Która z was miała problem z zasypianiem dziecka? Jak sobie radzicie z taka sytuacją?
U nas młody ciągle chciał leżeć przy piersi, wiec już w szpitalu dostał smoczka,
Po za tym dostaliśmy w prezencie pluszaka z rożnymi dźwiękami i w nocy zazwyczaj sie denerwuje, gdy mu misiek nie wyje.
W dzień natomiast zarzuca sobie przytulaka na twarz lub kocyk, wiec podejrzewam, ze przeszkadza mu światło.
Na ostatnie karmienie dziecko długo leży przy piersi więc myślę, że próbuje się utulić bo nie je aż tak długo tylko mocno trzyma zassaną pierś aż dobrze zaśnie i potem ją wypuszcza. Pozwalam mu na to bo wiem, że, gdybym za wcześnie zakończyła karmienie to byłby kłopot ze zaśnięciem. Ponadto lubi mieć przy buzi coś do przytulenia np. pieluszkę lub miękką przytulaczkę wtedy od razu “odpływa” . Czasem też rusza główką na wszystkie strony. Wtedy przekręcam go na boczek i też jest problem rozwiązany.
Mój synek mało śpi w ciągu dnia ale wypracowałam sobie rytuał usypiania który polega na tym że kładę się z nim na łóżku, śpiewam mu kołysankę lub włączam mu z odtwarzacza muzykę relaksacyjną, przykładam mu pieluszkę do twarz i po chwili zasypia. Wieczorem natomiast po kąpieli zanoszę go do łóżeczka i po karmieniu również przewracam go na bok , chwileczkę pogłaszczę po pleckach i zasypia. Jeżeli wypracujesz sobie rytuał to będzie Ci łatwiej usypiać dziecko które przyzwyczai się do codziennie powtarzających się czynności. Co do ulubionego pluszaka lub pieluszki to większość dzieci lubi się do czegoś przytulić więc ja nie odmawiałabym mu tego.
U mnie w ciągu dnia usypianie wygląda tak ze klade małego do lozeczka wlaczam mu pozytywke, glaszcze go po glowce, caluje po buziaczku i zazwyczaj zasypia. podobnie jest wieczorem po kapieli i karmieniu. Ania ma racje ze jak się wypracuje rytual usypiania to nie będzie latwiej i szybciej z usypianiem dziecka. Aaa i maly ma taka pluszowa przytulanke-kroliczka przy którym spi.
Zasypianie jest sytuacją dynamiczną, zależy czy młody ząbkuje, pdzdchodzi skok, jaki, ma humor. Przez ok 2 tyg po porodzie nie zasnął jeżeli nie odprawił histerii. Póżniej usypiał ładnie zawinięty ciasno w rożek, na boczku. Jak zaczął wyrastać z rożka, to zacząły się fikania, nóżki rączki mieliłu powietrze póki się nie zmachał, musiał mieć przytuloną flanelkę do policzka. Obecnie usypiać może tylko mama, bez flanelki, bo ta zaraz jest naciągana na twa, co go bardzo denerwuJe. Parę dni zasypiał w poprzek łóżka… bardzo lubi bawić się moimi palcamim albo bym trzymała mu dłoń na buźce.
Najważniejsze, żeby nauczyć dziecko zasypiac samodzielnie bez pomocy bodźców zewnętrznych. Niedobrze kiedy dziecko zasypia np. kołysane przez rodzica, ponieważ kiedy obudzi się w nocy znowu bedzie potrzebowało takiego samego bodźca- a do tego potrzebny jest rodzic. Polecam książkę dr Eduard Estivill, Sylvia de Bejar “Uśnij wreszcie! Jak pomóc dziecku zasnąć” można znaleźć wersję elektroniczną w sieci. Nam pomogła bardzo!
Moje dziecko było kołysane jak się urodził lubił jak był bujany ,później im większe dziecko tym gorzej ale dalismy radę a mały teraz sam zasypia. Zawsze zasypia z kocykiem który czy okno jest zasłonięte czy nie to nakrywa się na głowę,przez jakiś czas bardzo lubił kołysankę pszczółko śpij którą mu puszczałam na komputerze albo telefonie albo mała calineczka też bardzo ładna kołysanka.
Smoczka nigdy nie używaliśmy bo mały nie chciał chociaż próbowałam mu dawać . Powiem wam że czytałam różne poradniki ale wprowadzenie czegoś w życie wymaga dużej cierpliwości i samozaparcia ,jeśli chcecie od małego maluszka układać do snu w jakiś wybrany sposób to najlepiej przed narodzinami obrać metodę i trzymać się jej. Ja bym chciała żeby moje drugie dziecko nie było kołysane ale tak naprawdę nie wiem jak to będzie
U Nas z zasypianiem u małej jest problem, ostatnio troche ją już wyczułam i podczas karmienia smytram ja paluszkami po główce i dzięki temu szybko oczka jej lecą. Lubi myzianie i to ją usypia, synek ma tak samo, jak nie moze spać to smyram go po główce i szybko odlatuje
moja corcia zasypia bez smoka, jak juz czas na spanie to go wypluwa wrecz
a z zasypianiem nigdy nie miewamy problemow
czasem corcia est na tyle zmeczona ze ciezko jej od razu zasanac ale to nawet kazdy z nas czasem tak mial, ze zmeczenia ciezko zasnac
Mój musi mieć smoka do spani, niestety… i to do łóżeczka wkładam 3, bo w nocy jak mu wypadnie, to sam sobie do pysia wkłada, a jak nie znajdzie to kwili…
Witam mamy.
Po dzisiejszym męczącym dniu z usypianiem mojego synka, trafiłam na książkę “uśnij wreszcie” i chciałabym się dowiedzieć czy któraś z mam czytała ją i stosowała metody w niej zawarte ?
Usypianie mojego szkraba to temat rzeka a ja powoli wymiekam. … Igor coraz gorzej sypia zarówno w dzień jak i w nocy. Jak juz wiele razy pisałam jest usypianie w nosidełku samochodowym. Dziś spał 4 razy łącznie 45 minut a ja bujałam go 3 godziny ! Gdy się budzi jest znów śpiący, nie chce się bawić, jeść i jest apetyczny. Jeśli tego nie zmienimy to boje się ze będzie miał problemy rozwojowe … wiadomo przecież ze aby dziecko dobrze się rozwijało to potrzebuje odpowiedniej ilości snu. W nocy jest juz identycznie. Budzi się co 2 godziny i nie potrafi sam usnac. Trzeba go włożyć do nosidła i bujać.
Wypróbowałam wszystko. Chciałabym wiedzieć która z mam i czy jest wogole taka która stosowała metodę zawarta w książce "uśnij wreszcie " ?
Jeśli tak to podzielcie się opiniami.
Roksana moja córka w ciągu dnia śpi jak lisek, wszystko ją wybudza. Do te uwielbia być tulona.
Gdy miała słabsze dni to usypiałam ją na rękach i pozwalałam jej spać do woli. On wtedy tylko otwierała oczka na chwilkę i gdy widziała, że ją tulę to zasypiała spowrotem. Było to czasami bardzo męczące ale ja akurat mogłam sobie pozwolić na takie poświęcenie…
Juleczka ma trzy miesiace i w ostatnim czasie zaczęła przesypiać całe noce. zasypia około 21 i budzi się o 6. jednak bardzo duzo zjada wieczorem wiec podejrzewam że dzięki temu robi sobie zapasy na całą noc. zasypia ze smoczkiem i po paru minutach go wyrzuca językiem. w dzień śpi po jakieś 3 godziny i tak około 3 razy(czasem krócej czasem dłużej). bardzo dużo czasu spędzam bawiąc się i rozmawiając z nią . także mogę stwierdzić że lubi spać jak i mamusia
Jola ja miałam podobnie z córką tez przesypiala całe noce można było się wtedy samemu wyspać ale i w dnie dużo mi spala. Synek za to bardzo różnie śpi w nocy budzi się na cyca kilka razy
u nas od początku było 3 godzinne lulanie by synek poszedł spać ;/ miałam tego dość i bałam się że szybko synek się nauczy że tak się usypia. ale mieliśmy mp3 nagrałam kilka melodyjek natury i puszczam mu na noc, kładąc mp3 za misiem w łóżeczku. i synek sam pięknie usypia lubi mieć też pieluszkę przy buzi
mój to taki śpioch że od urodzenia tylko by spał, mimo że skończył 8 miesiecy to i tak mi sypia 4x dziennie… ale czasami zauważyłam że marudzi bo spiący, biore go na ręce żeby przysnął a on sie wygina i bardzo płacze… wcześniej tak nie miał, kładłam go do łózeczka i zasypiał. dobrze że chociaż na noc sam zasypia i nie muszę go nosić.
Matko … szczerze zazdroszczę ze wam dzieci tak śpią ja to już straciłam nadzieje na jakąkolwiek poprawę :-p
Ostatnio myślałam że nauczę synka zasypiać samemu ale zaczął się okres intensywnego ząbkowania i odpuscilam sobie. Nie dość że w dzień jest bardzo dużo płaczu to niech chociaż zasypia tak jak mu wygodnie.
Mam nadzieje ze jeszcze nadejdą dni spokojnego usypiania
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.