Imiona - powiedz dziecku jak masz na imię i wskaż na siebie. Potem powiedz jako ono ma na imię. Po chwili zawołaj do dziecka po imieniu.
Stukanie-daj dziecku do ręki np. dwa plastikowe kubeczki. Pokaż maluchowi na drugiej parze kubeczków, że można nimi o siebie obijać i zachęcaj by robił to samo z tymi, które ma w rączce.
(Osobiście kupiłam w Kauflandzie kubeczki z których układa się wieżę, od najmniejszego do największego teraz są hitem mojej sześciomiesięcznej córeczki).
Gdzie jest…?-Schowaj w dłoni jakiś mały przedmiot, np. kamyk lub koralik. Otwórz dłoń i pokaż go dziecku, a następnie znów ją zamknij. Zapytaj “gdzie jest koralik?”, znów otwórz dłoń i pokaż dziecku, że koralik wciąż tam jest, choć przez chwilę nie było go widać.
Córeczka ma 10 miesięcy:)
Często bawimy się zabawkowym telefonem, którego kształt przypomina taki prawdziwy, babciny, gdzie numer wykręcało się na okrągłej tarczy:) Najpierw wykręcamy numer, potem słychać dzwonek. Odbieramy i mówimy halo i podajemy małej słuchawkę. Cieszy się bardzo:) Potem wykręcamy numer i dzwonimy a ona sama podnosi słuchawkę i próbuje przytykać do ucha, czasem do czoła lub ust:)
Kolejna zabawa ma miejsce w łazience. Kiedy mama musi coś zrobić. Pakuję wtedy jakieś kosmetyki (oczywiście bezpiecznie zapakowane i odpowiednio duże) do miski, a mała wyjmuje i wkłada. Często też uderza jednym o drugi, dobrze się przy tym bawiąc.
Gdy mała siedzi w krzesełku do karmienia i dajemy jej pieluszkę mówimy nie ma …, nie ma…, a kuku a mała zakrywa się pieluszką i odkrywa.
Ale najlepsza jest zabawa w akuku z mamą i tatą. Mama chowa się w kuchni za rogiem a tata z córą na rękach zaglądają do kuchni i krzyczą akuku (tzn. tata krzyczy). Jest przy tym tyle śmiechu, że mała aż krzyczy z radości
Lubimy też zabawy przy lustrze a najbardziej słynny samolocik:)
Każda zabawa jest fajna, kiedy rodzice są razem z dzieckiem:)
mój synek uwielbia zabawę w ence pence w której ręce:-)
Jak mąż się z nim w to bawi to jest uradowany po pachy a jak zgadnie to cały blok słyszy jak się cieszy:-)
Mój synek ma 10 miesięcy
-często bawię się z nim w akuku( nakrywam albo siebie albo go pieluszką)
w gotowanie wycigamay garnki i lopatki mieszamy przelewamy sitka nakładamy sobie na glowe, wyciagamy wszytsko z pułke i ukladamy z powrotem
-odbijamy balonika
kąpiel na sucho:)
zabawa w co jadłes:) wybieram 2-3 owoce kroje w kosteczke podaje do zjedzenia i pytam co zjadł a dziecko pokazuje uczy sie nazw owocow ksztaltów kolorów
-tanczymy do piosenek
Do naszych ulubionych zabaw doszło kilka kolejnych. Najwięcej ich wymyślamy przy karmieniu no bo wiadomo jedzenie to bardzo nudne zajęcie…
A więc dzisiaj już nie wiedziałam co robić i dałam małej trzy wieczka od jej słoiczków. Zabawy było co nie miara. Siedziała w krzesełku i jeździła nimi po stoliku. Nakładała je na siebie, zdejmowała, przesuwała, zrzucała na podłogę. Do końca obiadku miała zajęcie:)
Ostatnio bardzo lubi też zabawę balonem. Ganianie za uciekającym balonem, patrzenie w górę jak mama dmucha. Ile z tego radości:)
Moja córka jest też niezłą telefonistką. I to do tego stopnia, że mój głośnik w telefonie już nie działa. Postanowiliśmy więc zapytać koleżankę pracującą w salonie jednego z operatorów czy nie mają jakiś atrap telefonów. Dostaliśmy aż 4! Mała teraz ciągle siedzi przy swoim pudełku, w którym ma te telefony i przykłada je do ucha a co najlepsze jeździ tez paluszkiem po ekranie:)
Frajdę sprawia jej też wyjmowanie z mamą prania z pralki. To znaczy w praktyce wygląda to tak: mama z pralki do miski, córka z miski na podłogę. No i jeszcze ten mop. Ciągle siedzi w łazience i trzyma mopa jak gitarę:)
Teraz jesteśmy na etapie: “Idzie rak nieborak”. Córka śmieje się w głos jak tylko zaczynam to mówić i biorę ją palcami bo brzuszku. Uwielbia też kiedy ją ganiamy na czworaka. Biega wtedy jak motorówka. 11 miesięcy to cudowny etap w życiu dziecka:)
mój syn ma równiutkie 11 miesięcy i od niedawna poxnym popłudniem lubimy się bawić latarką, ewentualnie lusterkiem w zajączki puszczane na ścianie się bawimy.
Mój synek bardzo lubi przewracać Misia, a mianowicie taką wieżę z kubeczków na której górze jest miś. Jak powiem tylko gdzie jest misio to się śmieje i już raczkuje aby rozwalić wieżyczkę, a ja mu tak układam kilka razy.
Lubi jak mu czytam książeczki, ale wcześniej więc słuchał teraz go często coś rozprasza.
Lubi oczwiście wszystkie miski, łyżeczki drewniane kuchenne i ostatnio lubi wywalać wszystko z miseczki.
A kuku to też super zabawa :).
W tym przedziale wiekowym, super się sprawdzają wierszyki masażyki, oraz wierszyki z pokazywaniem (typu ten paluszek babusi ten dziadziusia itd… tutaj rączki mam, tutaj oczka które patrz tu i tam…)
w tym wieku jak i w każdym wieku najlepsze są zabawy z mamą i tatą
i żadna zabawka tego nie zastąpi
a dziecko które bawi się z rodzicami jest najszczęśliwsze na świecie
Nasza córka również uwielbia najbardziej zabawy z rodzicami bo jak mamabasia wyżej piszę to nic tego nie zastąpi .Mała lubi : idzie raczek …, teraz cie mam …, łaskotki , różne wygłupy ( wspólne tańczenie ) , zabawę w a ku ku , jak pokazuję jej po kolei każde zabawki i mówię co można nimi robić ( potem mnie naśladuje ) Bardzo mała lubi te i inne zabawy więc polecam
moja córcia bardzo lubiła zabawy na piłce, bo wiedziała, że stale ją ktoś trzyma (ja lub mąż) a ona trzymała się piłki (w pozycji jakby się wczepiła w nią), którą lekko kołysaliśmy i zawsze coś jej mówiliśmy( typu nie ma, nie ma, nie mam mamy, o jest mama, albo a kuku, albo turli, turli, turli, albo jakąś rymowankę) te piłki sprawdzają się do wielu zabaw więc warto je mieć
Piłki juz przydają sie, kiedy jesteśmy w ciąży i bardzo łatwo je wykorzystać w późniejszym etapie. Ja nawet kiedyś oglądałam w jednym z programów, ze świetnie sie sprawdzają jako krzesła do.biurka dla dzieci.
U nas w tym przedziale wiekowym królowały zabawy z darciem kartki, zabawy akuku, ganianie piłki i turlanie, no i oczywiście zabawy swoim ciałem.
tak darcie kartek zwłaszcza pozostawionych gazetek reklamowych na kawałeczki wielkości milimetrów moja córka była w tym mistrzynią nieraz jak stawała się spokojna w pokoju, a mama myślała że może spokojnie ugotowac obiad okazywało się że wykonuje właśnie tą czynnośc;) jak miała roczek to dostała ode mnie jeszcze taką tablicę magnetyczną do zmazywania tego co narysuje rysikiem, tez jej się to podobało, pierwsze próby bazgrolenia
Prowadzę zajęcia z wczesnej interwencji i zabaw dla dzieci w takim wieku jest bardzo dużo, nie koniecznie są potrzebne do nich inne zabawki a kilka rekwizytów z domu np. ciąganie na kocyku (układamy dziecko buzią do siebie na brzuszku i powoli ciągamy je po domu), możemy je w nim bujać owijać jak naleśnik, chować pod niego zabawki i prosić maluszka o znalezienie przedmiotu. Fajne są również zabawy światłem np. latarką- siedzące maluchy próbują dotknąć koło, raczkujące ,gonią już zajączka". Można pokazywać małe i duże światełko siedząc blizko i daleko od ściany, pokazywać cienie itp. Można budować im sensoryczne tory przeszkód m.in. z poduszek, foli termicznej, foli bombelkowej. Napełnić puste butelki po jogurtach różnymi ziarnami aby każda wydawała inny dźwięk. Śmiało można wprowadzać proste piosenki pokazujące dziecku schemat ciała np. z płyty ROSNĘ Z PIOSENKĄ. można naklejać sobie i maluszkowi metki sklepowe na konkretne części ciała i nazywać je, maluszek zrywa je później ćwiczący małą motoryk. fajne są zabawy naśladownicze przy lustrze, ruchowe np. na materacu dmuchanym itd. jest tego duuuuuużo
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.