Ząbkowanie

U nas też te "czwórki" idą i idą, ale wyjść nie chcą:/

U nas pierwsze były jedynki na górze i to dwie na raz w wieku 5 miesięcy,  po prostu byłam w szoku . Kolejne zęby szły również po dwa jeden z góry jeden z dołu . U synka jak szły czwórki to zrobiła się  ttaka woda, krwiak bo ząb nie mógł się przebić, ale jak byliśmy u lekarza powiedział żeby nie przebijać bo może widać się zakażenie i po dwóch dniach samo pękło. Podawałam paracetamol i smarowałam dziąsła żelem.  Oboje moich dzieci w wieku 12 miesięcy miały wszystkie zęby do czwórek 

Moja córka ząbkowanie znosi spokojnie. W wiekszosci jak nke zobaczę to nawet nie wiadomo czy są nowe ząbki. Teraz chyba się będzie ząb przebijać bo jest trochę maruda. Ciekawe jak to będzie u syna szło. Ale ząbki nie szły pokolei. Tylko pierw jedynki dolne i górne, potem dwójki górne, czwórki górne, piątki dolne i teraz jest dwójka dolna. To nie jest tak, że każdy ząb wychodzi po kolei to nie jest wyznacznik. 

Moja ma 5 miesięcy i jeszcze nie ma ząbków ale już jej sprawdzam czy się nie wyżynają bo strasznie się ślini i wkłada piąstki.

Pierwsze jedynki dolne w wieku 7 miesięcy. A górne idą i idą.. ;)

Z tego co czytałam zazwyczaj zęby wychodzą zgodnie z pewnym schematem:

• dolne jedynki, górne jedynki, dwójki, pierwsze trzonowce, kły, drugie trzonowce.

U córki jak narazie widać zalążki dolnych jedynek, ale jest coś na rzeczy, bo denerwuje się jak coś gryzie i dostaje wścieklizny ;) i dodatkowo mocno się ślini. Ma 5 mc.

Moja niunia do tej pory, (2 górne jedynki, 2 górne dwójki i 2 dolne jedynki), bardzo dobrze znosiła ząbkowanie ale teraz chyba idzie czwórka, bo ma takie nabrzmiałe dziąsło i jest gorzej...

wasz.ka a jest na tyle "źle", ze musisz stosować jakieś metody łagodzące ból przy ząbkowaniu? Czy jeszcze dajecie radę bez?

Moja ma spuchnięte dziąsła gdzie jedynki bo idą. Ale narazie nie było z tym problemu nie smarowalam niczym. Normalnie je, śpi, bawi się. Jedynie co to wiecej do buzi wkłada co popadnie. 

Mój dzisiaj nie mógł spać przez ząbkowanie.Widać było ewidentnie bo wkładał rączki do buzi i płakał.Rzucał smoczkiem później chciał ssać ale jak wkładał to szybko wyciągał i znów nim rzucał.Teraz nie mógł zasnąć.Noc zapowiada się nieciekawie :(

Moja mała pcha rączki do buzi i to bardzo głęboko, aż ma odruch wymiotny i zastanawiam się czy to może być reakcja na ząbkowanie? Czy zwyczajnie, odkryła coś nowego i testuje? Bo nie zbyt mi się to podoba, a robi tak od kilku dni i zdawało by się, że "czwórka" jest już widoczna i najgorsze minęło, chyba że znowu coś nowego rośnie...

wasz.ka - z tym może być różnie. Zwracaj jej uwagę, aby tak nie robiła. My mieliśmy 2 dni taką sytuację, że córka pchała rączkę do buzi i próbowała odruch wymiotny wywołać. Ale to raczej wynikało z tego, że wcześniej spotkała się z koleżanką, która ssie kciuka i pewnie ją naśladowała. 

Będę obserwowała... mam nadzieję, że to tylko chwilowe;)

U mojej córki nawet nie wiedziałam kiedy żeby wychodzą. Pierwszy ząb wyszedł na 4 miesiące w połowie 4 był już drugi. Na 10 miesięcy moja mała miała już wszystkie zeby. Co zaglądałem jej do buzi to pojawiał się kolejny. Objawów żadnych zero gorączkę i biegunek. Slinienie też nie było odbiegają e od normy

To wyjątkowo szybko.Jestem po wrażeniem.Mój ma prawie 17 miesięcy i wciąż 6 ząbków :)

Moja ma 8 miesięcy i żadnego :p

Aaaa ja wczoraj zauważyłam,że wyszła synkowi dwójka u góry ;)

W sumie już ma 7 ząbków.

Czy wasze dzieci przy ząbkowaniu miały katar taki wodnisty lejący się ?

aneczka - wodnisty katar może być objawem ząbkowania :) Ale tylko pod warunkiem, że nie ma innych objawów przeziębienia i faktycznie jest wodnisty i przezroczysty :) 

aneczkaa006 nie, mój syn ząbkowanie przechodził w zasadzie bezobjawowo. Jedynie u nas było wzmożone ślinienie się.