Witam dziewczyny, mam problem z zastojami pokarmu w jednej (prawej) piersi to już 3 raz .
Robię ciepły okład karmię i potem zimny z kapusty ale tym razem nie za wiele to pomaga , dodam że nie miałam zapalenia ani temperatury 2 poprzednie udalo se wyciagnać a ten jakoś długo trzyma co dodatkowo mnie stresuje w tych czasach bo chciała bym jak najdluzwj karmić A to tylko osłabia ilość mleka w tej piersi :( macie jakieś sposoby?
Spróbuj wziąć ciepły prysznic,masaż wodny na piersi powinien rozluźnić zastój.Po tym przystawic dziecko do piersi.Sprobuj pozycja z pod pachy, dziecko lepiej chwyci sutka i moze zejdzie ten zastój.Można tez wykonać delikatny masaż piersi a właściwie takie głaskanie z zewnatrz do sutka.Tylko nie uciskaj,bo mizesz sobie pogorszyc.Dodatkowo stanik musi byc luzniejszy,bo moze dlatego masz zastój od za ciasnego biustonosza?albo za duze przerwy w przystawianiu piersi..mozesz też odciagac mleko laktatorem do uczucia ulgi.Zimny okład może byc z zamrozonego liscia kapusty zbitego tluczkiem.Trzymam kciuki,aby Ci pusciło bo później zapalenie to straszny ból..
Ja karmiłam w różnych dziwnych pozycjach żeby ruszyć pokarm z tej części piersi, która jest zablokowana, dziecko najlepiej i najszybciej opróżni pierś, im częściej będzie ssało tym szybciej dolegliwości miną... mi się to zdarzyło kilka razy i po paru godzinach zwykle już widziałam poprawę
Ja kontaktowałam się z certyfikowanym doradcą laktacyjnym, gdy miałam problem z zastojem pokarmu. Przyjmowałam lecytynę w kapsułkach, która ułatwia wypływ mleka, wg zaleceń doradcy.
A może są u Ciebie przyczyny zastojów , które trzeba wyeliminować?
Ja zwracam uwagę na prawidłową technikę przystawiania dziecka do piersi. Gdy u nas były zastoje wówczas było sprawdzenie w kierunku krótkiego wędzidełka u córki.
Noszę biustonosz bez fiszbin, taki aby nie uciskał piersi
U nas sprawdziła się pozycja karmienia „spod pachy”. Bardzo ważna jest dla mnie wygodna pozycja podczas karmienia córki.
Stosuję częste karmienie córki i krótkie przerwy nocne.
Aby unikać zastojów wprowadziłam do diety więcej tłuszczów wielonienasyconych np. dobrych jakościowo olejów roślinnych, a odstawiłam tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Przed karmieniem na obolałe piersi robię ciepły okład, albo masaż ciepłym prysznicem. A zaraz po karmieniu stosuję zimny okład, najlepiej sprawdzają się mi rozbite schłodzone liście kapusty.
Dobrze sprawdza mi się sok z kapusty, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i ściągające.
Zawsze zaczynam karmienie od piersi bardziej przepełnionej. Po nakarmieniu dziecka ( czuję, że córka zjadła ładnie i opróżniła pierś) nie odciągam pokarmu , ponieważ to stymuluje mi laktację. Aby ułatwić drenaż przewodów mlecznych robiłam ciepłe okłady z siemienia lnianego lub kozieradki lekarskiej.
Najlepszym lekarstwem na zastoje jest najczęstsze przystawianie malucha do piersi.Może zakładasz zbyt obciskający piersi biustonosz lub zbyt usztywniany? Jakaś przeszywka uwiera w to miejsce na pierś i dlatego robi się zastój w tym jednym miejscu?
Mój pediatra zalecal pomoc męża przy odciaganiu pokarmu jeśli Maluch nie daje rady. Brzmi to dziwnie ale niektórzy mężowie nie powinni mieć z tym problemu ;)
Mój mąż też raczej nie koniecznie byłby chętny do pomocy w taki sposób.Ja też czułabym się chyba niezręcznie.Wolalabym użyć laktatora, tak jak to było ostatnio;)
Chyba się udało bo pierś jest trochę twardsze niż ta dróga ale już nie tak pełna że aż boli. Mam nadzieję że teraz już wszystko będzie oki. A zastoje prawdopodobnie robią mi się w nocy nie wiem czy nie świadomie przygniatam ten jeden czy co ale staram się pilnować i nie naciskać no ale jak widać coś temu jednemu nie pasuje hehe. Bardzo bardzo dziękuję i życzymy dużo zdrówka z Fabiankiem ♡
Też jakoś sobie nie wyobrażam by mój mąż miał mi pomóc tym bardziej że nawet mleka z butelki mojego nie chciał spróbować czy jest ciepłe. Natomiast laktator jak najbardziej się sprawdza do tego okłady też pomagają.
Zuzgomania to dobrze! Mi zawsze jeszcze jakiś czas pooblewała ta pierś, ale jak czujesz ulgę to będzie dobrze... spanie na brzuchu nie jest najlepszym pomysłem, mi się tak często też zdarzało jak nosiłam zbyt obcisłe biustonosze albo raz kiedyś założyłam od święta jakiś usztywniany czy z fiszbinami...
Fajnie,że już jest dobrze.Nie polecam w trakcie trwania laktacji spania na brzuchu.Obcisły stanik z grubym przeszyciem w miseczce u mnie spowodował taki jakby zastój,zatkał się kanalik i pierś bardzo bolała.Trzeba zwracać uwagę na bieliznę aby była miękka i wygodna bez większych usztywniaczy.
Zuzgomania dobrze ze poradziłaś sobie już z problemem. Tez mam częsty problem z prawa piersią więc najpierw daje ja dziecku żeby ssała dopiero później ta drugą. Czasami nie chce więc działam laktatorem masując przy tym pierś. Ogólnie najlepszym sposobem jest ssanie przez dziecko ;)
Co do męża w takiej sytuacji to ja nawet nie daje się mężowi bardzo dotykać po piersiach bo kiedy karmie to są jakieś inne bardziej wrażliwe na dotyk i sprawia mi to po prostu dyskomfort. Mleka próbował :D nie chciał przy pierwszym dziecku a teraz spróbował jak podgrzewał małej w butelce i mówi że słodziutkie
Szczerze mówiąc to ostatnio jak synek miał foch na cycy, musiałam odciągać pokarm laktatorem.Stało to odciągnięte mleko w butelce i jak dla mnie, nie wyglądało apetycznie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.