Zabawy z dzieckiem w przedziale 6 -12

Imiona - powiedz dziecku jak masz na imię i wskaż na siebie. Potem powiedz jako ono ma na imię. Po chwili zawołaj do dziecka po imieniu.

Stukanie-daj dziecku do ręki np. dwa plastikowe kubeczki. Pokaż maluchowi na drugiej parze kubeczków, że można nimi o siebie obijać i zachęcaj by robił to samo z tymi, które ma w rączce.
(Osobiście kupiłam w Kauflandzie kubeczki z których układa się wieżę, od najmniejszego do największego teraz są hitem mojej sześciomiesięcznej córeczki).

Gdzie jest…?-Schowaj w dłoni jakiś mały przedmiot, np. kamyk lub koralik. Otwórz dłoń i pokaż go dziecku, a następnie znów ją zamknij. Zapytaj “gdzie jest koralik?”, znów otwórz dłoń i pokaż dziecku, że koralik wciąż tam jest, choć przez chwilę nie było go widać.

Zabawa bardzo fajna :slight_smile: Jak mały już będze w tym wieku skorzytam :slight_smile:

Córeczka ma 10 miesięcy:)
Często bawimy się zabawkowym telefonem, którego kształt przypomina taki prawdziwy, babciny, gdzie numer wykręcało się na okrągłej tarczy:) Najpierw wykręcamy numer, potem słychać dzwonek. Odbieramy i mówimy halo i podajemy małej słuchawkę. Cieszy się bardzo:) Potem wykręcamy numer i dzwonimy a ona sama podnosi słuchawkę i próbuje przytykać do ucha, czasem do czoła lub ust:)
Kolejna zabawa ma miejsce w łazience. Kiedy mama musi coś zrobić. Pakuję wtedy jakieś kosmetyki (oczywiście bezpiecznie zapakowane i odpowiednio duże) do miski, a mała wyjmuje i wkłada. Często też uderza jednym o drugi, dobrze się przy tym bawiąc.
Gdy mała siedzi w krzesełku do karmienia i dajemy jej pieluszkę mówimy nie ma …, nie ma…, a kuku a mała zakrywa się pieluszką i odkrywa.
Ale najlepsza jest zabawa w akuku z mamą i tatą. Mama chowa się w kuchni za rogiem a tata z córą na rękach zaglądają do kuchni i krzyczą akuku (tzn. tata krzyczy). Jest przy tym tyle śmiechu, że mała aż krzyczy z radości :slight_smile:
Lubimy też zabawy przy lustrze a najbardziej słynny samolocik:)
Każda zabawa jest fajna, kiedy rodzice są razem z dzieckiem:)

zabawy super mam kuzyneczke lubi sie zmna bawic w ciouci babke i te naucze ja

mój synek uwielbia zabawę w ence pence w której ręce:-)
Jak mąż się z nim w to bawi to jest uradowany po pachy a jak zgadnie to cały blok słyszy jak się cieszy:-)

Mój synek ma 10 miesięcy
-często bawię się z nim w akuku( nakrywam albo siebie albo go pieluszką)

• w gotowanie wycigamay garnki i lopatki mieszamy przelewamy :slight_smile: sitka nakładamy sobie na glowe, wyciagamy wszytsko z pułke i ukladamy z powrotem
    -odbijamy balonika
  • kąpiel na sucho:)
  • zabawa w co jadłes:) wybieram 2-3 owoce kroje w kosteczke podaje do zjedzenia i pytam co zjadł a dziecko pokazuje uczy sie nazw owocow ksztaltów kolorów
    -tanczymy do piosenek

Do naszych ulubionych zabaw doszło kilka kolejnych. Najwięcej ich wymyślamy przy karmieniu no bo wiadomo jedzenie to bardzo nudne zajęcie…
A więc dzisiaj już nie wiedziałam co robić i dałam małej trzy wieczka od jej słoiczków. Zabawy było co nie miara. Siedziała w krzesełku i jeździła nimi po stoliku. Nakładała je na siebie, zdejmowała, przesuwała, zrzucała na podłogę. Do końca obiadku miała zajęcie:)
Ostatnio bardzo lubi też zabawę balonem. Ganianie za uciekającym balonem, patrzenie w górę jak mama dmucha. Ile z tego radości:)
Moja córka jest też niezłą telefonistką. I to do tego stopnia, że mój głośnik w telefonie już nie działa. Postanowiliśmy więc zapytać koleżankę pracującą w salonie jednego z operatorów czy nie mają jakiś atrap telefonów. Dostaliśmy aż 4! Mała teraz ciągle siedzi przy swoim pudełku, w którym ma te telefony i przykłada je do ucha a co najlepsze jeździ tez paluszkiem po ekranie:)
Frajdę sprawia jej też wyjmowanie z mamą prania z pralki. To znaczy w praktyce wygląda to tak: mama z pralki do miski, córka z miski na podłogę. No i jeszcze ten mop. Ciągle siedzi w łazience i trzyma mopa jak gitarę:)

Teraz jesteśmy na etapie: “Idzie rak nieborak”. Córka śmieje się w głos jak tylko zaczynam to mówić i biorę ją palcami bo brzuszku. Uwielbia też kiedy ją ganiamy na czworaka. Biega wtedy jak motorówka. 11 miesięcy to cudowny etap w życiu dziecka:)

mój syn ma równiutkie 11 miesięcy i od niedawna poxnym popłudniem lubimy się bawić latarką, ewentualnie lusterkiem w zajączki puszczane na ścianie się bawimy.

Mój synek bardzo lubi przewracać Misia, a mianowicie taką wieżę z kubeczków na której górze jest miś. Jak powiem tylko gdzie jest misio to się śmieje i już raczkuje aby rozwalić wieżyczkę, a ja mu tak układam kilka razy.
Lubi jak mu czytam książeczki, ale wcześniej więc słuchał teraz go często coś rozprasza.
Lubi oczwiście wszystkie miski, łyżeczki drewniane kuchenne i ostatnio lubi wywalać wszystko z miseczki.
A kuku to też super zabawa :).

my bawimy się; sroczka kaszkę ważyła, idzie rak nie bo rak mała uwielbia takie zabawy bardzo lubi się bawić ze mną jest wtedy bardzo szczęśliwa

Bawimy się w koci koci łapki, Pa-pa. Chowanego tz ja chowam zabawke a maluch się rozgląda i czasem znajduje, idzie raczek jest teraz na topie.

W tym przedziale wiekowym, super się sprawdzają wierszyki masażyki, oraz wierszyki z pokazywaniem (typu ten paluszek babusi ten dziadziusia itd… tutaj rączki mam, tutaj oczka które patrz tu i tam…)

Synek uwielbia uderzac raczkami o swoje pudlo na zabawki, do tego bawimy sie gdzie jest tata oraz idzie rak

w tym wieku jak i w każdym wieku najlepsze są zabawy z mamą i tatą
i żadna zabawka tego nie zastąpi
a dziecko które bawi się z rodzicami jest najszczęśliwsze na świecie

Nasza córka również uwielbia najbardziej zabawy z rodzicami bo jak mamabasia wyżej piszę to nic tego nie zastąpi .Mała lubi : idzie raczek …, teraz cie mam …, łaskotki , różne wygłupy ( wspólne tańczenie ) , zabawę w a ku ku , jak pokazuję jej po kolei każde zabawki i mówię co można nimi robić ( potem mnie naśladuje ) Bardzo mała lubi te i inne zabawy więc polecam :slight_smile:

moja córcia bardzo lubiła zabawy na piłce, bo wiedziała, że stale ją ktoś trzyma (ja lub mąż) a ona trzymała się piłki (w pozycji jakby się wczepiła w nią), którą lekko kołysaliśmy i zawsze coś jej mówiliśmy( typu nie ma, nie ma, nie mam mamy, o jest mama, albo a kuku, albo turli, turli, turli, albo jakąś rymowankę) te piłki sprawdzają się do wielu zabaw więc warto je mieć

Piłki juz przydają sie, kiedy jesteśmy w ciąży i bardzo łatwo je wykorzystać w późniejszym etapie. Ja nawet kiedyś oglądałam w jednym z programów, ze świetnie sie sprawdzają jako krzesła do.biurka dla dzieci.
U nas w tym przedziale wiekowym królowały zabawy z darciem kartki, zabawy akuku, ganianie piłki i turlanie, no i oczywiście zabawy swoim ciałem.

tak darcie kartek zwłaszcza pozostawionych gazetek reklamowych na kawałeczki wielkości milimetrów moja córka była w tym mistrzynią nieraz jak stawała się spokojna w pokoju, a mama myślała że może spokojnie ugotowac obiad okazywało się że wykonuje właśnie tą czynnośc;) jak miała roczek to dostała ode mnie jeszcze taką tablicę magnetyczną do zmazywania tego co narysuje rysikiem, tez jej się to podobało, pierwsze próby bazgrolenia

Prowadzę zajęcia z wczesnej interwencji i zabaw dla dzieci w takim wieku jest bardzo dużo, nie koniecznie są potrzebne do nich inne zabawki a kilka rekwizytów z domu :slight_smile: np. ciąganie na kocyku (układamy dziecko buzią do siebie na brzuszku i powoli ciągamy je po domu), możemy je w nim bujać owijać jak naleśnik, chować pod niego zabawki i prosić maluszka o znalezienie przedmiotu. Fajne są również zabawy światłem np. latarką- siedzące maluchy próbują dotknąć koło, raczkujące ,gonią już zajączka". Można pokazywać małe i duże światełko siedząc blizko i daleko od ściany, pokazywać cienie itp. Można budować im sensoryczne tory przeszkód m.in. z poduszek, foli termicznej, foli bombelkowej. Napełnić puste butelki po jogurtach różnymi ziarnami aby każda wydawała inny dźwięk. Śmiało można wprowadzać proste piosenki pokazujące dziecku schemat ciała np. z płyty ROSNĘ Z PIOSENKĄ. można naklejać sobie i maluszkowi metki sklepowe na konkretne części ciała i nazywać je, maluszek zrywa je później ćwiczący małą motoryk. fajne są zabawy naśladownicze przy lustrze, ruchowe np. na materacu dmuchanym itd. jest tego duuuuuużo :slight_smile: