Moja trzy i pół miesięczna córka lubi bardzo wygłapienie, czyli gdy mama robi z siebie wariatkę;);P. Lubi, gdy mamusia ją goni, gdy sama tymczasem jest na rączkach u męża. Lubi tańczyć do piosenki “kaczuszki dla dzieci”. Wtedy w rytm muzyki tańczymi razem, a córcia śmieje się w niebogłosy;). Lubin gdy wydaję różne odgłosy i zbliżam się do niej Ogólnie rozwijamy również nóżki “rowerkiem”, samolocik też uwielbia;). Lubi bawić się zabawkami przyczepionymi do łóżeczka, bądź fotelika, czy też wózka;)jest w tym kwiatuszek który gra i świeci, grzechotka i biedroneczka, w przeciągu dwoh tygodni jej chwyt rączką super się wzmocnił, a teraz już nawet potrafi niektóre rzeczy potrzymać;). Bardzo fajna sprawa;).
Będę również próbowała zabaw mam, które tutaj piszą;). Wypróbowałam już “jedzie jedzie pan, pan” śmiała się i cieszyła. Konika już znała, więc też polecamy tą zabawą. Jeśli chodzi o lutro, to kilka razy zerkałyśmy, ale jakoś nie przyciągało jej uwagi, raczej interesowało ją wszystko wokoło;).
Sandra słyszałam właśnie i dużo czytałam zeby tańczyć z niemowlakiem od 3 miesiąca począwszy gdyż to niesamowicie wpływa na rozwój i napięcie mięśniowe u takiego malucha. Mąż zawsze z córką tańczył ja zacznę z synkiem puki co narazie zero zainteresowania zabawy przy lusterku wygrywają .
Moja córka uwielbia kiedy się jej śpiewa i tańczy. Uwielbia wszystkie piosenki z przedszkolnego repertuaru, zwłaszcza takie przy których dotyka się części ciała, ruchem, gestem obrazuje treść. Bardzo lubi też popularne zabawy paluszkowe i masażyki do krótkich rymowanek. śmieje się przy tym i piszczy z radości. Ale hitem dla małej jest starsza siostra, która specjalnie dla niej perfekcyjnie udaje króla Juliana z “Pingwinów z Madagaskaru” i naśladuje jego głos i teksty z bajki oraz “wygina śmiało ciało”. Malutka aż cała podskakuje, macha rękami i nogami naśladując siostrę, a my z mężem mamy niezły ubaw.
A jesteśmy od dziś na etapie łapania wszystkiego do rączek nasz mały zaczyna trzymać grzechotki i pięknie unosić rączki do góry … czasem próbuje złapać babkę z choinki
Jakiś czas temu ukończyłam kurs przygotowujący do zabawy z dziećmi wg Metody Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne. Rewelacyjne zabawy dla rodziców i dzieci w każdym wieku. Poszukajcie sobie w necie informacji na ten temat. Wiele ćwiczeń można wykonywać z dziećmi poniżej 1 roku . Wszelkie masaże, kołysania, przetaczanie się, turlanie wspomagają rozwój i budują więź z dzieckiem. Polecam też poszukanie w pobliżu miejsca zamieszkania placówki, gdzie takie zajęcia się odbywają. Niektóre klubiki malucha mają taką dodatkową ofertę dla rodziców i dzieci.
Moja Mała uwielbia zwierzęta. Potrafi siedzieć grzecznie na kolanach i oglądać latające gołębie
Ale najbardziej cieszy ją widok naszego psa. To aż przykre bo nawet widok rodziców nie daje jej tyle radości co widok psa. Aż piszczy ze szczęścia
Ostatnio zaczęliśmy nowa zabawę którą polecam wszystkim mamom które mają dzieciaczki w tym przedziale wiekowym 3-6 mies. Mianowicie zabawa w 3 zabawki , a polega ona na tym ze podajemy jedna zabawkę do rączki dziecka potem druga tak aby obie rączki miał zajęte następnie pokazuje mu kolejna czyli trzecia zabawkę lub gryzak wtedy dziecko ma chwilkę na zastanowienie się która zabawkę wypuścić zraczki by złapać te która mu w tym momencie pokazuje i tak cały czas powtarzam te czynność.
My jesteśmy na etapie akuku i zasłaniania się peluszką tetrową:)Chłopaki bawią się też na macie edukacyjnej i zaczynają łapać mi za myszkę od komputera albo ściągać obrus jak siedzą mi na kolanach…
Dla niemowląt bardzo dobra jest interaktywna gąsienica, która wpływa na rozwój zmysłu wzroku, słuchu i dotyku dziecka. Jest sprężysta i elastyczna, wyposażona w niewielki dzwoneczek, który wesoło dźwięczy przy każdym poruszeniu. Można ją przytulić, posłuchać dotykać , a po ukończeniu przez dziecko 1 roku uczymy i nazywamy kolory, liczymy stopy i pary nóg. Świetna zabawka aż do conajmniej 2-go roku życia.
Ropuszki
Skaczą sobie trzy ropuszki – hop, hop, hop.
(po wewnętrznej stronie dłoni dziecka naśladujemy palcami skoki ropuszek)
Dwie wskoczyły już na nóżki – hop, hop, hop.
(naśladujemy skoki ropuszek na nóżkach)
A trzecia z ropuszek …
(zniżamy głos)
Wskoczyła już na brzuszek – hop, hop, hop.
(przyspieszamy tempo głosu i skaczemy paluszkami po brzuszku dziecka lekko je łaskocząc)
Zima
Hu hu ha! Hu hu ha! Zima wcale nie jest zła!
(dmuchamy w rączki dziecka)
Śnieg na nosek śmiesznie spada…
(gładzimy palcem nosek dziecka)
I do buźki mi się wkrada.
(gładzimy palcem usta dziecka)
Hu hu ha! Hu hu ha! Zima nie jest zła!
(chuchamy ponownie w rączki dziecka)
Małpka
Skacze małpka jak piłeczka – hop hop hoplala!
Hop – wskoczyła do łóżeczka – hop hop hoplala!
A w łóżeczku niunia (lub imię dziecka) była.
Małpka niunię rozbawiła – hop hop hoplala!
(przez cały wierszyk delikatnie skaczemy palcami po ciele dziecka, można wykorzystać pacynkę!)
Mam nadzieję, że któraś z zabaw się Wam spodoba! Bawcie się dobrze!
A i one nie są tylko do przedziału wiekowego 3-6 miesięcy. Myślę że dla nieco starszych niemowlaków też się sprawdzą!
My na razie mamy gryzaki, grzechotki, misie pluszowe i misia grającego. Oprócz zabawkę sama bawię się z córką poprzez wierszyki, śpiewanie piosenek czy podnosze córeczkę do góry i na dół a córka się śmieje czy nawet jak leży to mówię do niej albo robię śmieszne miny. Wystarczą nawet place jest nimi bardzo zainteresowana.
Moja ma 5 miesięcy i pęka że śmiechu gdy bawimy się w “a ku ku”…teraz gdy leży na bujaku i bawi się pieluszka zauważam że zakrywa nią twarz to wtedy szybko mówię - nie ma córci nie ma córci a ona uchachana odkrywa prędko buzię i wtedy mówię a tu jest i tak chce powtarzać to w kółko tylko już potem szybko się przykrywa a jeszcze szybciej odkrywa że nawet nie zdarze się zapytać gdzie się schowała he he ;))
A tak poza tym to teraz fika nóżkami dużo i nóżkami robię jej kosi kosi łapki chyba że siedzi mi na kolanach to robimy rączkami.
Uwielbia również gdy starsza tańczy jej “dżunglę”
Piosenka „Dżungla”
„Dżungla, dżungla, taka wielka dżungla ( rozkładamy ręce na boki).
Poplątane zwoje dzikich lian ( pokazujemy od góry w dół kręcone liany).
Mieszka sobie w bambusowej chatce ( daszek chatki składamy z dłoni).
Ambo Sambo dżungli wielki pan ( stukamy się piąstkami po klatce).
Ref.Strusie mu się w pas kłaniają ( z ręki do łokcia robimy szyję i dziób strusia, kłaniamy się nim).
Małpy na gitarze grają ( udajemy granie).
Ambo tu, Ambo tam, Ambo tu i tam (pokazujemy ręką raz w prawo, a raz w lewo).
Ambo Sambo ( ręce oparte na biodrach).
Doskonale znam go ( wskazujemy na siebie).
Węża się nie boi ( pokazujemy ruch pełzania przez węza ręką).
Ani lwa ( dłonie z rozpostartymi palcami i straszymy „ła,ła”).
Dla swych dzikich, leśnych ulubieńców ( ręce do łokcia złożone jedna na drugą i udajemy, że w prawej coś trzymamy)
zawsze coś pysznego w dłoni ma.” ( pokazujemy coś pysznego w dłoni).
Ref. Strusie…
Moja ma 3.5 roku i pierwszą zwrotkę i refren ma już do perfekcji opanowane he he
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.