Cześć. Moja córeczka, która obecnie ma 2 miesiące i tydzień, od miesiąca ma objawy ząbkowania ( ślini się, wkłada raczki do buzi, trze buzię, ma również biale punkciki w buzi, ale nie żabki jeszcze). Czy ktoś miał podobną sytuacje, czy ząbkowanie może trwać tak długo ? A raczej jego objawy zanim wyjdą ząbki ?
mój synek obecnie robi tak samo :)
Tak ząbkowanie może trwać długo się czy tak wcześnie to bym się zastanowila
Może tak być moja koleżanka tak miała córka dostała kataru okazało się że dziecko zaczęło zabkowac tak szybko i potwierdziła to pediatra
Sa dzieci ktore bardzo szybko moga zabkowac, jednak wiek 2 miesiecy bardziej by wskazywal na rozwoj gruczołów ślinowych objawy sa bardzo podobne do zabkowania,
przy zabkowaniu dziaselka staja sie rozpulchnione wiec jesli tak jest to pewnie ten etap sie zaczyna ;)
Syn mając 1.5miesiaca miał krostkę w buzi taka białą i twardą przez co myśleliśmy że ząbkuje. Krostka zeszła, a zęba nie było. Też miał podobne objawy do ząbkowania.
Dwa miesiące to bardzo szybko na ząbkowanie, wiem że dzieci potrafią od 4miesiaca ząbkować, ale dwa ? Wlanie mogą być to rozwijające się gruczoły slinianki, a rączki w buzi mogą wskazywać o chęci poznawania świata bo właśnie tak dzieci zaczynają poznawać świat przez dotyk branie wszystkiego do ust
U nas okazało się ze wkłada ręce i się ślini bo ma chce gardło 🤷♀️
Wydaje się, że to za wcześnie na ząbkowanie ale pediatra mówił że u niektórych dzieci zaczynają wychodzić zęby
bardzo szybko. No ale u nas to jednak nie był ząb ;)
Zdarza się że takie dzieci ząbkuja na tak wczesnym etapie wiadomo jeśli nie jesteśmy pewni trzeba sprawę skonsultowalać ze specjalistą bo jednak może to być jakaś infekcja np górnych dróg oddechowych
W nocy również niespokojnie śpi, w dzień zdarza jej się płakać nagle i bez wyraźnego powodu. Byliśmy miesiąc temu u pediatry, wszystko było w porządku, te białe punkciki były twarde, wiec mówiła ze mogą to być zęby. Minął miesiąc a objawy nie minęły
Wybijanie się ząbków czasami trwa naprawdę długo więc trzeba uzbroić się w cierpliwość
Prawda, że trzeba uważać żeby nie pomylić dolegliwości ząbkowania z poważniejsza infekcja. Syn mając 14 miesięcy zaczął ślinić się, wkładać rączki do buzi, był niespokojny, źle spał i zaczął gorączkować. Początkowo myśleliśmy, że to z powodu wychodzenia kolejnych zębów. Okazało się, że to syn miał zapalenie ucha...
Idź do pediatry, niech obejrzy malucha. Ślinotok i raczki w buzi to moga być również objawy infekcji gardla ucha itd lekarz przebada i będziesz spokojniejsza :)
Białe punkciki na dziąsłach to mogą być perły Epsteina, czyli takie torbiele dziąsłowe. Ja bym się udała do pediatry, aby wykluczyć choroby itp.
Zgadza się warto wykluczyć perły bo są one bolesne dla dziecka a może je zdiagnozować właśnie lekarz :)
o ciekawe nigdy nie słyszałam o tym
Ja też nie słyszałam o tych punkcikach. Syn miał jeden punkcik i szybko zniknął.
Wydaje mi się że takie objawy mogą pojawić się wcześniej przynajmniej u nas tak było Pamiętam że już w momencie gdy syn miał 3 miesiące My non stop wszystkie jego bóle i ciężkie dni zrzucaliśmy na ząbkowanie koniec końcówki ząb wyszedł pierwszy dopiero w 9 miesiącu a takie ślinienie się swędzenie dziąseł wcześniej u dziecka to jest całkiem normalna sprawa aczkolwiek nie jest powiedziane że ząb u twojego maluszka nie może wyjść w tym okresie teraz to już naprawdę wszystko jest możliwe u mojej znajomej u dziecka w drugim albo trzecim miesiącu właśnie wyszedł pierwszy ząbek
U nas też wydawało się że szybko wyjdą ząbki, w drugim miesiącu na dziaselkach był widoczny taki jakby zarys ząbków, później pojawiło się slinienie, a finalnie żabek i tak wyszedł w 6 miesiącu. Wkładanie rzeczy do buzi jest też etapem rozwoju. Ząbki jednak potrafią długo się przebijac