Zapalenie pęcherza w pierwszym trymestrze

No ale skąd zapalenie skoro w badaniach nic nie wyszło?  

Może tu chodzi o zel intymny albo majtki nie da bawełniane ?

Jeśli miałabyś zapalenie pęcherza to wyszłoby to w badaniach 

Cześć dziewczyny! Czy któraś miała może zapalenie pęcherza w ciąży? Jestem w 11tyg, a co jakiś czas czuję pieczenie, np 3 dni z rzędu potem 5 dni nic i aktualnie znowu mam 3 dzień, co prawdę to tak do 20min, gdy wypije sok żurawinowy bądź herbatę to przechodzi, ale jest to uciążliwe, mocz jak i posiew prawidłowe.

Powinno wyjść w badaniach. Powiedz lekarzowi o tym

Też prawda.. to nie wiem nawet jak to nazwać, bieliznę jednak staram się teraz nosić bawełnianą, płyny które używam to są przeznaczone dla kobiet w ciąży, a i tak problem powraca..  3 tygodnie temu wykryto u mnie gronkowca złocistego z wymazu szyjki macicy, jestem po antybiotykach, czekam na wyniki, ale nie wiem czy to by mogło być przyczyną.. przed ciążą zdarzało się średnio raz na miesiąc że zaszczypało.. pierwszą ciąże poroniłam i też ciągle pobolewał mnie pęcherz i teraz w drugiej ten sam problem.. 

Tak, zapalenie pęcherza w ciąży to dość powszechny problem, jest to pewnie  podrażnieniem pęcherza, a niekoniecznie infekcja, zwłaszcza że wyniki moczu i posiewu są prawidłowe. Picie soku żurawinowego może pomóc, ponieważ działa ochronnie na pęcherz. Ważne, abyś dużo piła i Jeśli objawy się nasilą warto iść do lekarza. 

Jeżeli wyniki są ok to nie powinno to być zapalenie. Może zmienić zel na jakiś z prostszym składem. Pamiętaj też że jak myjesz ciało jakims innym to spływa on też w kierunku cewki i pochwy. 

Zadbaj tez o nawodnienie. Pijesz dużo wody ?

Tak staram się pić dużo wody z 1.5/2l dodatkowo dwie herbatki i ten sok żurawinowy,bądź wodę z cytryną, nie trwa to zbyt długo, kwestia 20min gdy napije się właśnie tego soku, herbaty to zaraz mija, ale codziennie bądź co drugi dzień to mam i po prostu boję się o dziecko czy to nie szkodzi..

Jeśli nic nie wychodzi z badań to raczej to nie jest zapalenie pęcherza. Bardziej bym obstawiała jakieś infekcje intymne, które są mylone z zapaleniem pęcherza 

Wykryto u mnie 3 tyg temu gronkowca złocistego w pochwie, brałam antybiotyk, globulki dopochwowe i teraz czekam na wyniki, nie wiem czy to mogłoby być przyczyną.. 

O kurczę ciekawe , koniecznie daj znac co i jak 😀

Tak wspomnę na przykładnie mojej córki, że przy stanach zapalnych dróg moczowych warto robić nie tylko badanie ogólne moczu ale też posiew. Ogólne kilkukrotnie wyszło nam ok a posiew dodatni z bakteria coli. Niby wartości niegroźna dla dziecka, ale być może jest przyczyną bólu brzucha, który towarzyszy Jej od lipca. A pediatra mówił "dajcie dziecku spokój"

Ja mialam zapalenie pecherza ale w 2 trymestrze. Zapisali mi urosept i antybiotyk.. mnir np nie bolalo nic a z badan wyszlo ze mam zapalenie :-/ 

Czasem bywa tak że zapalenie pecherza może mieć źle skutki. U mnie objawiało się to w 3 trymestrze i praktycznie było to dość często. Ale bylam akurat wtedy w szpitalu i szybko pomagały leki które otrzymywałam. Tutaj najlepiej udać się do lekarza bo na własną rękę to lepiej nie brać nic za wyjątkiem żurawiny. 

Mi wyszło trochę że mam coś za  wysokie jakieś  chyba zapalenie i ginekolog przepisała mi  żurawinę dla kobiet w ciąży i żebym dużo piła. 

Ewcia y mnie także problem ten sam, dużo żurawiny i wody , aby przefiltrować nerki 

Też miałam podobne objawy w ciąży, choć wyniki badań wychodziły prawidłowe. Pomagały mi napary z żurawiny i picie dużej ilości wody, ale zdecydowanie warto skonsultować się z lekarzem, żeby wykluczyć infekcję lub inne przyczyny, u mnie z czasem przeszło. 

Na szczęście kontrolne badania moczu są u kobiet ciężarnych co miesiąc tak więc jesteśmy w stanie szybko zareagować na ewentualne problemy z pęcherzem czy nerkami

Też aktualnie pije tą żurawinę i duże ilości wody, mam nadzieję że to minie, byłam u lekarza 3 dni temu i z maleństwem wszytko w porządku, ale pęcherz dalej powraca.. mam nadzieję że to chwilowy problem. Czy to ma jakiś wpływ na dziecko, może jakoś zagrażać? 

Super, że z maleństwem wszystko w porządku :))  Na szczęście jeśli infekcja nie jest poważna, to nie powinna zagrażać dziecku. Czasem takie dolegliwości mogą się pojawiać przez zmiany hormonalne w ciąży, ale jeśli pieczenie będzie się nasilać, warto zrobić dodatkowe badania i pij cały czas żurawinę  to może pomóc 

A może to przez te globulki takie pieczenie ?