Zakwasy po ćwiczeniach na siłowni

Trenuję głównie spinning, zachciało mi się treningu nóg i pośladków, dopadły mnie zakwasy - bolało, ale znośnie.

Postanowiłam łajzy rozjeździć, poszłam na spinning i teraz naprawdę nie mogę chodzić! Boli jak diabli, boję się, że jutro nie wstanę, a mam dwoje dzieci na pokładzie...

Co robić? Ogrzewać? Chłodzić? Wałkować za Chiny ludowe nie będę, za bardzo boli.

Mi pomagała gorąca kąpiel po czym na koniec schłodzenie mięśni chłodną wodą. Bo z tego co zrozumiałam nie jesteś w ciąży tylko jesteś mama 2 dzieci. Tak to gorąca kąpiel nie byłaby wskazana;)

Polecam ci zrobić gorąca kąpiel puszczać wodę ze słuchawki na zmianę raz zimną raz ciepłą rozmasować delikatnie mięśnie. Można też zrobić okłady by ten ból zniwelować albo wpisz w internecie jest taka maść dla sportowców 

Ja polecam się rozmasować czyli zastosować automasaż. Zgięta pieśnią z dość mocnym dociskiem, podczas masażu będzie bolało ale trzeba ten kwas mlekowy który powstał porozbijać

Tak to jest jak człowiek jest zastany i nie rozgrzeje się przed treningiem. Teraz tylko odpoczynek żeby mięśnie odpoczęły 

Odpoczynek. Ciepła kąpiel by rozgrzać mięśnie. Posmarować maściami przeciwbólowymi.

Gorąca kąpiel na pewno rozluźni mięśnie i trochę pomoże. Przyda się również masowanie obolałych miejsc, dobrze gdyby masował je ktoś z wprawą. Na następny dzień nie rób intensywnych ćwiczeń, tylko je trochę rozruszaj (z umiarem), żeby dotlenić mięśnie i wtedy szybciej się będą regenerować.

U mnie w takim przypadku pomagała zawsze gorąca kąpiel i mimo wszystko masaż obolałych miejsc z użyciem takiego twardego wałeczka lub piłeczek z wypustkami... Rano czułam się już lepiej :) Obecnie musiałam zaniechać treningów z uwagi na ciążę. Ale bardzo mi tego brakuje, nawet tych zakwasów :) Dużo zdrówka życzę. 

Ja słyszałam o naprzemiennym polewaniu ciepła i zimna

mega ciepły prysznic albo kąpiel . Mozna również zrobić kąpiel z olejkami eterycznymi najlepiej z goździkowym albo rozmarynowych  ;) 

Gdy ból jest nie dozniestenia to można wziąć    ibuprofen działa rozluźniająco na mięśnie .

I tez kiedyś słyszałam od sportowców ze sok z wiśni tez działa na zakwasy , szybciej regeneruje organizm po wysiłku i działa przeciwzapalnie . 

ale tak jak dziewczyny piszą maści dla sportowców tez sprawdza się super i oczywiście jeśli to mozliwe odpoczynek nie za długo i rozchodzić , nawadniać się i posiłek bogaty w białko i węglowodany  ;) 

ze tak powiem następnym razem z umiarem bo łatwo można sobie krzywdę zrobic . 

Dzisiaj widziałam w aptece maść żelową z ibum na mięśnie 

Polecam następnym razem po treningu zjeść nabial (duża ilość protein) Mi zawsze pomaga i nie mam zakwasow. Niestety w obecnej sytuacji trzeba przeczekać, musza miesnie odpocząć 

Pije białko po treningu i zawsze staram się rozciągać :)

Na zakwasy potrzebne jest więcej ruchu, nie można siedzieć tylko trzeba to rozmasowac. Jeżeli chodzi o chłodzenie to raczej na obolale mięśnie lepsze jest ciepło, masaż. Trzeba się rozciągać przed i po treningu:)

ja to właśnie musze się zmobilizowc zeby zacząc trening po ciązy, niby waga jak orzed ciążą ale został mi brzuch którego chciałabym sie pozbyc. jakieś dobre rady jak to zrobić? 

Ola  ja się przyłącze bo i mi został sam brzuch a do lata milo By było go zrzucić ;) 

czytalam ze nie wolno jeść cukru , trzeba pic dużo wody i biegać .  Są tez te rowerki stacjonarne ;) 

ja nawet mam orbitreka u męża w domu rodzinnym ale u siebie w domu nie mam miejsca go wstawić. ja juz tak tesknie za wiosną ze szok. wyszłabym z małą na godzinny spacer codziennie i zaraz brzucha by nie było :D

A ja już się pozbyłam zbędnych kilogramów chodzę na fitness 2 razy w tygodniu 

Mi nie potrzebna siłownia bo przy dwójce malych dzieci kilogramy same znikają 

Oj to prawda, przy dzieciach kg lecą jak zawierane. Ja też coś o tym wiem bo mam 3.