Zabawki logiczne/gry planszowe polećcie 🎲

Szukam inspiracji na prezent pod choinkę dla mojego syna i pomyślałam, że warto zapytać tutaj :christmas_tree::gift:

Syn bardzo lubi zabawki logiczne ma już Gravitrax tor kulkowy, z którego jest mega zadowolony. Chętnie zagląda też do łamigłówek, zagadek i zadań, które ćwiczą myślenie.

Macie może sprawdzone propozycje zabawek logicznych lub gier planszowych, ktore
są fajne dla dzieci w wieku szkolnym 7 lat , rozwijają myślenie, strategię / logiczne myślenie sami lubicie grać lub wasze dzieci ? :blush: :blush:

Szukam zarówno gier planszowych rodzinnych, jak i samodzielnych zabawek logicznych może coś w stylu łamigłówek 3D, zagadki, kubeczki, układanki, gry strategiczne itd.

Będę wdzięczna :pray: za wszystkie propozycje :face_holding_back_tears:

2 polubienia

Ja mam co prawda prawie 6latka, ale mamy mnostwo gier.
Poczawszy od Kim Jestem, przez double czy memory a konczac na zwyklym chinczyku czy skaczacych czapeczkach. Uwazam ze kazda z tych gier jest fajna i uczy ( nawet przegrywania). Sama rozgladam sie jeszcze za jakimis planszówkami.
Od wrzesnia syn bedzie uczeszczal do zerowki i mowi ze bedzie chcial chodzic na szachy ( sa jako zajecia dodatkowe w przedszkolu dla najstarszej grupy).
Chetnie poczytam o takich logicznych i strategicznych 6+

1 polubienie

Mój 4 latek , siostrzenica 8 lat uwielbiają tą kulę

1 polubienie

U nas ulubione gry fakt córka ma 5 lat, ale ostatnio daliśmy grę także 7 latce i podobno był szał - spy guy, oraz match.

1 polubienie

Z gier bardzo polecam rummikub - świetna gra która rozwija naukę logicznego myślenia i liczenia i to chyba nawet jedna z moich ulubionych,
cortex, klasyczna stara dobra operacje, oraz świetna gra na okrągło.
I jeszcze na tt jest taki naukowiec który też wypuścił swoją grę pt ĄĘ Bebechy :grinning: nie miałam okazji w nią grać, ale on bardzo mądrze mówi więc ta gra też z pewnością jest warta uwagi :wink: a z takich innych to może magnetyczna mapa świata byłaby fajnym prezentem :wink:

1 polubienie

Z gier bardzo polecam: Podaj dalej! Jest to super zabawa nie tylko dla dzieci, ale i dla całej rodziny. To jest coś takiego jak kalambury tylko na kartkach. Dostaliśmy kiedyś w prezencie i na każdej domówce fajnie się sprawdza :blush:
Poza tym Fasolki są bardzo fajne, Uno, Dobble- na spostrzegawczość.
Poza tym bardzo lubię grę Boom Boom! Są z różnymi postaciami z bajek, więc można dobrać pod konkretne dziecko! :grin:
No i takie bardziej klasyczne to rummikub albo scrabble.

1 polubienie

Oooo chetnie poczytam czym chłopcy się bawią, sama w temacie jestem zielona bo mam dwie córki :ok_woman::ok_woman:

1 polubienie

Jeśli mają to być gry logiczne to polecam tą serię gier SmatGames. Na prawde mają spory wybór - od większych formatów po takie kieszonkowe/przenośne.
Bardzo nas wciągnęła planszówka Spay Guy - mamy wersję junior ale jako dorośli też fajnie się przy tym bawimy i nie powiem, czasami mamy kłopot z odnalezieniem przedmiotów.
To co jeszcze się u nas sprawdza podczas wieczorów z planszówkami to Wirus i Farmer :wink:

2 polubienia

Teraz jeszcze mi się przypomniało, że bardzo fajna jest gra Cortex- na spostrzegawczość, ale też żeby trochę pogłuwkować i się czegoś nauczyć. Sama w nią grałam kilka lat temu i naprawdę mogę ją polecić, bo to mądra gra.

1 polubienie

@_MamaKinga_1 Te kulę są super , syn miał już tą inną wersje pomaranczowa i był z niej zadowolony :grin:
@Anetteso_gmail.com spy Guy zobaczyłam na alegro całkiem sporo pozytywnych opinii może być ciekawa dziękuję za polecenie :blush:

2 polubienia

Może jakieś uniwersalne gry :blush:

Ja sobie właśnie uświadamiałam jak wiele muszę się nauczyć i obeznać w temacie chłopięcych zabawek jako przyszła mama synka :sweat_smile::grinning:

1 polubienie

Nooo chłopięce zabawki to inny level :sweat_smile:ja zawsze wsuztsko z dziewczynkami a mam dwóch synów

1 polubienie

A nie jest tak , że dla chłopca trudniej coś znaleźć ?
Dla dziewczynki to jakaś lalka , czy coś do lalek jest tego dużo więcej , tak mi się wydaje :see_no_evil::blush:

A lubi grać w karty?

1 polubienie

My w karty to w wojnę gramy ze synem :blush:

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o zabawki to nie jest tak źle, jakieś samochodziki, hot wheels, lego itp ale na pewno jest mniejszy wybór ŁADNYCH ubrań dla chłopców :sweat_smile::face_with_peeking_eye:

1 polubienie

A może jakieś puzzle 3D?

1 polubienie

Pierwsze karty moj syn dostal na mikołajki, Piotruś w wersji z kapibarami :heart_eyes:

3 polubienia

Wyobraź sobie jak jednemu dziecku przedszkola kupiłam to na urodziny i jak przynieśli to do przedszkola to trzaskali tą grę przez 3 tygodnie. Specjalnie dzielili się w mniejsze grupki i starali się szukać

1 polubienie