Czy którakolwiek z Was, miała do czynienia z ostrym zapaleniem zatok w ciąży? Czy lekarz przepisywał Wam jakieś leki?
Niestety ja chodzę z tym od 2 tygodni, lekarz pozwolił na paracetamol i witaminę C, a ja mam wrażenie że umrę z bólu
Czy któraś z Was, dziewczyny, potrafi mi doradzić w jakiś sposób? Boje się, że infekcja będzie miała zły wpływ na maluszka, a czuję, że wszystko spływa mi na płuca…
Krycia jak masz inhalacje to moze zrób sobie inhalacje z soli fizjologicznej lub tez ratuj sie domowymi sposobami moze syrop z cebuli ogolnie jest na przeziębienie a zatoki tez mogą wiazac sie zapaleniem…pij duzo herbaty z cytryna lub z sokiem malinowym…ciezko w ciazy z jakimi kolwiek chorobami bo jednak branie lekow jest niebezpieczna dla dziecka i lepiej leczyc domowymi sposobami…a wyleczone przeziębienie to również zatoki.
Kilka pomyslow, ktore moze pomkga przyniesc ulge.
Sa na rynku spraye solankowe. W połączeniu z żelami do nosa przynoszą natychmiastową ulgę. Dzieki nim zmniejsza sie obrzęk dróg oddechowych, pomagaja rownoez w uwolnieniu śluzu ktory zbiera się w gardle i, co najważniejsze – są bezpieczne dla kobiet w ciąży.
Kolejna wazna rzecz to nawadnianie organizmu. Picie dużej ilości płynów pomaga złagodzić objawy zapalenia zatok. Należy unikać napojów kofeinowych (kawa, herbata), które mogą być przyczyną odwodnienia organizmu.
Nawilżanie powietrza, szczegolnie teraz kiedy jest zima. Wilgoc w powietrzu pomaga oczyścić drogi oddechowe. W zimie powietrze w mieszkaniu jest szczególnie suche.
Ostatnia rada to unikanie alergenów. Jezeli nic z wyzej wymieniomych nie przyniesie Ci ulgi, radzilabym udac sie do lekarza i zapytac o bezpieczne dla kobiet w ciazy leki antyhistaminowe.
Krycia zatoki to moja zmora, na szczęście w ciąży mi nie dokuczają jakoś bardzo. Ja też polecam wodę morska, sól fizjologiczną, inhalacje np. z szałwi i rumianku. I płukanie jamy ustnej olejem np. kokosowym, po kilkanaście minut z rana, przed myciem zębów. Wyciąga on stany zapalne, bakterie z organizmu. Paracetamol raczej problemu nie rozwiąże. Musisz czymś udrożnić te zatoki, bo inaczej ból będzie wracał.
Na zapalenie zatok tak jak pisza dziewczyny jest dobra inhalacja z soli fizjologicznej,szałwi czy rumianku to napewno poczujesz ulgę w oddychaniu.Solą morska oczyszczaj nos.Dobrze tez by bylo zeby w mieszkaniu nie bylo suche powietrze i np na kaloryfer położyć mokry ręcznik .Jeśli to nie pomoże to idz do lekarza to przepisze Ci cos co jest bezpieczne i kobiety w ciąży moga zażywać Dużo zdrówka i oby szybko przeszło
A w którym jesteś tyg? Moja koleżanka w 6 tyg miała zapalenie zatok i dostała antybiotyk. Są antybiotyki bezpieczne również dla kobiet w ciąży. Także nie bój się jeśli lekarz uzna ze musisz go włączyć. Nie leczony stan zapalny jest gorszy niekiedy niż podanie antybiotyku. Nawet w ciąży.
Lekarz ginekolog może przepisać antybiotyk bezpieczny. Oprócz tego inhalacje z soli fizjologicznej czy morskiej. Warto też wkrapiac sól fizjologiczna czy wodę morska i smarkac żeby oczyszczać nos z wydzieliny.
Dokladnie tak jak napisały dziewczyny przy tak nasilonych objawach nie wiem czy domowe sposoby i inhalacje pomogą. Idz do lekarza rodzinnego powinien przepisać antybiotyk bezpieczny dla kobiety ciezarnej, ttm bardziej jesli pierwszy trymestr juz minał (nie wiem na jakim etapie jestes;))
Ale polaczenie dobrego i skutecznego leku z inhalacjami, nawilzaniem powietrza w domu, plus sol psikana by pomoc oczyscic na pewno pomogą.
Dziękuję Wam bardzo dziewczyny, dzisiaj wieczorem zrobię sobie inhalację
Niestety od pani ginekolog usłyszałam, że teraz nikt kobiet w ciąży prowadzić nie chce, bo to jest największy problem i odpowiedzialność… Chyba czas zmienić lekarza…
MAGNEZ001 - 16 tydzień
Powiem tak ginekolog prowadzący ciążę może przepisać również jeśli to zatoki często jest tak ze trzeba iść do rodzinnego diagnozę niech postawi a ginekolog prowadzacy receptę wypisuje.
Krycia, dziwne podejscie lekarza. Masz rację, ze to chyba czas na to, aby go zmienić…
Na zapalenie zatok tak jak napisały dziewczyny. Przede wszystkim inhalacje. Moj byly partner często cierpial na zapalenie zatok i inhalacje zawsze byly dla niego zbawienne. No i duzo pic, bo mi kiedys pewien lekarz powiedział, ze kazda infekcje, przeziebienie, zapalenie, w początkowej fazie mozna zahamowac poprzez przyjmowanie duzych ilosci plynów.
Chyba jeszcze dziewczyny nie pisały o tym więc dodam że mi na ból przy zatokach pomagał termoforek z pestek wiśni jak sobie kladlam na czoło. Duża ulga po tym była a i chyba od ciepłego wydzielina się robi rzadsza więc i łatwiej jest udroznic te zatoki.
O potwierdzam, ciepłe okłady i u mnie się sprawdzały, zwłaszcza na noc, przynosiły ulgę. Jak nie miałam co, to przykładałam owiniętą w ściereczki torebkę ugotowanego tak na półtwardo ryżu. Długo trzymał ciepło i ładnie wyciągał przeziębienie. Na ból gardła też pomagał.
O dokladnie…corplr jeszcze okłady…no i jak ja juz pisalam i wiele innych mam.inhalacje sa niepowtarzalne…u nas zawsze w akcji…przy wielu chorobach…katar, kaszel, mokry, suchy, zatoki, bol gardla, alergie, ogólnie oczyszcza oskrzela, płuca, rozrzedza wydzieline trudna do wydalania jej…u nas jest bezcenna;-)
Krycia dziwne podejście tego lekarza.U nas zawsze inhalacja pomaga i domowe sposoby jak w ciazy nie chciałabym brac antybiotyków i nie wiem czy sa w ogóle takie które może zażywać kobieta w ciazy.Ja mialam straszne suche usta i miałam opryszczke na ustach to lekarz ginekolog powiedział ze mam mało witaminy A ,ale nie polecil zebym ja w ciazy brala .
Daj znać czy jest lepiej po inhalacji i czy coś pomoglo?
Dopiero co przeszłam ostre zapalenie zatok. Takie, że nie byłam w stanie oddychać w nocy przez nos i przez to nie spałam za dobrze. Bóle głowy, zębów, ucha. Co robiłam:
okłady z soli rozgrzanej na patelni zawiniętej w bawełnianą ściereczkę. To działa!!!
przykładanie gorącego termoforu
ząbek czosnku na kanapkę
herbata z miodemi cytryną
wąchanie chrzanu
Przy mocnym bólu głowy chodzę w czapce po domu. Jakoś wedy mi lepiej
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.