Zasypianie bez smoczka

Kochane 

planuje oduczyc syna od smoczka i zastanawiam się jak najlepiej się za to zabrać 

macie jakieś sprawdzone metody ? 
dodam ze w ciągu dnia syn jest w żłobku wiec nie wiem jak by to wyglądało ze strony pan czy by podejmowały tez proby usypiania go bez niego 

w domu po żłobku nie zawsze ma drzemke najczesciej czekamy do 18/19 jak idzie spać wiec pewnie takie nocne zasypianie bez smoczka będzie trudniejsze niż przy drzemce 

dawać coś innego ? Przytulankę ? Czy stopniowo zabierac mu smoczek ? 

A ile dziecko ma ?

Moja znajoma fajnie to ogarnęła. Wzięła córkę do sklepu z zabawkami, w którym pracuje jej znajoma i powiedziała córce, że może kupić wymarzoną zabawkę ale musi zapłacić smoczkiem przy kasie. Oczywiście dziecko musi być starsze żeby było kumate, nie wiem ile ma Twoje ale można spróbować :)

Oj przepraszam nie napisałam 

synek ma rok skończony :) 

Semii super pomysl obexnie jest w smyku pronocja smoczek za smoka ale trzeba zrobić zakupy za conajmniej 50zl ale to tez raczej dla starszakow;) w necie jest mnpstwo pomyslow jak np. WroKi ktore przynosza prezent zamiast smoczka czy smok porwany przez zwierzeta psa czy kota als to raczej dla starszych maluchow nizeli roczniak lisza naprawde chcesz mu teraz zabrac smoczka?;)

U mnie ostatnio na spacerze zucila w trawe i mowiac ze wpadl w psia kupe tez nie zadzialalo;) czekam na odpowiedni moment poprostu;) ma go cora mniej przegryza ale tez jej to nie przeszkadza;) czytalam zenprzeciete smoczki pomagaja w oduczeniu ale  u nas przegryziony nie przeszkadzal ;) wiadomo wymieniam  ze wzgledu na bezpieczeństwo

Najlepiej zacząć małymi krokami po zaśnięciu wyjąć maleństwu smoczek z buzi. potem można też rozmawiać ze smoczek nie jest dobry albo że oddamy innemu dziecku lub zastąpić to jakąś przytulanką lub pieluszką tetrowa do której może dziecko przy zasypianiu się przytulić. Czasami działają też metody na zepsucie się Smoczka odcina się końcówkę smoczka i dziecko próbując ssać widzi że coś jest nie tak. Wazne aby dziecko przy rodzicu wyrzuciło osobiście smoczek do śmieci  nie na odwrót. 

Moja sąsiadka robiła tak że ucinała po kawałku nożyczkami i faktycznie zadziałało i to u dwójki dzieci, także może warto spróbować? ;D U nas jesteśmy przed odsmoczkowaniem tazke nie próbowałam tego sposobu :)

Aniss wiem ze może to szybko ale często słyszę ze im szybciej zabierzemy smoczka tym lepiej

moj nie raz sam przez sen wypluwa smoczka i śpi bez ale musi mieć do samego zasypiania i jak w nocy się przebudzi to trzeba mu dać a nawet sam nie raz szuka i wsadza i śpi dalej xd

w ciągu dnia go nie potrzebuje jednak jak leczy na widoku to sobie go siegnie i z nim siedzi ale sam nie wola o niego 

pewnie trochę potrwa zanim nauczy się zasypiać bez niego jednak warto poznać różne metody wczesniej i wiedzieć jak się do tego zabrać ;D

u nas córka przegryzała smoka, ja podcięłam i odpadł, córce powiedziałam że jest teraz be i już nie ma i zadziałało, długi czas się do tego przymierzałam i się udało, nie było płaczu ani nic 

Dobry pomysł z tą zapłatą smoczkiem :) nie wpadłabym na to :)  jeśli trzeba będzie to przy trzecim wykorzystam :D 

Lisza może i tak;) ja stawiałam na priorytet pieluchy potem smoka i póki co ten smok tak został;) z pieluszką do tulenia próbowałam ale efekt mizerny najlepiej sie śpi z 2 na raz;) nizeli z jedną;)

ja próbowałam nauczyć z przytulanką ale na nic moje starania. Miałą etap, że łapałą zabawkę-gzrechotkę przy łóżeczku i zasypiałą. Ale długo ten rytuał nie trwał 

Aniss No tez racja jak się odpieluchuje dziecko w pierwszej kolejności to fanie :) 

ja to trochę dziwnie zaczynam bo staram się zaprzestać zadawać mm i chciałam zacząć teraz ze smoczkiem 

u nas z nocnikiem jest tak ze siądzie ale na chwile i tez nie wiem jak się do tego dobrze zbadać 🙈🙈

u nas na końcu był smok do odstawienia. Z nocnikiem było różnie przy pierwszym dziecku ale przy drugim zdecydowanie szybciej  

Ja.mlodszego chciałam przyzwyczaić do nocnika i nie chce nawet chwili posiedzieć.  Za nudno ;)

Co do nocnika u nas tez niestety malej bywalo nudno;) ale tutaj sprawdzila sie jedna rzecz mala dostala galoty od babci a ja ubierajac jej nie myslalam ze tak sie potoczy cala sytuacja;) poprostu nie chxiala ich zdjac;) a jak miala pampersy to nauczyla sie je sciagac i zucala gdzie popadnie;) moze to dziwne ale potrafila w nocy sie drzec bo jej przeszkadzaly;) u nas w nocy dlugo wstawala z sucha pielucha wiec zaczela spac w galotach spodenkach roznie rano siadala na nocnik ale to to juz bylo od dluzszego czasu wiec juz miala opanowane po spaniu nocnik;) w dzien bywalo roznie ale jak sie posikala to zaczynala plakac z mysla ze cos sie zle wydazylo ale jak zakladalam pieluche to znowu Zżucala uznalam to za etap gotowosci i te pieluchy odstawilam do tego letnia pora sprzyjala;) wiec jak sie zdazylo siku w gatki to uspokajalam ze nic sie nie stalo itd... ale jakos tak szybko zalapala z tym nocnikiem mamy taki maly dla lalek to tez jak ona siadala to i na ten nocnik sadzalam zabawke albo lalke ;) 

Lisza robisz zgodnie z tym jak uwazasz jestes mama i ty widzisz najlepiej na co twoj szkrab jest gotowy ;) 

Ja postawilam na pieluchy bo wiem ze latem jest latwiej z nich zrezygnowac ale tez nie zakladalam ze sie uda ;) 

Z pieluszka przytulanka probowalam i sie nie udalo zamiast 1 potrafia byc 3;)

Fajny pomysł z sadzaniem lalki obok :) 

w jakim wieku zaczynałyście odpieluchowywać ?

Ja to zobaczę jak będzie u nas. Póki co córka ma 11 msc ale mam wrażenie że jest bardzo mądra więc liczę że szybko ogarnie nocnik

Rok ? Ale u nas to małymi kroczkami szło. Raz było lepiej, raz gorzej. Przez lato chyba najlepiej zacząć bo dziecko może bez pamoka biegać po polku. Drugie dziecko szybciej to załapało