Trenuję głównie spinning, zachciało mi się treningu nóg i pośladków, dopadły mnie zakwasy - bolało, ale znośnie.
Postanowiłam łajzy rozjeździć, poszłam na spinning i teraz naprawdę nie mogę chodzić! Boli jak diabli, boję się, że jutro nie wstanę, a mam dwoje dzieci na pokładzie...
Co robić? Ogrzewać? Chłodzić? Wałkować za Chiny ludowe nie będę, za bardzo boli.
Mi pomagała gorąca kąpiel po czym na koniec schłodzenie mięśni chłodną wodą. Bo z tego co zrozumiałam nie jesteś w ciąży tylko jesteś mama 2 dzieci. Tak to gorąca kąpiel nie byłaby wskazana;)
Polecam ci zrobić gorąca kąpiel puszczać wodę ze słuchawki na zmianę raz zimną raz ciepłą rozmasować delikatnie mięśnie. Można też zrobić okłady by ten ból zniwelować albo wpisz w internecie jest taka maść dla sportowców
Ja polecam się rozmasować czyli zastosować automasaż. Zgięta pieśnią z dość mocnym dociskiem, podczas masażu będzie bolało ale trzeba ten kwas mlekowy który powstał porozbijać
Gorąca kąpiel na pewno rozluźni mięśnie i trochę pomoże. Przyda się również masowanie obolałych miejsc, dobrze gdyby masował je ktoś z wprawą. Na następny dzień nie rób intensywnych ćwiczeń, tylko je trochę rozruszaj (z umiarem), żeby dotlenić mięśnie i wtedy szybciej się będą regenerować.
U mnie w takim przypadku pomagała zawsze gorąca kąpiel i mimo wszystko masaż obolałych miejsc z użyciem takiego twardego wałeczka lub piłeczek z wypustkami... Rano czułam się już lepiej :) Obecnie musiałam zaniechać treningów z uwagi na ciążę. Ale bardzo mi tego brakuje, nawet tych zakwasów :) Dużo zdrówka życzę.
mega ciepły prysznic albo kąpiel . Mozna również zrobić kąpiel z olejkami eterycznymi najlepiej z goździkowym albo rozmarynowych ;)
Gdy ból jest nie dozniestenia to można wziąć ibuprofen działa rozluźniająco na mięśnie .
I tez kiedyś słyszałam od sportowców ze sok z wiśni tez działa na zakwasy , szybciej regeneruje organizm po wysiłku i działa przeciwzapalnie .
ale tak jak dziewczyny piszą maści dla sportowców tez sprawdza się super i oczywiście jeśli to mozliwe odpoczynek nie za długo i rozchodzić , nawadniać się i posiłek bogaty w białko i węglowodany ;)
ze tak powiem następnym razem z umiarem bo łatwo można sobie krzywdę zrobic .
Polecam następnym razem po treningu zjeść nabial (duża ilość protein) Mi zawsze pomaga i nie mam zakwasow. Niestety w obecnej sytuacji trzeba przeczekać, musza miesnie odpocząć
Na zakwasy potrzebne jest więcej ruchu, nie można siedzieć tylko trzeba to rozmasowac. Jeżeli chodzi o chłodzenie to raczej na obolale mięśnie lepsze jest ciepło, masaż. Trzeba się rozciągać przed i po treningu:)
ja to właśnie musze się zmobilizowc zeby zacząc trening po ciązy, niby waga jak orzed ciążą ale został mi brzuch którego chciałabym sie pozbyc. jakieś dobre rady jak to zrobić?
ja nawet mam orbitreka u męża w domu rodzinnym ale u siebie w domu nie mam miejsca go wstawić. ja juz tak tesknie za wiosną ze szok. wyszłabym z małą na godzinny spacer codziennie i zaraz brzucha by nie było :D
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.