blendowalam swoje zupki i warzywa ale te warzywa też nie wiadomo z kąd są itd..takze nigdy nic nie wiadomo a wiadomo że chcemy jak najlepiej dla naszych dzieci
Ewcia to tez masz troche racji dawniej moze jedli mniej rozmaicie tak bardziej tlusto itp ale jednak bylo wiadomo co w tym jedzeniu jest nie to co teraz
zgadzam się z Wami ze teraz to chemia, zanieczyszczenia czy inne dziady to sa wszędzie i we wszystkim, ale i tak długość życia człowieka jest naprawde zadowalająca jak na to wszystko mam takie wrażenie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.