Jak często wymieniać smoczek? Czy trzeba go sterylizować? Czy dziecko może spać ze smoczkiem? W jakim wieku należy go odstawić?
Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi: https://lovi.pl/porady/zasady-uzywania-smoczka-uspokajajacego
Drogie mamy, jak długo Wasze dzieci korzystały ze smoczka uspokajającego? A może w ogóle nie był potrzebny w Waszym przypadku?
6 polubień
U mnie smoczek był raczej „awaryjny”. Syn korzystał głównie do zasypiania i w trudniejszych momentach, np. w podróży czy u lekarza. Staraliśmy się nie podawać go cały czas, żeby nie przyzwyczaił się za bardzo. Teraz córka tak samo dajemy tylko na wyjazdach . Nieraz jak ciężko jej zasnąć to podaje , a jak uśnie delikatnie wyjmuje .
na codzień córka wypluwa smoczek , ze synem miałam dużo więcej sytuacji ,awaryjnych” że smoczek musiał być . 
Mój maluszek używał smoczka na początku w pierwszym miesiącu życia i to głównie by się wyciszyć uspokoić i zasnąć. Potem go wypluwał i spał bez 
Generalnie mój maluch nie jest smoczkowy (nigdy go nie nakłaniałam do smoczków) ale chętnie używa smoczka jak gdzieś jedziemy autem. Lepiej mu się wyciszyć i zasnąć. Używa go też jak jesteśmy na spacerach czy w nowych miejscach. Jakoś tak się czuję bezpiecznie
Lubi też je mieć jak mu ząbki się przebijają. Bardzo mu podpasowal smoczek Lovi Prime 
Ja staram się dość często sterylizować smoczki zwłaszcza te co są po spacerze albo po zabawie w domu i zaliczyły różne miesiąc. Czasem też tylko płuczę pod bieżącą wodą.
Fajny artykuł jak zwykle mega przydany dla mam 🩷🩷 Ostatnio na forum był temat czy można dziecku podawać smoczek wcześniej niż po ukończeniu 1 miesiąca i artykuł świetnie odpowiedział na to pytanie i jeszcze wyjaśnił dlaczego. Ostatnio też mówiłam siostrze właśnie żeby nie brali smoczka dziecięcego do buzi bo mogą właśnie próchnicę dziecku przekazać.
1 polubienie
Jak zwykle wychodzicie na przeciw oczekiwaniom i pytaniom zatroskanych mam 
Cudowny artykul, bardzo potrzebny.
W dobie dezinformacji to naprawde czqsem człowiek nie wie co jest prawda i kogos słuchać, dlatego lubie sprawdzone informacje a nie ploteczki .
Starszy syn mial poltora roku smoczek i 2 dni zajelo nam odskoczkowywanie . Natomiast mlodszy syn ku mojemu zdziwieniu odsmoczkowal sie sam majac 8 miesięcy.
A tak załowalam bo mielismy Prime ktore tak mi sie podobaja 
Bardzo dobrze napisane żeby nie moczyć smoczka bo kiedyś było takie przekonanie zwłaszcza wśród babć. Ważne informacje zawarte w artykule 
Córka nie pamiętam ile miała jak przestała korzystać ze smoczka. Przy synu smoczek był ale po skończeniu mniej więcej roczku tylko do snu i w sytuacjach naprawdę awaryjnych typu choroba. Po 2 urodzinach smoczek był tylko do snu i to tak naprawdę na chwilę. Odrzucił go nie dawno. Trochę ciężko było mu to zaakceptować ale po czasie dał radę.
Świetny artykuł , bardzo przydatny szczególnie dla mnie, bo będę pierwszy raz mamą i taka wiedza to podstawa. Mam kupione smoczki z różnych firm, silikonowe i kauczukowe , uspokajające i anatomiczne . Jak to wyjdzie z tymi smoczkami to dopiero wszystko okaże się w maju. Może być tak, że w ogóle nie przypasują ale tak jak jest napisane w artykule, jak nie będzie chciała smoczka to nic na siłę.
My używaliśmy smoczka do 4,5 miesiąca. Wtedy zauważyłam, że synek już go nie potrzebuje, bo szybko go wypluwa- a i tak używaliśmy go tylko do zasypiania. Natomiast wcześniej bardzo był pomocny do usypiania i uspokajania, ale dziecko nie miało go w buzi cały czas. Kiedy widziałam, że już syn zasnął też starałam się zabierać mu smoczek, a czasami sam wypluwał.
Używaliśmy tylko smoczków z Lovi i wszystkie bardzo synkowi pasowały. A do sterylizacji używaliśmy sterylizatora parowego również z Lovi 
Ja właśnie nie miałam takiego nastawienia
Tylko stwierdziłam, że jak będzie potrzeba to będziemy korzystać
W artykule zawarte są najważniejsze zasady co do używania smoczka, na pewno każda przyszła mama znajdzie tu odpowiedź na wszelkie wątpliwości z tego zakresu 
U nas smoczek był pomocny przez pierwsze 3-4 miesiące życia Maluszka
wtedy ten odruch ssania był na tyle silny, że smoczek ratował nas w kryzysowych sytuacjach
od tamtego czasu użytkowanie stopniowo było coraz rzadsze, aż właściwie w obecnej chwili Maluszek już go nie potrzebuje 
Zatem “odsmoczkowanie” przebiegło super płynnie i naturalnie dzięki temu 🩵
1 polubienie
Większość z was jak pisze to maluchy szybko się odzwyczaiły a u mojej siostry syn cały czas ze smoczkiem chodzi i śpi a mam16m. Nie rusza się bez niego
Tez nie miałam takiego nastawienia . Smoczek nie robi dziecku nic złego jeśli jest sprawdzony i w odpowiednim czasie się z niego rezygnuje
U nas smoczek MUSI być chociażby w ręce ale musi czuć że go ma . Nie boję sie odsmoczkowania bo raz już mi się udało bez płaczu więc jestem dobrej myśli .
Natomiast smoczki i szczoteczki do zębów wymieniam jak tylko zrobią się mleczne i oczywiście po każdej chorobie 
1 polubienie
Jak zwykle super artykuł
dbamy o to żeby regularnie wymieniać smoczki i zmieniamy je co 1,5 miesiąca, chyba że widać oznaki zużycia to wtedy szybciej.
Przyznam szczerze, że nie wiedziałam że trzeba sterylizować smoczki 2 razy dziennie. Dzięki, że dzielicie się tak cennymi informacjami 
Świetny artykuł !
U nas smoczek był dużą pomocą szczególnie w pierwszych miesiącach , pomagał się uspokoić i łatwiej zasnąć
Staraliśmy się jednak używać go głównie do zasypiania ale nie zawsze tak się dało
U mnie moja mala smoczek dostala odrazu w szpitalu , jedna pielegniarka marudzila , druga sama chciala . . Wynikalo to przedewszytskim z tego , ze po porodzie bylismy 11 dni w szpitalu i często zabierali mała na badania , wiec wtedy najczesciej sami chcieli aby dac smoczek na "w razie w "
Na szczescie mala miala bardzo silny odruch ssania , i oczywiscie jak tylko mala wracala do nas na sale , odrazu zastepowalam smoczek piersia jesli to bylo konieczne , jesli nie to po prostu smoczek chowalam
Nie mam konkrentego planu na to ile bedziemy uzywac dyda , chociaz mam nadzieje , ze uda nam sie pozbyc go w miare szybko . Widzialam tez super akcje w smyku “smoczek za smoczek” 
U nas nie bedzie potrzeby odzwyczajania 
Jak juz jesteśmy w temacie smoczków, mam pytanko bo ma smoczki do butelek 0+, 3+ i 6+ …. I chce kupić 9+ czy któraś z was używała taki ? Jak to wygląda z przepływem? Mój ma 11m i ten 6+ to dla niego A wolny przepływ i nie chce z niego pić …. Są jakies jeszcze inne? Chodzi mi o smoczki do butelek mammafeel
Ja nie mam tego smoczka. Syn ma 10 miesięcy i te wolniejsze mu nie przeszkadzają
Strasznie się bałam smoczka. Próbowałam nie dawać tak długo jak się dało. W okolicach 2 miesiąca się poddałam. Ale smoczek dostaje tylko do zasypiania, a to i tak nie zawsze.
U mnie smoczek jest przed snem i dziecko samo wypluwa. Ale oj ratuje skórę nie raz aby właśnie dziecko wyciszyć