często rozmawiamy o zębach dzieci, ale najczęściej o jakiś konkretnych przypadkach czy sytuacjach. A ja się chciałam dowiedzieć ogólnie, jak to było w przypadku Waszych dzieciaków :) Jakie zęby i kiedy wychodziły? Wychodziły po kolei?
Moja córa pierwsze zęby miała między 9, a 12 miesiącem. Na roczek miała dobrze wyrżnięte 2 dolne jedynki, oraz przebijające się 2 górne jedynki. Teraz ma 14,5 miesiąca i oprócz jedynek ma ledwo widoczną górną dwójkę oraz górną czwórkę (po tej samej stronie). Pozostałych zębów brak. Jedynie dziąsła przy dolnych czwórkach są napuchnięte, więc można podejrzewać, że zaraz wyjdą :)
A jak było u Was? W jakiej kolejności wychodziły zęby? Pamiętacie? :)
U mojego synka sprawa wyglądła bardzo podobnie.Aktualnie ma 14miesiecy i po dwie jedynki.Cos się dzieje w miejscach na dwójki ale jeszcze nic się nie wyrżnęło.
Pchela w zasadzie to kolejność jest taka że pierw 1 potem 2 potem 4 potem 3 i na koniec 5 ale nie zawsze dzieci idą tym schematem. U koleżanki córki pierwszy ząb to była 2 więc kolejność może być zaburzona i czas wychodzenia też może być inny.
U nas było tak że syn pierwsze dwa ząbki miał na raz wyszły jednocześnie dwie jedynki dolne potem wychodziły 2 górne jedynki i jedna 2 jednocześnie później wy chodziły razem pozostałe trzy 2 potem wyszły mu trzy 4 i jedna 3 razem i później ostatnia 4 i dwie 3 ppotem wyszła ostatnia 3 z jedną dolną 5 A później wyszły dwie piątki i została nam do końca jedna 5 o ile już nie wyszła bo była już widoczna ale do końca się nie przebila wwidać było tylko cztery wierzchołki zęba A reszta była pod dziaslem nie wiem jak teraz ale syn spokojniejszy jest wydaje się że albo wyszła albo na razie przestała wychodzić muszę zagladnac jak tam sytuacja.
No i synek zaczął zabkowac jakoś koło chwilę po 4 miesiącu już pierwsze ząbki bo u nas dwa pierwsze były wyszły jakoś po 5 miesiącu:)
Mój synek pierwszy raz zaczął ząbkować jak miał 3 miesiące potem przestał i pierwszy ząbek wyszedł dopiero teraz w 10 miesiącu. Teraz synek ma dziąsełka napuchnięte i ząbkuje. Dopiero zobaczymy jak to dalej będzie
U mojej córki pierwsze wyszły dolne jedynki jakoś w 6 miesiącu i to właściwie obydwa w tym samym czasie :) Pewnego pięknego dnia zerkam do buzi córeczki a tam malutkie przebijające się ząbki. Właściwie identyczna sytuacja była z dwiema górnymi jedynkami, które również obydwa wyszły w tym samym czasie- Natomiast one pojawiły się pod koniec 8 miesiąca w i również lekko "niespostrzeżenie", bo nie widziałam, żadnych zmian w zachowaniu czy typowych objawów jak to bywa przy ząbkowaniu. Później okazało się, że apetyt jest dużo gorszy niż zwykle, ale początkowo przy pojawieniu się i górnych i dolnych zębów wszystko było okej :) Teraz mamy 10 miesiąc i dwie górne dwójki się powoli szykują "do wyjścia" :) Swoją drogą ciekawe, że jak na razie wszystkie zęby mojej córki wychodzą parami :D Czy u któregoś z Waszych dzieci też tak było?
Aisa teraz czytam i widzę, że Twój syn miał jeszcze większy hardcore przy trzech zębach na raz :) Ale początki miał podobnie jak moja córka, że jedynki wyszły w parze :D
Pierwsze ząbki górne jedynki wyszły w 7 miesiącu, za chwilkę wyszły dolne jedynki. Ok. 11 miesiąca zaczęły powoli wzbijać się dwójki. Mając ok. 16 miesięcy mieliśmy kumulacje czwórek i to był okropny dla nas czas, bo młody sie osłabił i zaczął chorować. 3 antybiotyki pod rząd, bo zapalenie oskrzeli. Ostatnie wyszły trójki, a reszty nawet nie zauważyłam i dopiero stomatolog na wizycie 2 latka poinformował nas, że mały ma już wszystkie mleczaki, a więc historia ząbkowa się zakończyła.
Mówią, że trójki są najgorszymi ząbkami i dzieci przeżywają je najgorzej i często też wychodzą dopiero po czwórkach.
Piasecka mój syn raz miał tak że 4 na raz wychodziły to dopiero był nie do zniesienia już nie mówię o nocach gdzie budził się co chwilę i w zasadzie nie spałam bo co zasnął 5 min i pobudka.
U nas bardzo szybko zaczęły wychodzić ząbki, bo dwie dolne jedynki zaczęły małemu wychodzić przed 6 miesiącem życia, miał gdzieś 5,5 miesiąca. I później co "chwila" jakiś ząbek nowy się pojawiał. Później w 8 miesiącu wyszła mu górna jedynka, w 9 kolejna górna jedynka, następnie górne i dolne dwójki, a później to już "poleciały". Synek przed ukończeniem 2 roku życia już miał wszystkie ząbki, także bardzo szybko. I co najważniejsze u nas ząbkowanie u nas całkowicie bezbolesne :)
Mój synek miał 3,5 miesiąca kiedy wyszedł pierwszy ząbek . Po nim zaczęły wyskakiwac jak grzybki po deszczu . Czasami nawet nie wiedziałam kiedy , spojrzałam w buzke A tu dwa nowe . Wychodziły mu mniej więcej po kolei zaczynając od dolnej jedynki .
Córka miała pół roku kiedy wyszedł pierwszy i jak na razie (prawie 1,5r) nie mamy kłów i 5tek ,4ki dopiero co się wybily.... wychodzą mniej wiecej w parach ;)
Okres ząbkowania pojawił się około 3msc. Bardzo dużo śliny i swędzące/bolące dziąsła i tyle.. 7msc dwa dni płaczu, marudzenie i bólu i przebiły się dwie jedynki na dole.
U Julka pierwszy ząbek pojawił się ok roku. Szczerze to już nie pamiętam dokładnie. Na początku wyszły dolne jedynki, później górne. Następnie wyszły dwójki, czwórki i trójki. Młody ma 27 Mc i 9 zębów
U mojego synka ząbki idą parami, jak miał 6 miesięcy wyszły mu dolne jedynki. Jak skończył 9 miesięcy widać było, że idzie 6 zębów. Teraz ma 10 miesięcy i wyszły mu górne jedynki, natomiast dwójki się dopiero przebijają. Jak ząbki zaczynają iść to w pakiecie mamy: brak snu, powódź śliny, gryzienie wszystkiego i straszne marudzenie z płaczem. U znajomych, których synek jest 3 tygodnie starszy, dopiero dwa tygodnie temu zaczął przebijać się pierwszy ząbek (i to bez żadnych objawów prócz slinienia się). Także każde dziecko przeżywa inaczej.
U nas pierwsze zęby pojawiły się ok 8 miesiąca i były to -chyba- dolne jedynki, a zaraz później górne jedynki i dwójki. A teraz cisza, córeczka ma obecnie 13 miesięcy
U nas po prawie 3 miesięcznej przerwie w ząbkowaniu też zaczynają się historie z nieprzespanymi nocami, ślinieniem i wkładaniem do buzi wszystkiego jak leci:/ i znowu idą co najmniej 3 zęby na raz...
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.