Zabawki montessori

mamameg to u mnie to samo.stale musze przy niej byc i uważać co bierze..co do raczki to do buzi....ale to taki wiek 11 miesiecy.

Nawet jak dziecko nie wsadza nic do buzi to trzeba być czujnym.  Bo nigdy nic nie wiadomo 

aneczka moje dwa starsze dzieciatka nie brały niczego do buzi co lezało na podłodze,wiadomo poczatkowo pilnowałam tak czy tak.....a ta trzecia to istny odkurzacz.

Weronisia tu nie mowa tylko o tym co na podłodze ale też o zabawkach 

Aneczka zabawki ma dostosowane do wieku,więc bezpieczne.nie daje jej zresztą rzeczy przez które może się zadławić,właśnie przez to że wkłada wszystko do buzi.

O tak małe dzieci to trzeba mieć ciągle na oku. Moje akurat wkladaly  zabawki do buzi i dywan musiał być czysty bo pewnie coś by z niego znalazło się w brzuszku chłopców. 

Weronisia ostatnio widziałammpist matki apelującej o jakiś tam ludziskach. One mają w nóżkach mini magnesiki. Okazało się że dziecko je wygryzlo i polnelo. Miało operacje i wogole.

A tak.wogole to moja mama kupiła taki pistolet banki..super super zabawa. Jest w kształcie żaby. I co się stało ? Córeczka odryzla przyklejona do niej oczy 

aneczka wiadomo że jest masa zabawek a dzieci są tak kreatywne i twórcze że niektóre to nawet gryzak wodny przegryzą ,albo oczy jak piszesz.no wiadomo trzeba pilnować i uważać na dzieci to nie podlega dyskusji.

Weronika moja właśnie przegryzła gryzak wodny a nawet dwa 

Do nas właśnie dzisiaj dotarla szufladka, jest porządnie wykonana a kolor ktory wybralam zachęca do zabawy. 

Aneczka moj syn korzystal z gryzaków, ale nie aż tak bardzo intensywnie ;)

Mamameg moja intensywnie bo na ząbkowanie pomogły. Dzięki temu nie podawałam przeciwbólowych leków 

Witam,

Pomoce i zabawki Montesori są bardzo fajne i rozwijające dla dzieci. Zwykle są też bardzo prosto skonstruowane. Niestety dużo kosztują. Ale można czerpać z nich inspiracje i zrobić je samemu np. dzbanek i miska do przelewania wody, miska z okrągłym dnem i kulka - zabawka do toczenia kulki po dnie miski wykorzystując tylko ruch rąk – świetnie ćwiczy koordynacje ręka – oko i stymuluje wzrokowo. I wiele innych.

Polecam :)

Marta Cholewińska-Dacka

Dużo takich zabawek i przykładów zabaw można znaleźć na Instagramie czy blogach. Bardzo lubię się inspirować takimi stronami, ale ostatnio przy drugim synku czasu coraz mnie zostaje dla starszaka, za to u babci przedszkolanki ma zawsze moc atrakcji.

Paulinek dokładnie teraz w internecie można wiele ciekawych takich zabaw znaleźć 

Też lubię te zabawki, ale trzeba przyznać - są drogie. Rozwijają maluszka, pozwalają na skupieniu się, ćwiczeniu koncnetracji uwagi, ale często cena jest nie tylko adekwatna do materialu, z którego została wykonana. Często można samodzielnie je wykonać i dziecko tez będzie miało dużo frajdy ;) ta skrzyneczka jest super- akurat ją bym kupiła bo nie warto bawić się w jej wykonanie. Widziałam kiedyś alfabet z wypustkami i nawet instrukcję na blogu hak go wykonać. Zanim coś kupimy, warto poszukać pomysłów na samodzielne wykonanie 

Jeśli cena Was odstrasza to warto szukać takich zabawek na AliExpress... sporo tam zamienników trochę co prawda gorszej jakości, ale efekt edukacyjny ten sam

Takie zabawki to i można samemu zrobić nie koniecznie kupować. 

Aneczka taka zabawka jest prosta do wykonania, tym bardziej że część materiałów możemy znaleźć w domu, a jeśli mąż to złota rączka to już wogóle z górki. Potrzeba jeszcze tylko trochę czasu, z tym bywa gorzej.

Mamameg dokładnie potrzeba na to czasu i chęci 

Dziewczyny, znacie amerykańską firmę Lovevery? Produkuje ona zabawki inspirowane  właśnie Montessori, a sprzedaje je w boxach dostępnych w ramach abonamentu/subskrypcji. Muszę przyznać, że te zabawki mnie urzekły, ale cena za jeden taki box jest bardzo wysoka. Szperam więc po sieci i szukam tańszych odpowiedników dostępnych tu u nas w Polsce. Ciężko jest, bo Lovevery ma bardzo pomysłowe rozwiązania, jeśli chodzi o te zabawki.