Dziewczyny , dziś byłam w poradni rehabilitacyjnej / 1,5 roku temu bylam i dzis była kontynuacja u prowadzącej doktor od rehabilitacji, powiedziała żeby wrócić do niej jak cos zobaczę niepokojącego więc wróciłam dziś/
Od dłuższego czasu widziałam jak Olka chodzi na zawiniętych do spodu paluszkach - ale to moze od początku opowiem jak warto słuchać swojej intuicji .
Urodziła sie z asymetrią, wzmozone napiecie obreczy barkowej w szpitalu juz dali nam skierowanie do poradni rehabilitacyjnej - była tam fizjoterapeutka dla noworodków.
Ze wzgledu na długi czas oczekiwana na nfz poszlam do osteopaty , ale srednio widziałam efekty plus do neurologopedy bo się krztusiła mlekiem ciagle. W koncu doczekałam wizyt na nfz i z prywatnych zrezygnowalam. Na oddziale widziałam jak ładnie ćwiczy , wg prowadzącej byla idealnym modelem dla studentów bo wyprzedzała inne dzieci , siedziała mając 6 mcy ,w wieku 9,5 mcy zaczela chodzić. Dla mnie to był może to brzmi dziwnie , ale dziwny znak bo za szybko pędzi w rozwoju. Rehabilitację zakończyła w październiku w zeszłym roku biegając jak sarenka a ja dostałam pochwałę, że jestem mamą z prawdziwego zdarzenia i taką do serca bo tyle ile mam sie naoglądała lekarka prowadząca to tylko ona wie i nie każda nadaje się na mamę.
Od malego wzdzrygiwała się na piski zabawek dla psa , bała sie tylko mężczyzn - do dzis tak ma jak faceta nie zna. Nie lubiła krzyków, głośnej muzyki - teraz z tym już jest o niebo lepiej.
Od kilku mcy tez ciągle się wybudzała w nocy z płaczem i nie szlo jej uspokoić - obecnie sypia ze mną i widzę , że szuka docisku - mnie nogami dociska ,zasypia na brzuchu z rękami pod brzuchem. Jak się złościła to biła głową o ziemię, raz wzięła rozbiegal i wpadła w drzwi głową ![]()
![]()
od noworodka odrzuciła smoczki , żaden nie podpasował tylko kciuka pokochała wraz ze swoim uszkiem (lubiła ucho dotykać, masować ) , przez dzień go nie ssie / płyn gorzki paluszek pomógł/ ale w nocy znów slysze i widze , nim się ratuje w śnie ![]()
Wracając do dzisiejszej wizyty to wszystko opisałam prowadzącej i zaleciła nam rehabilitację z wibracjami stóp pod kątem zaburzen si plus psycholog bedzie małą oglądał, dopisała długopisem Zaburzenia SI .
Dziewczyny ja juz widząc jak ona będąc niemowalkiem wzdzrygiwała się mrużyla oczy i chciala na ręce plus to że szybko leci w rozwoju to juz dla mnie byl sygnał że może mieć zaburzenie si - teraz ma skończone dwa lata , recytuje mi wierszyki , przypomina sobie o sukience którą jej zakładalam pół roku temu z motylami, wszystko pamięta co jej obiecałam np ze zapiszę ją na basen , codziennie o tym mi przypomina ![]()
kazdy mówił że to minie , ale ja mam też porównanie z młodszą Adusią - gdzie to są dwa przeciwienstwa ![]()
![]()